bird
zaterdag 27 april | 21.05 uur

Aanleg ontmoetingstuin Velddriel begonnen: 'Brengt mensen dichter bij elkaar'

05-10-2022 12:26
uur
Door: Martin van Hemert
041022_Ontmoetingstuin-Koen
Velddriel was maandag getuige van de eerste 'schop' in de grond voor de ontmoetingstuin. Foto: Koen Vandenput

VELDDRIEL - De eerste schop voor het aanleggen van een ontmoetingstuin in Velddriel is maandag de grond in gegaan. Vijf jaar na de eerste aanzet begint het unieke project nu dan echt tot leven te komen, tot blijdschap van de dorpsraad van Velddriel en de vele andere betrokken partijen. 

Het is een drukte van belang aan de Voorstraat in Velddriel op deze maandagochtend. Vandaag gaat namelijk de eerste schop voor de ontmoetingstuin in de grond. Spreekwoordelijk, want bij het aanleggen van zo'n groot project is alleen een schop verre van voldoende. Er staat dan ook niet voor niets een flinke graafmachine van aannemer Gebr. Verhoeven klaar om de werkzaamheden officieel te starten.

Reikhalzend
Wanneer dit project is voltooid, is Velddriel een ontmoetingstuin rijker; compleet met onder meer een klimrek, een glijbaan, een mandschommel, een speelheuvel én een jeu de boules-baan, maar ook een bijenhotel van de Capreton en struiken van lokale bloemist Patrick van Koolwijk, zo valt op het ontwerp van de Heerewaardense speeltoestellenfabrikant Kompan te zien.

De toeschouwers kijken ondertussen reikhalzend uit naar het moment dat de graafmachine voor het eerst zijn werk gaat doen. Naast (een deel van) de dorpsraad en de aannemer, zijn vandaag ook wethouder Erik van Hoften, het lokale bejaardenwerk Nooitgedacht en het bestuur en de leerlingen van de Deken Wehmeijerschool getuige van het startschot voor de ontmoetingstuin, die op het grasveld naast de basisschool moet komen.

(Tekst loopt door onder de illustraties van Kompan)


De kosten van het project bedragen 100.000 euro. Dat is natuurlijk niet niks, maar dan krijgt Velddriel er ook wel iets fraais voor terug: een tuin waar kinderen, ouders en grootouders elkaar kunnen ontmoeten, in de breedste zin van het woord. En dat is nodig, vertelt Dorpsraad-voorzitter Carola van Kessel: "In 2017 zijn we begonnen met het voeren van huiskamergesprekken met inwoners. Daar kwam één ding duidelijk in naar voren; 'sinds de buurtsuper weg is, hebben we geen plek meer waar ze elkaar kunnen ontmoeten'.

En dat terwijl daar dus wel behoefte aan bleek te zijn. We wilden daarom iets hebben dat de leefbaarheid in het dorp vergroot voor klein en groot. Zo'n ontmoetingstuin brengt mensen - als het goed is - dichter bij elkaar en we hopen zeer dat het ook die functie gaat vervullen."

Ontmoetingstafel
Haar Dorpsraad-collega Eric van Doremaele vult aan: "We wilden iets waar kinderen kunnen spelen en wat kan concurreren met de Nintendo. Dat is lastig, maar we doen met de ontmoetingstuin in ieder geval een poging. We willen een verbinding tussen generaties maken; wanneer iemand met zijn of haar kleinkinderen komt, ontmoet hij of zij mogelijk ook weer andere grootouders en ouders en ondertussen kunnen de kinderen met elkaar spelen."

Hij ziet daarbij ook een rol weggelegd voor de Deken Wehmeijerschool. "De school wil een 'ontmoetingstafel' ter beschikking stellen, bedoeld voor de momenten dat het bijvoorbeeld slecht weer is. In de aula kan iedereen die daar behoefte aan heeft op dinsdagochtend gratis koffie en thee krijgen. De school wordt zo tegelijkertijd een soort dorpshuis."

Optimistisch
Op het moment dat de 'eerste schop' daadwerkelijk de grond in is gegaan, rijst direct de vraag hoe lang het nog gaat duren totdat de ontmoetingstuin in gebruik kan worden genomen. Om het hele dorp bij de totstandkoming te betrekken, organiseerde de dorpsraad in juli vorig jaar immers een middag waar iedereen zijn of haar ideeën voor de ontmoetingstuin kon aandragen. Op dat moment was de dorpsraad Velddriel nog in de veronderstelling dat het plan in 2022 'grotendeels gerealiseerd' zou zijn.

Dat blijkt nu dus te rooskleurig gedacht. "Je zet iedere keer een puntje op de horizon; 'dan en dan zou het moeten lukken'. Het is een langdurig traject geweest, maar je moet optimistisch blijven", voegt Van Kessel toe. Van Doremaele legt uit: "Er was een planning, maar dan moeten de budgetten wel rond zijn. We konden niet beginnen totdat de laatste honderd euro bij elkaar was."

Aandacht
Naast de eerder genoemde partijen waren de gemeente Maasdriel, goededoelenorganisatie VSBfonds, het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel én scholenkoepel Bommelerwijs van grote waarde om de financiën rond te krijgen. Van Doremaele: "Als alles volgens planning verloopt, kunnen we de ontmoetingstuin in april volgend jaar officieel openen, maar dat wil niet zeggen dat er in de tussentijd niet gebruik van kan worden gemaakt."

En of de dorpsraad na de opening op zijn lauweren kan rusten? "Wij beheren de ontmoetingstuin, moeten ervoor zorgen dat het netjes blijft en dat er gebruik van wordt gemaakt. Dat blijft aandacht vragen", besluit Van Doremaele.

Tags

ontmoetingstuin,Velddriel,dorpsraad Velddriel