bird
donderdag 13 juni | 20.06 uur

Rivieren Rivalen Route 71 km

AdobeStock_194833174-1

De fietsroute Rivieren Rivalen neemt je mee op ontdekkingstocht door een gebied waar de eeuwige strijd tegen het water een terugkerend thema is. De fietsroute begint bij Slot Loevestein. Hier zat Hugo de Groot gevangen tot aan zijn beroemde ontsnapping in een boekenkist in 1621.

Tijdens uw route passeert u fraaie historische gebouwen zoals Batterij onder Brakel, kasteel Ammersoyen en Korenmolen de Hoop. Uw tocht gaat door fraaie natuurgebieden en over de dijken met vergezichten over de rivier. In het natuurgebied Munnikenland komt u oog in oog met de indrukwekkende kuddes Konikpaarden en Rode Geus runderen die als grazers het gebied beheren.

Vele elementen op uw route herinneren aan de strijd tegen het water. Zo is de Afgedamde Maas ontstaan in reactie op de watersnoodramp in 1861 en zorgt het gemaal De Baanbreker in Nederhemert voor de afwatering van de Oost-Bommelerwaard. Richting het dorp Ammerzoden loopt de route over een dijk, die een plotseling een bocht maakt op de plek waar in 1634 een dijkdoorbraak is geweest. Door de kracht van het binnenkolkende water werd een gat (wiel) uitgeschuurd waardoor het bijna onmogelijk was om de dijk op dezelfde plek weer op te bouwen vandaar dat de dijk in een bocht om de wiel is gelegd. In Zaltbommel ligt ook zo’n wiel die herinnert aan een dijkdoorbraak: het Kloosterwiel.

Via Zaltbommel gaat de route richting Brakel om weer te eindigen bij Slot Loevestein.


Tags