bird
vrijdag 26 april | 05.45 uur

16 maanden cel voor doodrijden hardloper in Zaltbommel

23-09-2021 10:00
uur
Door: Martin van Hemert
090921_doodrijdenhardloper1-3
• Foto: Bart Meesters

ZALTBOMMEL – De 39-jarige Ossenaar die in mei van dit jaar een hardloper doodreed in Zaltbommel, is woensdag door de rechtbank veroordeeld tot zestien maanden cel.

Dat is meer dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM eiste twee weken geleden namelijk één jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Van de uiteindelijke veroordeling tot zestien maanden cel, zijn er acht maanden voorwaardelijk. Ook mag de Ossenaar drie jaar lang geen motorvoertuig besturen en worden er bijzondere voorwaarden opgelegd. Het gaat dan om reclasseringstoezicht, medewerking aan controle op drugsgebruik en meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek.

Aangereden
Op 30 mei werd een 52-jarige hardloper uit Zaltbommel van achter aangereden. De bestuurder ging er nadien met zijn auto vandoor. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Foto: Bart Meesters

Bij het bepalen van de straf stelt de rechtbank voorop dat de man al jaren auto rijdt zonder rijbewijs. Daar is hij in de afgelopen jaren meerdere keren stevig voor beboet. Hij is ondanks al die boetes gewoon blijven rijden. “De man laat daarmee zien dat hij totaal onverschillig staat tegenover de risico's van zijn onverantwoorde (rij)gedrag voor andere weggebruikers. Door deze onverschilligheid is uiteindelijk iemand komen te overlijden”, zo stelt de rechtbank.

Verantwoordelijkheid
Daarnaast rekent de rechtbank het de man ‘zwaar’ aan dat hij na het ongeval gewoon is doorgereden en vervolgens naar een vriend is gegaan. “Alles wijst erop dat hij niet van plan was om zichzelf bij de politie te melden. Hij dacht alleen aan zichzelf en neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn handelen.” 

Aan het voorwaardelijke deel van de straf verbindt de rechtbank een proeftijd van drie jaar. Het voorwaardelijk gedeelte van de gevangenisstraf is hoger dan de eis van de officier van justitie. De rechtbank wil hiermee aan de man duidelijk maken dat het echt afgelopen moet zijn met het autorijden zonder rijbewijs. 

Foto: Bart Meesters

Tags