bird
donderdag 25 april | 23.40 uur

Nieuw feuilleton van Frans van den Heuvel: Barbier van de Boschstraat (1)

28-07-2022 08:00
uur
Door: Frans van den Heuvel
barbier
Jan Fierant.

ZALTBOMMEL - Frans van den Heuvel sr. schreef in het verleden regelmatig feuilletons, die onder andere werden gepubliceerd in Het Kontakt. Deze zomer plaatst de Bommelerwaardgids het vierdelige feuilleton 'De Barbier van de Boschstraat' vanaf 27 juli vier keer in de papieren krant op woensdag en vanaf 28 juli elke week online op donderdag. Deze week deel 1.

Barbier van de Boschstraat

(Feuilleton, deel 1)

Toen mijn overgrootvader J.C. Fierant zich als coiffeur en pedicure vestigde in de Zaltbommelse Boschstraat wist hij het zeker. Zijn kapsalon zou gaan uitgroeien tot de best bezochte van de stad en aangrenzende dorpen. Komend vanaf de Omhoeken zag men al gauw een eindje verder rechts het fraaie uithangbord.

In 1879 was Jan getrouwd met Helène Bourchaerst. Hij was apetrots op zijn mooie vrouw met haar romantisch klinkende achternaam welke, net als de zijne, duidde op hun gezamenlijke Franse afkomst. Het echtpaar Fierant-Bourchaerst kreeg in totaal zeven kinderen. In februari 1880 kregen ze een tweeling. Twee meisjes die de namen Margareta en Arnolda meekregen. In de jaren die volgden, breidde het gezin met nog eens vijf kinderen, waaronder drie jongens, flink uit.

De clientèle van de kapsalon bestond hoofdzakelijk uit mannen. Men liet het haar pas knippen als het te lang werd. Het scheren van de bebaarde kinnen moest echter wel wekelijks gebeuren. Men wilde er 's zondags, als het goeie goed werd gedragen, netjes bijlopen.

Het dragen van een baard of een indrukwekkende snor was het voorrecht dat bepaalde ingezetenen van de stad zich aanmaten om daarmee hun verworven status extra aanzien te geven.
Als een van de notabelen zich meldde bij Jan met het verzoek de baard ‘te doen', werd de geachte client regelmatig, en vaak na sluitingstijd, hoogst persoonlijk door de patroon zelf bediend.

Helène (Heel in de dagelijkse omgang) assisteerde soms tijdens het scheren met het inzepen van de gezichten. Ze hadden ook een leerjongen in dienst die naast het inzepen en het knippen van voornamelijk kinderen, er ook voor moest zorgen dat de scheermessen scherp waren, en bleven.
Heel, zijn vrouw, verzorgde uiterst discreet, in de achterkamer met de schuifdeuren dicht, de frêle damesvoetjes.

Tijdens de knip- en scheerbehandelingen, van de plaatselijke notabelen en politici, kreeg Jan soms zaken te horen die eigenlijk niet voor zijn oren bestemd waren maar, kappers, en zeker Jan, waren er meesters in om iemand uitspraken te doen ontlokken. Hij kreeg dan het verzoek om wat hij had gehoord niet verder te vertellen. Hij beloofde dat uiteraard met de hand op zijn kappershart. Jaja!

Zoals gezegd zat Jan boordevol ambitie en zijn doel was dan ook zich volop te gaan mengen in het bruisende Bommelse leven van die tijd. Iets politieks gaan doen vond hij maar niks, want je deed het toch nooit goed en je verloor er dan vaak ook nog klanten mee. Maar, alternatieven waren er genoeg. Jezelf inzetten voor de Bommelse gemeenschap, bijvoorbeeld.

Frans van den Heuvel (wordt vervolgd)

Tags

frans van den heuvel,barbier van de boschstraat