bird
zondag 26 mei | 04.53 uur

Beleef Nieuwaal

DSC_4501-1
Een van de prachtige vergezichten van Nieuwaal.

Nieuwaal, een mooi dorpje aan de Waaldijk in de Bommelerwaard tussen Gameren en Zuilichem, is zo’n 1000 jaar geleden ontstaan. De naam verwijst naar de rivier die langs het dorp stroomt: De Waal. De Nieuwaalers leefden eeuwenlang van de rivier, die diende als communicatielijn, voor goederen en personenvervoer, voor visserij en jacht en soms ook als vijand. Archeologische vondsten dateren zelfs al van vóór het begin van onze jaartelling.

Bezienswaardig zijn de dijkhuisjes en enkele statige boerderijen. Buitendijks krijgt de rivier ruim baan in het natuurgebied de Breemwaard.


Natuurgebied
De Breemwaard is een natuurgebied van 100 ha. met ruimte voor riviergebonden planten en dieren. Het is gelegen tussen de Waaldijk en de rivier de Waal en is vrij toegankelijk voor wandelaars. In het gebied komen onder andere de ree, vos en bever voor en vogelsoorten als blauwe reiger, zilverreiger, buizerd, lepelaar en soms zelfs een ijsvogel.


Kerkgemeentes
Het dorp heeft twee kerkgemeentes, een Hersteld Hervormde Gemeente en Gereformeerde Gemeente in Nederland. Het beeldbepalende hervormde kerkje aan de Waaldijk dateert van net na de Tweede Wereldoorlog.

Sint Willibrordus
Al in de vroege middeleeuwen was er op deze plaats sprake van een kerk, gewijd aan Sint Willibrordus. In een akte uit het jaar 1031 staat dat deze kerk werd geschonken aan de abdij Abdinkhoff te Paderborn. De oude kerk overleefde WOII helaas niet, hij werd door de Duitsers opgeblazen.

Heerlijkheid
Vanaf 1312 wordt Nieuwaal als Heerlijkheid genoemd, in 1798 werden de Heerlijke rechten afgeschaft. Van 1818 tot 1955 vormde Nieuwaal samen met Gameren de burgerlijke gemeente Gameren, daarna behoorde het bij de gemeente Kerkwijk, waarna het in 1999 opging in de gemeente Zaltbommel.

Klompenpad Nywelepad
Wandel door het mooie buitengebied van Nieuwaal en Gameren. Het Nywelepad is een rondwandeling van 14 kilometer door het afwisselende buitengebied van Nieuwaal en Gameren. Wandel over oude kaden, langs historische gebouwen en door vochtige hooilanden.

Verder lezen