bird
zaterdag 27 april | 00.15 uur

Ammersoyen wil eeuwenoude brouwoven blootleggen

29-04-2021 13:50
uur
brouwkelderblauw-1
• Foto's en illustratie: Kasteel Ammersoyen.

AMMERZODEN – Kasteel Ammersoyen hoopt nog dit jaar de spade in de grond te steken om de bierbrouwoven in de eeuwenoude brouwkelder bloot te legen.

De brouwoven bevindt zich momenteel nog onder de vloer. Het wordt een spannend moment”, zegt kasteelmanager Annette Zeelenberg. “Want zo’n stukje verborgen geschiedenis naar boven halen: dit is echt uniek. Wat gaan de archeologen vinden?”

Uniek
Alles in de kelder moet zorgvuldig worden blootgelegd. Een unieke sitautie omdat het de enige middeleeuwse brouwoven is binnen de muren van een kasteel in Nederland.

De opgraving en inrichting van de bierbrouwerij komen uiteindelijk samen in een publiekspresentatie.

Giftenwerfactie
Maar zover is het nog niet. Een giftenwerfactie moet het mogelijk gaan maken om met het werk te beginnen. Meer informatie over die actie staat op: www.glk.nl

(tekst gaat verder onder de foto)

Masterplan
Kasteel Ammersoyen heeft de ambitie om de komende jaren nóg aantrekkelijker te worden voor bezoekers. Ruimtes die voorheen niet toegankelijk waren gaan stuk voor stuk open voor het publiek, of ze zijn al geopend. Er is een masterplan opgesteld met daarin alle onderdelen om in dit kasteel een duik in de middeleeuwen te kunnen nemen. Allereerst is dit jaar de routing verbeterd en de entree vernieuwd. De volgende stap is het zichtbaar maken van de brouwoven.

Restauratie
Ruim veertig jaar geleden opende Ammersoyen als kasteelmuseum na een zestien jaar durende restauratie door Geldersch Landschap & Kasteelen. Het vierkante kasteel met de vier hoektorens vertelt het verhaal van de middeleeuwen, van de ontelbare scherven die in de gedempte gracht zijn gevonden tot de roemrijke periode van de hertogen van Gelre.

Nieuwe presentaties
Tot nu toe was een spannende presentatie van de verhalen beperkt mogelijk. Veel ruimtes waren voorheen in gebruik als gemeentehuis of door een cateraar. Het plan is om die ruimtes langzaamaan open te stellen en te vullen met nieuwe presentaties.

 

 

Tags

kasteel ammersoyen,brouwoven ammersoyen