bird
zaterdag 02 maart | 14.05 uur

Voetbal laat zich ook bij HRC'14-RKVSC van mooie en lelijke kant zien (met video)

23-05-2023 15:55
uur
220523_HRCRKVSC-marco-LR
Blijdschap bij RKVSC na het laatste fluitsignaal, verslagenheid heerst bij de thuisclub. Foto: Marco Oomen

HURWENEN – De ontknoping in de vijfde klasse B beloofde zondagmiddag een spektakel te worden. Die verwachting kwam uit – met uiteindelijk het Velddrielse RKVSC als de verdiende kampioen - maar helaas niet alleen maar in positief opzicht.

Honderden voetballiefhebbers uit de gehele Bommelerwaard en de wijde omtrek zijn op deze zondagmiddag afgereisd naar Hurwenen. Onder een aangenaam lentezonnetje staat namelijk de wedstrijd tussen HRC'14 en RKVSC op het programma. Beide clubs kunnen op deze laatste speeldag de titel in de vijfde klasse B grijpen en daarmee promotie naar de vierde klasse afdwingen.

Veelzeggend
Dat zou voor allebei een geweldige opsteker zijn. Voor de fusieclub vanwege eerdere ‘net niet'-promoties, voor de vereniging uit Velddriel vanwege de magere jaren die ze achter zich hebben liggen, met het zaterdagvoetbal-avontuur als ultiem dieptepunt: hekkensluiter met niet minder dan 158 geïncasseerde tegendoelpunten. Hoe anders is de wereld in 2023.

RKVSC, dat een forse kwaliteitsimpuls heeft gekregen, heeft een zege op HRC'14 nodig om zich tot kampioen te kronen. Toch is ‘ik hoop dat het na de wedstrijd rustig blijft' onder aanhangers van beide clubs één van de meest gehoorde uitspraken voorafgaand aan de wedstrijd. Dat niet de wens om kampioen te worden, maar de wens om het ‘rustig' te houden bij de supporters de eerste prioriteit heeft, is veelzeggend.

Wegschoppen
Voor de neutrale toeschouwer wordt de titelderby een wedstrijd om van te smullen. RKVSC opent op slag van rust de score via een fraaie vrije trap van Raoel Noijen. Het zou nog tot ver in de tweede helft duren totdat de thuisclub iets terug kon doen. Invaller Kevin de Vries schoot een - op zijn minst twijfelachtige - strafschop binnen en zette daarmee HRC'14 op pole position voor de titel. Toch was het RKVSC dat uiteindelijk kampioen werd; de winnende goal kwam van het hoofd van Paulo Figueiredo Barbosa.

(Tekst loopt door onder de video)


Na het laatste fluitsignaal waren de bezoekers logischerwijs in extase. Winnend trainer Marco van Loon zat vooral in de slotfase op het puntje van zijn stoel: "In de eerste helft speelden we goed en kwamen we verdiend op 0-1, maar in de tweede helft was het bij ons een heel stuk minder. We waren meer bezig met het wegschoppen van de bal, dan zelf voetballen. Na die penalty - die in mijn ogen totaal geen penalty was - dacht ik dat we het kampioenschap hadden weggegeven. Gelukkig hebben we jongens met een goede traptechniek en scoren we uit een corner de 1-2. Daarna hield onze keeper (Tom van Oers, red.) ons nog een paar keer in de wedstrijd. Dat 'menneke' van zeventien is voor mij de man van de wedstrijd."

Zuur
RKVSC-spits Johnny de Nies (36) - met 27 doelpunten topscorer voor de club - zag het kampioenschap als een bekroning van een uitstekend seizoen: "We zijn het hele seizoen de best voetballende ploeg en hebben een tactiek waar veel tegenstanders geen antwoord op hebben. We zullen sowieso spelers erbij moeten krijgen voor volgend seizoen, maar het wordt mooi. Met deze groep kun je in de vierde klasse blijven."

Aan de kant van HRC'14 was de verslagenheid enorm. HRC-trainer René van der Putten verwacht dat de verloren kampioenswedstrijd 'nog wel even gaat doordreunen' en ook speler Janno van Doornmalen stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Ik had echt het gevoel dat we de overhand hadden in de tweede helft, dat het goed ging komen. Als je dan toch tegen die 1-2 aanloopt, is dat heel zuur. Het is gewoon jammer. Hoe hard het ook is; we moeten onze rug rechten en er in de nacompetitie weer staan. We hebben de ambitie om te promoveren, we hebben een goede selectie. We horen in de vierde klasse thuis, maar dan moeten we dat wel eerst bewijzen", aldus Van Doornmalen, die ondertussen De Nies gemeend feliciteert.

Vechtpartijen
Dat sportieve gedrag van binnen de lijnen staat helaas in schril contrast met wat er kort na afloop buiten het veld gebeurt. Een serie vechtpartijen tussen supporters van beide clubs, waar ook politie aan te pas moest komen, ontsieren de kampioenswedstrijd. Eerder was de wedstrijd al stilgelegd omdat er drie keer plastic bekers op het veld waren gegooid. "Dat was allemaal niet zo erg, maar na de wedstrijd escaleerde het toen er vuurwerk tussen supporters gegooid werd. Op een gegeven moment vlogen er zelfs stoelen door de lucht heen. Ik heb alles geprobeerd om de boel te sussen, net als m'n aanvoerder (Jimmy Floor, red.), maar het bleef doorgaan. Toen hebben we onze tassen gepakt en zijn we zonder te douchen naar Velddriel gegaan. Daar hebben we er één groot feest van gemaakt", aldus Van Loon.

Een woordvoerder van de thuisclub is witheet: "Dit hoort absoluut niet op en rond een voetbalveld thuis. We konden vroeger altijd goed opschieten met 'Velddriel', maar vanwege deze supporters van buitenaf hoop ik dat het bestuur van RKVSC tot rede wordt gebracht. Ik hoop dat ze gaan nadenken over de vraag of dit de goede weg is."
Ook De Nies heeft geen goed woord over voor de wanordelijkheden: "Dit is heel jammer. Mijn kinderen zijn er ook bij en waar kinderen zijn, hoor je je te gedragen en het juiste voorbeeld te geven."

Tags

HRC'14,RKVSC,kampioenswedstrijd