bird
vrijdag 19 april | 14.56 uur

Beleef Aalst!

DSC_4322-2

Er zijn in Nederland en België meerdere dorpjes en steden met de naam Aalst. Het Aalst waar wij het over hebben ligt in de Bommelerwaard, aan de Afgedamde Maas. En daar ligt het al eventjes, in ieder geval sinds het jaar 814 toen het voor het eerst vermeld werd.

Buurtschap De Rietschoof
Jarenlang hielden de twee steenfabrieken 'De Rijswaard' en 'De Rietschoof' veel gezinnen in Aalst aan het werk. Inmiddels heeft De Rietschoof de deuren gesloten en zijn de gebouwen grotendeels gesloopt. De Rietschoof is nu nog altijd een buurtschap en op het fabriekterrein is een camping ontstaan. De nabijgelegen jachthaven is een populaire aanlegplaats voor de pleziervaart.

Het Esmeer
Even verderop vinden we de tweede camping van het dorp: Recreatiepark Het Esmeer, met een jachthaven en een prachtige speeltuin die in 2013 werd aangelegd in het naburige Recreatiegebied De Neswaarden.

Kasteel
Iets minder bekend is dat Aalst ook een kasteel had. De laatste resten daarvan zijn eind 19e eeuw gesloopt. Alles wat nu rest is een deel van de oude slotgracht. Twee beeldjes (Adam en Eva) zijn uit het kasteel gered en zijn ingemetseld in het huis van de schout. Toen ook dat gesloopt werd verhuisden ze naar een bungalow aan de Dorpsstraat.

Witte kerkje en Tr3s Tapas & Winebar
Andere bezienswaardigheden in Aalst zijn de witte Nederlands Hervormde Kerk en restaurant Tr3s Tapas & Winebar aan de afgedamde maas.

Oranjevereniging
"Oranjevereniging Trouw aan Oranje in Aalst organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten voor jong en ouder. Naast de traditionele Lampionnenoptocht op 31 januari verzorgen ze jaarlijks festiviteiten rondom Koningsdag.

Verder lezen