bird
zondag 16 juni | 07.21 uur

'Elk kind zou Pony Power voor Kids-cursus moeten volgen'

07-06-2023 13:13
uur
Door: Martin van Hemert
070623_JudithvSusante
V.l.n.r.: Pony Arie, Judith van Susante, Lizzy van Vianen en pony Fleur. Inzetje: de achtjarige Puck. Foto: aangeleverd

HEDEL - Speciaal voor kinderen van 7 tot 12 jaar organiseert Judith van Susante in Hedel de cursus 'Pony Power voor Kids'. Volgens moeders Lianne Donker-Josemanders en Leontien van Vianen is het een aanrader voor kinderen die niet zo lekker in hun vel zitten. 'Er wordt tegenwoordig heel veel van kinderen verwacht.'

Judith van Susante groeit in het Limburgse Weert op met paarden. Later verhuist ze naar Hedel, waar ze met haar bedrijf 'Mark(eer) je gevoelens' de Pony Power voor Kids-cursus organiseert. Tijdens die cursus gaan kinderen in zeslessen aan de slag met de thema's 'nieuw in de kudde', 'stopteken', 'non-verbale en -verbale communicatie', 'samenwerking' en 'balans'. De kinderen werken tijdens de cursus onder begeleiding van twee professionele coaches, maar de echte hoofdrolspelers zijn de pony's.

Grenzen
Of zoals Lizzy van Vianen het omschrijft: 'de kleine helden'. De negenjarige Lizzy uit Hedel heeft de pony's een jaar geleden van dichtbij leren kennen door deel te nemen aan de Pony Power voor Kids-cursus van Judith. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, vertelt moeder Leontien overtuigd: "Lizzy wil niemand op de tenen trappen en iedereen tevreden stellen, maar daardoor vergat ze zichzelf. De emoties en frustraties stapelden zich op school op en als ze thuis kwam explodeerde de bom. Ze heeft nu, na de cursus, meer controle over al die prikkels en ze kan dingen wat makkelijker naast zich neerleggen."

Lizzy vult aan: "Ik heb geleerd dat ik meer in me heb dan ik eerst dacht. Ik durf nu veel meer voor mezelf op te komen en mijn grenzen aan te geven voor anderen." "Het is een stap in de goede richting geweest voor ons. En niet alleen voor haar, ik ben zelf ook even langsgegaan", vertelt Leontien glimlachend.

Tranen
De achtjarige Puck zat volgens haar moeder Lianne Donker-Josemanders in een vergelijkbaar schuitje als Lizzy: "Puck is een hele vrolijke meid, maar tegelijkertijd ook heel stil en teruggetrokken. Ze vond al snel dat ze ergens niet bij hoorde en durfde niet voor zichzelf op te komen."

Waar de school het advies geeft om in gesprek te gaan met een kindercoach, besluit Lianne om Puck de cursus van Judith te laten volgen. "Ik was eerst best sceptisch, maar langzamerhand zag ik echt een verandering. Ik heb met tranen in mijn ogen bij Judith gestaan: ‘wow, ik merk verschil'. Puck durft nu standvastiger te zijn door echt voor zichzelf op te komen en duidelijk te zeggen; ‘ik wil dit niet'."

Bewust
De verhalen van Lizzy en Puck staan niet op zichzelf; kinderen steken doorgaans wezenlijk iets op van de cursus. "Een kind wordt onbevangen geboren, maar daarna in een systeem gedrukt. Ouders proberen de kinderen aan te passen omdat de omgeving dat zo wil. We willen ouders ervan bewust maken dat een kind moet zijn zoals hij of zij is. We gaan kinderen niet veranderen; we halen ze juist terug naar zichzelf", aldus Judith.

De cursus is overigens niet alleen bestemd voor kinderen die assertiever mogen zijn: "Ook kinderen met ADHD, kinderen die explosief boos worden, kinderen die pesten, kinderen die gepest worden komen bij ons langs. We hebben overal geld voor over - vakantie, een auto, hobby's - maar het sociale aspect wordt vaak vergeten. Eigenlijk zou elk kind deze cursus moeten doen." Dat beaamt Leontien volmondig: "Laat de hele basisschool eens een sessie doen. Als je daar op inzet, kun je een hele hoop andere problemen in de toekomst voorkomen."

Inschrijven voor Pony Power voor Kids kan via info@markeerjegevoelens.nl of 06-52631818. Meer info: www.markeerjegevoelens.nl.

Tags

Pony Power voor Kids,Judith van Susante,Markeer je gevoelens