bird
maandag 29 april | 09.06 uur

Akkervogelwerkgroep zoekt patrijzentellers

11-12-2023 12:02
uur
111223_patrijzen-daniellederidder
Een koppel patrijzen langs de Sarskampseweg in Kerkwijk. Foto: Daniëlle de Ridder

BOMMELERWAARD - De Akkervogelwerkgroep van Natuurwacht Bommelerwaard zoekt vrijwilligers die mee willen helpen patrijzen tellen. In februari is er een cursusochtend om de kneepjes van het patrijzen tellen te leren.

De patrijs is een heel bijzondere akkervogel, een klein hoentje. Zoals zoveel akkervogels gaat de patrijs al jaren hard in aantal achteruit door het verdwijnen van geschikt leefgebied. Er worden tegenwoordig maatregelen getroffen om ze een betere kans te geven, zoals het aanplanten van kruidenrijke stroken langs akkers. De Akkervogelwerkgroep van de Natuurwacht spant zich samen met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hiervoor in.

Telronden
In de Bommelerwaard komen patrijzen nog op enkele plekken voor. De werkgroep wil graag weten waar ze zitten en hoeveel het er zijn, om het effect van de beschermingsmaatregelen te kunnen toetsen. Voor wie graag buiten is en van vogels houdt, is patrijzen tellen een prima manier om de wandeling een extra dimensie te geven. Naast het genieten van de natuur is er de zoektocht naar de hoentjes.

In het voorjaar verraden ze hun stiekeme aanwezigheid door hun kenmerkende raspende roep. Of ze laten zich zien door als een raket het veld in te stuiven op het moment dat je voorbij loopt langs de akkerrand. Een soort speurtocht dus, met special effects.
Vrijwilligers voeren acht telronden per jaar uit in een telgebied.

De Akkervogelwerkgroep organiseert in februari een cursusochtend om de kneepjes van het patrijzen tellen toe te lichten. Bij voorkeur wordt een gebied geteld door 2-3 personen, maar alleen aanmelden kan ook. Meer informatie staat op de website: www.natuurwachtbommelerwaard.nl

Tags

patrijzen,akkervogels,Natuurwacht Bommelerwaard