bird
maandag 29 april | 09.15 uur

'Gouden driehoek' onderdeel van nieuwe visie voor Zaltbommelse binnenstad

08-12-2023 12:59
uur
Door: Dominik Morawiak
130122_BinnenstadZaltbommel
De binnenstad is volgens Marielle Pelle het economisch centrumhart van de regio. Foto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL – Stichting Binnenstadsfonds Zaltbommel pleit voor het oprichten van een zogenaamde 'gouden driehoek' waarin ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente een prominente rol krijgen in de financiering en de ontwikkeling van het centrum van Zaltbommel. Volgens binnenstadsmanager Mariëlle Pelle is er een nieuwe visie nodig in het belang van een vitale en toekomstbestendige binnenstad.

Het onderwerp werd besproken tijdens de carrousselvergadering van 30 november. “De binnenstad van Zaltbommel is het enige centrumgebied van de gemeente Zaltbommel en daarmee het economisch centrumhart van de regio”, benadrukte Pelle de rol van het winkelgebied voor de gemeente. De afgelopen jaren hebben ondernemers al vaker aandacht gevraagd voor het aanpassen van de visie die uit 2008 komt en voor het laatst in 2017 geactualiseerd werd.

Verantwoordelijkheid
Meerdere Nederlandse steden hebben onlangs een overstap gemaakt naar een 'gouden driehoek'-constructie. Op die manier zullen ook de vastgoedeigenaren en de gemeente een aanzienlijke, financiële bijdrage aan de binnenstad leveren. “Vastgoedeigenaren in Zaltbommel hebben laten weten daartoe bereid te zijn, maar alleen als de gemeente ook zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Ondanks alle toezeggingen is dat tot op heden niet gebeurd”, aldus het Binnenstadsfonds.

Doordat de 'gouden driehoek' nog altijd niet is opgericht, loopt de stichting volgens Pelle vast in financiële middelen. Op jaarbasis zou de stichting 160.000 euro nodig hebben, nu draait het fonds op 62.000 euro.

Zichtbaar
Raadsleden hadden uiteenlopende meningen over dit onderwerp. Willemien van Gog-van Genderen (VVD) benadrukte het belang van het ontwikkelen van een nieuwe visie voor de binnenstad en een integrale samenwerking tussen partijen. “Willen wij een stad zijn waar je een pak melk of een pak shampoo kunt kopen? Of willen we naast het pak melk een stad zijn waar we trots op zijn? Waar mensen nieuwsgierig naar zijn en graag komen bezoeken.”

Gilco Grandia (CU) wees erop dat de gemeente al 70.000 euro in het fonds heeft gestort. “Wat zijn de resultaten in de binnenstad? Is er al wat zichtbaar?” Martin Groeneveld, voorzitter van Binnenstadsfonds Zaltbommel, vertelde dat dankzij dat geld de binnenstadsmanager aangesteld kon worden, de leegstand procentueel omlaag is gebracht en de hoeveelheid activiteiten is toegenomen.

Ambitieplan
Geert Bok (SGP) was niet per se tegen extra geld naar de binnenstad, maar vroeg zich wel af hoe groot de binnenstad moet worden. “Op het moment dat we er heel nuttige dingen mee kunnen gaan doen, vinden we het verantwoord. Aan de andere kant ga je een extra belasting heffen en dan moet je heel duidelijk hebben waarom je dat doet.”

Wethouder Ed Goossens wil met de ondersteuning van de raad toewerken naar een structurele samenwerking met de Binnenstad. Hij wil zich inzetten om de financiering van de binnenstad te vergroten richting 130.000 euro. “Op het moment dat het ambitieplan bijna ophoudt met bestaan denk ik dat het goed is dat je met de raad een nieuwe visie ontwikkelt, ook vanwege de Buitenstad.”

Tags

binnenstad Zaltbommel,Binnenstadsfonds