bird
zondag 26 mei | 05.07 uur

Beleef Bruchem

DSC_4374-3
Prachtige witte kerk in Bruchem.

Bruchem ligt op een oude stroomrug die door het midden van de Bommelerwaard loopt en waarop ook Kerkwijk en Delwijnen zijn gelegen. Deze rug is ontstaan langs het riviertje de Alm, dat al voor 1200 verzandde. Het dorpje is het bekijken waard, o.a. door zijn oude herenboerderijen, vaak liggend op een verhoging.

Het witte kerkje van Bruchem stamt uit de 13e eeuw. Omdat het te klein werd - opvallend in deze tijd van ontkerkelijking - is er in 2006/2006 een stuk bijgebouwd. Het aantal zitplaatsen steeg daardoor van 250 naar 400.

Naast het kerkje in de Kosterijstraat staat het beeldje "De Fokgeit" van kunstenaar Marcus Ravenswaaij. Het beeld werd in 1986 door het Wegrestaurant De Lucht geschonken.

Het prachtige 19e eeuwse Landgoed Groenhoven was vroeger de woning van de burgemeester, maar doet tegenwoordig dienst als restaurant. Het is ook een unieke locatie om te vergaderen of te trouwen.

Speeltuintje

In Juni 2013 is op initiatief van het Dorpsplatform, het speeltuintje in Bruchem opgevrolijkt met een nieuw speelhuisje, een zandbak en een hinkelbaan. Tevens is de ondergrond verbeterd.

Ommetje Bruchem

Het Ommetje Bruchem leidt je langs boomgaarden, boerderijen en historische kromakkers in en rond het prachtige dorp Bruchem, de wandeling is 3 of 5 km lang en start op het kerkplein.

Verder lezen