bird
vrijdag 26 april | 20.57 uur

Besluit over windmolens Hoenzadriel

03-11-2020 09:25
uur
Door: Britta Alink
windmolen-4
Foto: Adobe Stock

HOENZADRIEL – De gemeenteraad neemt op 25 november een besluit over de komst van drie windmolens in Hoenzadriel. Wethouder Erik van Hoften verwacht dat de molens er niet eerder dan in 2023 daadwerkelijk zullen staan.

Met de initiatiefnemers, Burgerwindpark A2 Lage Rooijen BV, heeft de gemeente afgesproken dat een deel van de opbrengst van het windpark rechtstreeks naar de samenleving van Maasdriel gaat.

30.000 euro per jaar
Volgens Van Hoften gaat het waarschijnlijk om 30.000 euro per jaar. “Als je bedenkt dat het windpark zo’n 25 jaar mee gaat, komt dat in totaal neer op ongeveer zeven ton”, aldus de wethouder. “Niet de gemeente gaat bepalen waar dat geld naar toe gaat. We willen een onafhankelijk club instellen, die gaat beslissen waar het aan besteed moet worden. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld een dorpshuis, een klompenpad of een speeltuin. Het geld moet echt ten goede komen aan de gemeenschap.”

Bestemmingsplan
Tijdens de vergadering van 25 november beslist de gemeenteraad over het bestemmingsplan en het participatieplan. Daarna kan de initiatiefnemer aan de slag met het uitvoeren van het project. Normaal gesproken duurt het dan een jaar of twee voordat de windmolens er zullen staan.

Hoge Raad
In die periode is het nog mogelijk om bezwaar te maken. “Ik verwacht dat dat ook gaat gebeuren”, zegt Van Hoften. “Dat gaat misschien wel tot aan de Hoge Raad, dus daar is wel wat tijd voor nodig. Ik denk dan ook dat de windmolens er niet eerder dan in 2023 zullen staan.”

Tags

windmolens maasdriel,windmolens hoenzadriel,burgerwindpark a2