bird
vrijdag 26 april | 17.16 uur

Aalst rouwt om André van Zanten

30-12-2020 15:00
uur
Door: Britta Alink
halosta-2
• Bij Halosta laten veel mensen bloemen achter.

AALST – André van Zanten, eigenaar van snackbar en café Halosta, is op Eerste Kerstdag overleden. Veel inwoners van het dorp vormden woensdag op straat een erehaag toen de rouwstoet voorbij reed.

Honderden mensen hebben inmiddels op Facebook hun steun aan de nabestaanden betuigd. De goedlachse André was ontzettend geliefd in Aalst en verre omgeving. In 2014 was hij een van de kartrekkers van het grootse dorpsfeest waarbij het dorp het 1200-jarig bestaan vierde.

Jong talent
In zijn eigen café gaf hij jong talent graag een kans. “Een kastelein uit duizenden”, zo valt te lezen op de Facebookpagina van ‘Kaaigezellig’, een artiestenduo dat met grote regelmaat optrad in Halosta. “André was een icoon voor Aalst en de wijde omgeving én degene bij wie het voor ons allemaal begon. Bij Halosta hadden we ons eerste spontane ‘optreden’, toen we elkaar nog maar een paar uur kenden en daarna kwamen we daar gelukkig nog heel vaak terug."

Goede doelen
"Wij hebben kunnen ervaren hoe er nooit iets teveel was voor André: van de eerste singlepresentatie waarbij hij ons trots het eerste exemplaar overhandigde tot de ontelbare benefiet-avonden voor allerlei goede doelen. Hij stond al-tijd klaar voor iedereen die daar om vroeg.” Dat gold ook voor andere artiesten. “Het maakte niet uit hoe ‘groot’ je was, maar je wist dat je gegarandeerd een top-avond tegemoet zou gaan.”

Groot hart
‘Een mooi stukske Aalst is heengegaan’, schrijft iemand anders op Facebook. ‘André had een enorm groot hart’ en ‘Wat zal hij gemist worden’.

Corona
Voor de Bommelerwaardgids van 16 december stuurde André zijn terugblik op 2020 in. “Het jaar dat ik 60 zou worden, feest!’”, zo begon hij zijn verhaal. Waarna hij vertelde over de moeilijkheden vanwege de sluiting van zijn bedrijf. Hij bedankte zijn trouwe gasten, die eten bleven afhalen. “Daardoor hebben wij niemand hoeven ontslaan en konden de betalingen grotendeels gedaan worden….. We hopen dat onze gasten de weg terug kunnen vinden. In ieder geval staan wij klaar om op een veilige manier de gasten weer hun ‘thuis’ terug te geven.”

André vierde zijn 60e verjaardag op 20 november corona-proof in kleine kring. In december bleek hij besmet met het virus. Hij laat zijn vrouw Go van Zanten - de Putter achter.

Britta Alink & Martin van Hemert

 

Tags

andre van zanten,halosta