bird
donderdag 11 augustus | 00.35 uur

Barbier van de Boschstraat (Feuilleton, deel 2)

04-08-2022 08:14
uur
barbier
Jan Fierant.

Vandaag deel 2 van het feuilleton van Frans van den Heuvel.

Deel 1 nog niet gelezen? Dat staat hier.

Hij meldde zich aan bij de brandweer. Hij was per slot van rekening bijna altijd inzetbaar wanneer er een melding binnenkwam. Als er tijdens een scheerbeurt van een klant een brandmelding kwam, liet hij, als het moest, de man met halfgeschoren kin zitten en haastte zich dan naar de plaats des onheils.


Branden kwamen regelmatig voor. Met de brandveiligheid van de vaak oude, en slecht onderhouden woningen, was het allerbelabberdst gesteld.

Op 2 april 1883 kwam de melding dat er brand was ontstaan in de bovenkamer van een woning in de Kerkstraat. Dankzij de grote inzet van Jan Fierant, F. van Beurden en Christiaan Nevelaar (de laatste, hoe toepasselijk ook, heette echt zo) was de brand spoedig geblust.

Nauwelijks terug in de kapsalon, waar de halfgeschoren klant nog in de stoel zat en niet wenste te vertrekken voordat hij in geuren en kleuren het verhaal uit de mond van Jan had gehoord, klonk er buiten op straat opnieuw het gerinkel van de alarmbel. Jan had net een schone witte jas aangetrokken en kon meteen weer vertrekken naar de volgende brand.

Ditmaal bleek het te gaan om een huis in De Klomp, dat bewoond werd door twee gezinnen.
Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen reeds uit het dak. Verstikkende, zicht ontnemende rookwolken verspreidden zich over de hoofden van de talrijke omstanders die inmiddels in groten getale waren samengedrongen, om maar niks van het schouwspel te hoeven missen. De oh’s en ah’s waren niet van de lucht!
Heldhaftig als ze waren, drongen de brandweermannen de woning binnen om te zien of er nog wat te redden viel. Het lukte hen om nog enige huisraad uit de woonkamer en keuken te halen voordat de vlammen er vat op kregen.
In de schuur naast het huis waren nog dieren aanwezig.

Door het dak kringelde ook daar inmiddels de rook al omhoog, dus snelle actie was geboden. Het waren een van angst gillend paard, een vet varken, dat pas na een flink aantal tikken met een stok bereid was te gaan lopen, een tweetal geiten en een aantal kippen die luid in hun hok tekeergingen.

Frans van den Heuvel (wordt vervolgd)

 

Tags

Barbier van de Boschstraat,frans van den heuvel,feuilleton