bird
zondag 19 mei | 09.54 uur

Aantal 'ZOR-percelen' valt stuk lager uit dan aanvankelijk verwacht

03-08-2023 13:19
uur
Door: Martin van Hemert
270723_TurborotondeSassertweg
Op de N831 ter hoogte van de Sassertweg komt een turborotonde. Links het Provincialeweg 131, dat Maasdriel al in bezit heeft. Foto: Bommelerwaardgids

 

KERKDRIEL/VELDDRIEL – Niet de eerder aangekondigde 139, maar ‘slechts’ vijftig percelen zijn gemoeid met de totstandkoming van de Zuidelijke Ontsluitingsroute. Toch betekent dat wel dat sommige bestaande woningen het veld zullen moeten ruimen voor de nieuwe weg tussen de N831 en recreatiegebied De Zandmeren.

Het project rondom de ZOR is één van de meest ingrijpende - en met de geraamde kosten van 28 miljoen euro tevens meest kostbare - projecten in het bijna 25-jarige bestaan van de gemeente Maasdriel. De ontsluitingsroute moet onder meer de verkeersdruk van vrachtverkeer naar champignonkwekerijen en recreanten naar De Zandmeren - die voornamelijk in Velddriel en in de Paterstraat in Kerkdriel wordt gevoeld - verminderen.

Het idee voor een dergelijke weg bestaat al een lange tijd, maar met de aankondiging dat eind augustus het voorontwerp van het bestemmingsplan ter inzage gaat worden gelegd, lijkt het erop dat er nu dan ook daadwerkelijk uitvoering aan gaat worden gegeven. Bij wethouder Peter de Vries bestaat er in ieder geval geen enkele twijfel: “De ZOR komt er. Alle seinen staan nog steeds op groen om in 2028 te beginnen en in 2029 op te leveren. Het is nu of nooit. We gaan waar het kan aan de slag en wachten niet eerst tot alle onderzoeken zijn afgerond. Daarmee zullen we vast een keer tegen een tegenvaller aanlopen. Maar we willen de vaart er in houden."

Hoekje
De totstandkoming van de ZOR is een project van de lange adem, zo is wel duidelijk. De eerste plannen voor de ZOR werden in oktober 2021 voor het eerst uit de doeken gedaan. Destijds werd nog gemeld dat de ongeveer 3,5 kilometer lange weg impact zou hebben op maar liefst 139 percelen gevestigd tussen de provincialeweg N831 en De Zandmeren.

Inmiddels is dat aantal significant teruggebracht; eerst naar 109 en nu naar om en nabij de vijftig percelen. "Dat wil niet zeggen dat we alle percelen in hun geheel nodig gaan hebben. Van een aantal percelen hebben we maar een klein hoekje of randje nodig", legt projectleider Gert-Jan van den Dries uit.

Pijnlijk
Toch zijn er ook bestaande woningen aan de Bussenerweg en de Kievitsham die wel degelijk moeten wijken voor de ZOR. Uiteraard zijn de desbetreffende bewoners daar allesbehalve over te spreken. Daar heeft De Vries alle begrip voor: "We realiseren ons heel goed dat het best een opgave is. Er zijn behoorlijk tragische gevallen bij, dat weten wij ook. Er zijn bijvoorbeeld mensen waarbij we recht over het huis heen moeten. Dat is heel pijnlijk."

Eén van de percelen die van cruciaal belang is voor de ZOR is Provincialeweg 131 bij Velddriel. Op die locatie moet de ZOR namelijk gaan aansluiten op de N831. Dit perceel is - net als vijf andere percelen die te koop stonden - al opgekocht. Ter bevordering van de doorstroming van het verkeer zal daar - ter hoogte van de Sassertweg - een turborotonde worden aangelegd. Van den Dries legt die keuze uit: "Als je een normale rotonde hebt, krijg je sneller opstoppingen. Een turborotonde zorgt voor meer doorstroming en geeft meer veiligheid voor het langzamere verkeer."

Strategisch
Vorige week hebben perceeleigenaren en omwonenden een nieuwsbrief ontvangen. Daarin geeft de gemeente aan hoe het traject eruit ziet, stelt Van den Dries zich voor en worden perceeleigenaren die interesse hebben om hun grond aan de gemeente aan te bieden gevraagd contact op te nemen. De Vries kijkt reikhalzend uit naar december, wanneer de termijn van twee jaar is verlopen waarin de gemeente niet zelf de betreffende perceeleigenaren mocht benaderen. "Ik zit op mijn handen tot die termijn van twee jaar voorbij is. We gaan niet rücksichtlos beginnen, maar we willen dan wel strategisch aan de slag gaan." "We gaan vaart maken", besluit Van den Dries.

Meer informatie over de ZOR is te vinden op de website van de gemeente Maasdriel: https://www.maasdriel.nl/inwoner-en-ondernemer/openbare-ruimte-en-verkeer/zuidelijke-ontsluitingsroute/

Afbeelding: Gemeente Maasdriel

Tags

ZOR,Zuidelijke Ontsluitingsroute,gemeente Maasdriel