bird
donderdag 02 mei | 11.28 uur

'Verborgen parel' kasteel Ammersoyen compleet vernieuwd (met video)

09-04-2024 11:16
uur
Door: Quinty van Gijn
090424_openingKasteel
Prinses Margriet bij de unieke uitgegraven brouwoven in Kasteel Ammersoyen. Foto: Quinty van Gijn

AMMERZODEN - Afgelopen donderdag ontving Kasteel Ammersoyen hoog bezoek. Prinses Margriet opende samen met Michel van Maarseveen (Geldersch Landschap en Kasteelen) de nieuwe publiekspresentatie 'Ontdek de Middeleeuwen in Scherven'. Het 700 jaar oude kasteel biedt hiermee een unieke en interactieve kijk op de onbekende middeleeuwen. 

Feestelijk werd Prinses Margriet ontvangen voor de poort van het Bommelerwaardse kasteel. Kinderen van groep 5 van basisschool De Schakel in Ammerzoden stonden aan de zijkant van de loopbrug van het kasteel om Hare Koninklijke Hoogheid vrolijk te verwelkomen. Na de loopbrug bevindt zich een deur die bezoekers naar binnen leidt, waarna bezoekers zelfstandig door de vele gangen en kamers van het kasteel kunnen dwalen om zo de middeleeuwen op eigen wijze te ontdekken.

Scherven
"Van binnen is er veel veranderd in het kasteel", vertelt Annette Zeelenberg, kasteelmanager van Kasteel Ammersoyen. "Heel bijzonder in deze presentatie is het 'schervenlab'. Duizenden scherven zijn gevonden en opgegraven in de grachten rondom het kasteel. Archeologen en vrijwilligers zijn bezig deze in elkaar te puzzelen." Bezoekers kunnen zelf een kijkje nemen en krijgen de kans om hieraan mee te werken. Een ander uniek hoogtepunt is de opgegraven middeleeuwse brouwoven, die onder de kelder van het kasteel verborgen lag. Het is het enige kasteel in het land waar binnen de muren een middeleeuwse brouwoven te zien is. 

Het doel van de presentatie is om bezoekers de kans te geven het gehele kasteel toegankelijk te maken voor het publiek. "Maar vooral ook om Ammersoyen op de kaart te zetten. Al jaren is het een verborgen parel geweest", vindt Annette. "We vertellen het verhaal van de middeleeuwen, maar met een bijzondere twist. Veel zaken over de middeleeuwen zijn niet bekend. Daarom presenteren wij hier de onbekende middeleeuwen. Mensen komen hier te weten hoe het er echt aan toe ging in kastelen van die tijd."

Cliché
De publiekspresentatie 'Ontdek de Middeleeuwen in Scherven' bestaat uit vier thema's: kleur, vrouwen, kerkers en bier. Marieke Knuijt, conservator bij Gelderlands Landschap en Kasteelen, legt uit waar de nadruk ligt bij deze gloednieuwe publiekspresentatie. "Er bestaan enkele clichés over de middeleeuwen. Daar gaan we met deze presentatie ook op in, waaronder over kleur. Het beeld over de middeleeuwen is bijvoorbeeld vaak dat de ruimtes in kastelen somber waren, terwijl dit niet het geval is." Er is een torenkamer in het kasteel te vinden die is ingericht met een nieuwe, kleurrijke muurschildering die geïnspireerd is op middeleeuwse voorbeelden. Alle thema's komen terug binnen het kasteel.

Er is lang gewerkt om deze nieuwe presentatie mogelijk te maken. "Op een nieuwe manier kunnen we dit prachtige middeleeuwse kasteel nu aan het publiek laten zien. Het is extra feestelijk dat we hoog bezoek krijgen van Prinses Margriet. Het is letterlijk en figuurlijk de kroon op ons werk dat zij deze opening wil bijwonen en symbolisch wil openen", vertelt Knuijt trots. Kasteel Ammersoyen hoopt nog vele bezoekers te mogen verwelkomen en mensen kennis te laten maken met het onbekende van de middeleeuwen.

Het team van BWG TV was aanwezig tijdens de opening van de nieuwe publiekspresentatie in kasteel Ammersoyen. Bekijk hieronder de videoreportage.

Tags

kasteel Ammersoyen,Prinses Margriet,BWG TV