bird
maandag 15 april | 20.07 uur

De Uitagenda

Dodenherdenking Hedel

4 mei monument

Iedereen is weer uitgenodigd deel te nemen aan de jaarlijkse dodenherdenking.

Jaarlijks wordt in Hedel de goed bezochte dodenherdenking georganiseerd door muziekvereniging DES, Basisschool de Zaaier, Gemeente Maasdriel met medewerking van het gelegenheidskoor. Dit jaar een speciale oproep voor de Veteranen in de Bommelerwaard, het veteranenplatform Bommelerwaard sluit zich aan bij de organisatie.

De herdenking in Hedel draagt een diepere betekenis met zich mee vanwege de slag om Hedel, die plaatsvond van 22 tot 26 april 1945. Een zwaar gevecht waarbij de Prinses Irene Brigade 12 dappere militairen verloor. Als erkenning voor hun moed ontving het vaandel in 1945 de onderscheiding Militaire Willemsorde der 4de Klasse, als collectieve onderscheiding voor het personeel  van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Enkelen onder hen werden postuum onderscheiden voor hun heldhaftige inzet, die ze met de hoogste prijs moesten bekopen.
Hedel is dit niet vergeten en daarom werd de Hedelse brug recent officieel omgedoopt tot Irene Brigade Brug. Bovendien zijn enkele straten in de nieuwbouwwijk De Groene Akkers vernoemd naar de gesneuvelde militairen.

Op zaterdag 4 mei zal om 18:45 uur bij het monument aan de Koningin Wilhelminastraat stil gestaan ter nagedachtenis aan de slachtoffers tijdens de 2e wereldoorlog en de vredesoperaties daarna. Dit jaar voegt het  veteranenplatform Bommelerwaard zich bij de herdenking, waarbij zij ook een krans leggen. Als het weer het toelaat zullen bij de plechtigheid foto’s van de 12 gesneuvelden militairen aanwezig zijn.

Deze plechtigheid is voor iedereen toegankelijk. Vanaf 18:30 uur verzoeken wij aanwezigen om uit veiligheidsoverwegingen plaats te nemen in de Wilhelminastraat en Kerkstraat, aangezien deze straten tijdens de herdenking afgesloten zullen zijn. Ben je Veteraan uit Hedel en Maasdriel die actief aan de herdenking wil deelnemen, dan word je verzocht je aan te melden bij joep@beljaars.nl 

Verder lezen

Tags