bird
dinsdag 26 september | 21.44 uur

'ExtRemi' van Empel gaat ook in Kamp van Koningsbrugge tot het uiterste

31-05-2023 09:49
uur
Door: Martin van Hemert
260523_RemiBETER
Remi van Empel (zittend op de vensterbank) kijkt mee naar zijn entree in het tv-programma. Foto: aangeleverd

BRAKEL - Samen met veertien andere Nederlanders een loodzware commando-training volgen. Voor de in Brakel woonachtige Remi van Empel was dat de realiteit bij zijn deelname aan Kamp van Koningsbrugge. Vorige week donderdag werd de eerste aflevering uitgezonden.

Zonder ooit geschaatst te hebben de 200 kilometer lange Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee uitrijden, 300 kilo gewichtheffen, 25 meter naar beneden duiken zonder zuurstofflessen, een mythische steen van 186 kilo rondom een schapenweide tillen om de hoogste Vikingsstatus te verwerven; voor Remi van Empel kan het niet gek genoeg. "Hij is twintig dagen na de uitgerekende datum geboren, dus we hadden bij zijn geboorte al kunnen weten dat hij van extreme dingen houdt", lacht moeder Esther. "Zijn vrienden noemen hem niet voor niks ExtRemi", vult oma Tineke van Miltenburg aan.

Adviezen
Kortom; de 29-jarige Remi zoekt graag het randje op. Dat blijkt des te meer uit zijn deelname aan het NPO 1-programma Kamp van Koningsbrugge. In dat programma volgen vijftien gewone burgers een training tot commando.

Presentator Jeroen van Koningsbrugge praat ondertussen met de uitgeputte, geëmotioneerde of ronduit gefrustreerde deelnemers en of voorziet ze van goedbedoelde adviezen. Waar Remi zich al eens eerder aanmeldde om deel te nemen, maar destijds niet geselecteerd werd, hoort hij nu wel bij de 'gelukkige' vijftien Nederlanders die aan het programma mogen meedoen.

Zenuwachtig
Op deze donderdagavond staat de eerste aflevering gepland. Samen met familie, vrienden en kennissen zit Remi klaar om te kijken hoe hij het er van af heeft gebracht. Hij heeft weliswaar de eerste twee afleveringen al mogen bekijken, maar toch is hij zichtbaar behoorlijk zenuwachtig voor de reactie van zijn 'fans'.

Iedereen die meekijkt hoopt immers dat Remi het tot de finale schopt, zo ook trotse oma Tineke: "We keken vroeger nooit naar dit programma, maar nu we weten dat Remi er in zit kijken we natuurlijk wel. Ik vind het voor hem leuk, maar mijn soort programma is het niet. Zijn opa durft soms niet te kijken; ‘als het maar niet te gevaarlijk is’. Maar hij is er zonder gebroken benen of armen van af gekomen, dus het zal best goed zijn gegaan."

Verdedigen
Tijdens de eerste aflevering komt Remi mondjesmaat in beeld. Vanuit de woonkamer kan hij een paar korte commentaren zoals 'let op wat er nu gebeurt' en 'pffff, dit is nog veel erger' niet onderdrukken. Wanneer hij een opdracht volgens de strenge instructeurs niet goed heeft uitgevoerd, wil hij graag tekst en uitleg geven aan de aanwezigen ('laat me me even verdedigen'), maar het onmiskenbare hoogtepunt (voor Remi het dieptepunt) is de opdracht waarbij de cursisten vuur moeten maken. Wie dat niet lukt, krijgt geen eten.

De conclusie na de opdracht is al snel glashelder: Remi krijgt geen eten. Terwijl het aanwezige publiek hardop lacht, ziet Remi met zichtbare plaatsvervangende schaamte voor zichzelf het tafereel met lede ogen aan. Desondanks overleeft Remi aflevering één en dat kunnen niet alle vijftien deelnemers zeggen. Na afloop van de eerste uitzending stijgt dan ook een luid applaus op uit de woonkamer. "Goed gedaan, we doen het je niet na. Behalve dat vuur dan, dat hadden we allemaal wel sneller aan gekregen", besluit één van zijn vrienden lachend.

Tags

Remi van Empel,Kamp van Koningsbrugge,NPO 1