bird
zondag 26 mei | 05.33 uur

Beleef Nederhemert

DSC_4263-1
Het haventje van Nederhemert, hier vaart ook een pontje.

Het dorp Nederhemert is in twee delen uiteen gevallen nadat de Maas een andere loop kreeg. Een dode Maasarm scheidt nu het noordelijke en zuidelijke deel. Maar gelukkig is er een pontje!

Bedrijvigheid
In het verleden was 
Nederhemert-Zuid het machtscentrum. Daar stond het kasteel en woonde de burgemeester. Tegenwoordig is er in Noord meer bedrijvigheid, omdat het merendeel van de mensen hier woont. Nederhemert heeft een bloeiend verenigingsleven.

Korenmolen

Op de Maasdijk staat een korenmolen, die bekend staat als Gebr. Remmerde. De molen werd vernoemd naar de tweeling-zoons van molenaar Remmerde in 1862. Hij is gebouwd rond 1716 en is in 2004 gerestaureerd.

Brug
Voor de oorlog was er een draaibrug tussen het noordelijke en zuidelijke deel. Aan weerszijden daarvan stonden brugwachtershuizen. In de oorlog zijn de brug en de huizen verdwenen, er kwam een tijdelijke noodbrug (Baileybrug) voor in de plaats. Deze werd in 2002 vervangen door de vaste hoge brug met een keersluis die bij hoog water gesloten kan worden.

Het Sterrebos
Sterrenbos, Nederhemert Noord aan de Maasdijk nabij de Rietschoof. Het sterrenbos van Nederhemert is bij veel mensen bekend als een mooi terrein om je hond uit te laten. Het bos heeft een bewogen geschiedenis.

De Put
In Natuurgebied de Nederhemertse Put zijn een aantal flinke plassen waar gevist wordt.

Hamarithapad
Nederhemert heeft ook een mooi klompenpad, het Hamarithapad van 10 km. Ontdek het buitengebied van Nederhemert-Noord en -Zuid met haar rijke cultuurhistorie. Wandel door het stroomgebied van de Maas met wielen, kades, een restant van een schans en een indrukwekkend kasteel.

Truckpulling & Truckshow
Elk jaar organiseert de Oranjeverening Truckpulling & Truckshow. Een groot en bekend evenement waar - zonder te overdrijven - duizenden bezoekers op af komen.

Natuurkampeerterrein
Nederhemert-Zuid heeft aan de Kasteellaan bij Kasteel Nederhemert Zuid een natuurkampeerterrein. Het sfeervolle terrein grenst aan de rivier waarin je heerlijk kunt zwemmen, vissen en roeien. Op de mooie strandjes met adembenemende zonsondergangen mag een kampvuur worden gemaakt. Er is een barbecue en een aanlegplek. Het terrein is omgeven door bomen, maar toch zonnig. Er is altijd plaats beschikbaar voor de fietser en wandelaar. Elektra is er alleen bij de warme douches. Reserveren is aan te bevelen.

105 jaar oude Speeltuin
Nederhemert heeft een van de oudste speeltuinen van Nederland: Speeltuin Nederhemert. Volgens een oud krantenknipsel van 15 mei 1915 is in het voorjaar van 1915 de eerste schommel en wip geplaatst. Destijds werd de speeltuin draaiende gehouden door de familie van der Werken uit Nederhemert. Veel toestellen stammen uit de jaren 50, waar vanzelfsprekend vele aanpassingen aan zijn gedaan om aan de huidige eisen te kunnen voldoen. Om de kosten in de hand te houden, wordt er voor de entree van de speeltuin een bedrag van € 1,50 gevraagd. Bij de speeltuin is ook een gezellig horecagedeelte met vele mogelijkheden, van een heerlijke kop koffie of cappuccino tot een kippetje en alles wat daartussen ligt.

Verder lezen