bird
zaterdag 27 april | 03.24 uur

‘Alles wat je wilt kun je zelf maken’

25-01-2023 08:45
uur
Door: Marlou van Dijk
Mathijstenhagen01
Mathijs in zijn eigen werkruimte met de cameraopstelling om te kunnen vloggen. Foto: Koen Vandenput

BRAKEL - Zelf een Pitbike maken, leren hoe je moet zwaailassen, een laskar bouwen. Mathijs ten Hagen, 14 jaar oud afkomstig uit Brakel, legt elke week in zijn goed bezochte YouTubefilmpjes uit hoe je zelf met het juiste gereedschap de mooiste dingen kan maken.

In de werkplaats aan huis, die Mathijs met zijn vader deelt, bouwt en filmt hij zijn eigen projecten. Die deelt de jonge vlogger op zijn YouTubekanaal met ruim 4300 volgers. Soms werkt Mathijs samen met andere bekende vloggers, zoals Mastermilo.

“De Pitbike, een 125cc crossmotor, is net terug van de spuiter en krijgt nog stickers. Voor de Pitbike heb ik veel foto’s van brommers bekeken hoe het frame eruit moet zien. Daarna heb ik tekeningen gemaakt”, licht Mathijs toe. De motor moest sterk en mooi zijn, en ook echt op een crossmotor lijken. Het project is goed gelukt. Mathijs is tevreden. “De motor stuurt scherp, er loopt niets aan en de wielen lopen ook netjes.” Op een privéterrein kan hij - als dat niet bebouwd is - zelf rijden. Al eerder had hij daarvoor een Drift Trike gemaakt. Nu staat het ontwerpen en lassen van een cross buggy op zijn wensenlijstje.

De tekst gaat verder onder de foto.

Mathijs met zijn door hemzelf ontwikkelde motor. (Foto: Frozen Memory Photography)

Leren lassen
De interesse voor lassen en techniek heeft de jonge vlogger van jongs af aan. Zijn vader was altijd al bezig en dat vond Matthijs zo leuk, dat hij zelf ook dingen mocht proberen. Toen hij vier jaar oud was stond er in plaats van speelgoed, gereedschap op zijn verlanglijstje. Mathijs wilde zelf dingen kunnen maken. Hoe dat moest zocht hij dan op YouTube op. Toen hij negen was mocht hij eindelijk gaan lassen van zijn vader en behaalde hij zijn lascertificaat. Mathijs: “Er zijn heel veel verschillende posities hoe je kunt lassen en er zijn altijd wel weer nieuwe uitdagingen, zoals van beneden naar boven lassen, dan moet je speciale bewegingen maken. Dat is lastig. Dan is het hartstikke leuk om het uit te proberen, gewoon te doen en jezelf daarin te verbeteren. Alles wat je wilt kun je zelf maken.”

Zelf uitproberen
Om zich verder te kunnen ontwikkelen zou Mathijs graag over een grotere werkruimte met een eigen draaibank willen beschikken. Dan kan hij ook grotere projecten maken. Mathijs: “Voorlopig kan ik nog wel vooruit, maar een eigen plekje in een loods of een hoekje bij een bedrijf in de buurt zou wel heel fijn zijn.” Mathijs heeft regelmatig dat mensen vragen of hij iets wil maken. Soms moet hij dat helemaal zelf uittekenen en maken uit losse stukken koker. Soms krijgt hij een ontwerp dat hij na moet maken, zoals speciale bloemenhangers of tafeltjes die op Loevestein werden gebruikt toen de koning daar kwam.

Sponsoren
Over de meeste gereedschappen beschikt Mathijs inmiddels dankzij de steun van sponsoren. Van HBM Machines kreeg hij gereedschap en een goed lasapparaat, van Lastafelshop een mooie lastafel en van Plymovent een lasrookafzuiger. Wat nog écht op zijn verlanglijstje staat is een eigen draaibank. Matthijs mag nu als zijn lessen klaar zijn en de ruimte vrij is, gebruik maken van de draaibank op het Willem van Oranje college in Wijk en Aalburg. Daar zit hij in het tweede jaar van de opleiding motorvoertuig techniek. Omdat zijn kennis van lassen al zo goed was koos hij niet voor metaaltechniek. In het laatste jaar van de opleiding mag hij extra bijvakken volgen om zich in het lassen en draaien verder te ontwikkelen. “Ik probeer om mijn huiswerk op school af te maken, zodat ik thuis zoveel mogelijk tijd aan mijn eigen projecten kan besteden.”

Vloggen op YouTube
Mathijs heeft erg veel plezier in het vloggen. Zijn moeder José ten Hagen helpt hem met het editen van de video’s. “Op YouTube kan ik anderen enthousiast maken voor het lassen door dingen goed uit te leggen. Ik krijg regelmatig berichten via Instagram en e-mails van mensen die me volgen. Onlangs hadden we een ‘Meet en Greet’ en kwam er iemand uit Groningen om met me op de foto te gaan. Dat is gewoon echt heel leuk”, sluit Matijs af.

In een werkplaats aan huis maakt Mathijs ten Hagen zijn eigen projecten. Op zijn YouTubekanaal met 4300 volgers legt de jonge vlogger uit hoe hij die projecten uitvoert en laat hij zien hoe hij last.

Volg Mathijs op www.youtube.com/@mathijstenhagen

 

Foto (binnen): Koen Vandenput
Foto 125cc motor: Frozen Memory Photography

Tags

techniek,lassen,motor,vloggen