bird
vrijdag 26 april | 16.31 uur

Judith's paarden helpen mensen die het moeilijk hebben: 'Geeft elke keer kippenvel'

21-01-2022 13:16
uur
Door: Martin van Hemert
210122_Judith-1
• Judith en Mark, met op de achtergrond Arie en Fleur. Foto: Koen Vandenput

HEDEL – In de veeleisende maatschappij van tegenwoordig ervaren veel mensen, onder wie ook jonge kinderen, allerlei soorten problemen. Door middel van coaching met haar paarden geeft Judith van ‘Mark(eer) je gevoelens’ haar cliënten inzicht in het eigen handelen en in zijn of haar emoties.

Judith van Susante groeide in het Limburgse Weert op met paarden. Sindsdien is ze verhuisd naar Hedel, waar ze op een nabijgelegen basisschool is gaan lesgeven. De band met paarden heeft ze daarentegen van jongs af aan nooit meer losgelaten, want nadat ze haar diploma haalde voor de opleiding ‘Horse assisted coach’ is ze sinds september haar eigen bedrijfje gestart, genaamd ‘Mark(eer) je gevoelens’.

Inzichten
Het eerste deel van de bedrijfsnaam verwijst naar haar Friese ruin Mark, maar met Fleur en Arie heeft ze ook de beschikking over een tweetal pony’s. Alle drie worden ze ingezet tijdens trainingen voor mensen die tegen allerlei problemen aan lopen, zoals faalangst, burn-outs of groepsdruk. En dat werkt, vertelt Judith enthousiast: "Een paard of pony oordeelt en veroordeelt niet, maar reageert op de emotie die de persoon voelt. Het geeft me iedere keer weer kippenvel wanneer ik het proces tussen de paarden en de cliënt zie en de cliënt tot inzichten komt. Dat is genieten."

Bewust
Speciaal voor jonge kinderen organiseert Judith voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar de cursus 'Pony Power voor Kids'. Het doel van deze cursus - die op 5 maart weer van start gaat - is het bevorderen van het zelfvertrouwen en het leren doorzetten, samenwerken, omgaan met emoties en hulp geven en ontvangen. "Door oefeningen te doen lopen de kinderen tegen dingen aan die ze lastig vinden. Hoe maak je kennis in een vreemde groep? Hoe is je non-verbale communicatie? Een pony ziet dat, die reageert daarop. Zo kun je kinderen bewust maken van hun eigen gedrag. Wij als coaches stellen bepaalde vragen en daar leren de kinderen vaak acuut van. Het gaat om het doen, het leren en het ervaren en die ervaringen stoppen ze in hun rugzak."

Informatiemiddag
Om meer mensen kennis te laten maken met de kracht van coaching met paarden organiseert Judith samen met haar collega Martine Spijker op zaterdag 29 januari en zaterdag 19 februari van 14:00 tot 15:30 uur een informatiemiddag. Tijdens die middagen krijgen kinderen een eerste indruk van de pony's terwijl ouders uitleg krijgen over de inhoud van de cursussen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: info@markeerjegevoelens.nl Meer info is te vinden op onderstaande website.

www.markeerjegevoelens.nl

Tags

Judith van Susante,Markeer je gevoelens