bird
maandag 04 maart | 21.37 uur

Supporters HRC’14 zijn het wachten op nieuw clubgebouw zat

17-01-2023 08:27
uur
Door: Dominik Morawiak
johan_leerintveld_HRC'14
Johan Leerintveld op het dak van het oude clubgebouw in Hurwenen, dat zo lek is als een mandje. (foto: Koenvandenput)

ROSSUM – “Hoe lang worden we nog aan het lijntje gehouden?”, vragen de leden van de voetbalclub HRC’14 zich af. De bouw van een nieuw clubgebouw komt al jaren niet tot stand terwijl de bouwkosten alleen maar stijgen. De huidige accommodatie valt ondertussen uit elkaar. De supporters 'schamen zich kapot' om op die manier gastvoetballers te moeten ontvangen.

HRC’14 ontstond in 2014 na de fusie van voetbalclubs uit Rossum en Hurwenen en telt nu 535 leden. Op de grens tussen de twee dorpen liggen al een lange tijd nieuwe voetbalvelden klaar. De leden kunnen er echter nog lang geen gebruik van maken: er ontbreekt een clubgebouw.

Zeven ton tekort
De bouw ligt al twee jaar stil omdat de kosten explosief zijn toegenomen van 1,2 tot 2,2 miljoen euro. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 8 december bleek dat HRC’14 nog zeven ton tekort komt voor de bouw van het gebouw.

Stikstofregels
Voor Johan Leerintveld en Toon Vervoort, trouwe leden en supporters van HRC’14, is de maat ondertussen vol. “We hadden tonnen kunnen besparen als we eerder gingen bouwen”, beweert Leerintveld. De supporters wijzen onder andere de bureaucratie aan als een reden voor de vertraging. Zo werd de aanleg van de nieuwe voetbalvelden uitgesteld vanwege een te slappe bodem en de stikstofregels. “Toen zijn er nieuwe plannen gemaakt. Het gebouw moest ook nog energieneutraal met zonnepanelen en warmtepomp erbij. De kosten zijn weer omhoog gegaan”, verzucht Leerintveld.

Dorpshuisfunctie
Daarnaast komen er steeds nieuwe ideeën vanuit de gemeente voor de invulling van het nieuwe clubhuis. Zo moest het gebouw ook de dorpshuisfunctie bevatten zodat het huidige dorpshuis van Hurwenen gesloopt kon worden voor de bouw van nieuwe huizen. Leerintveld: “Nu wordt er gezegd: het dorpshuiscentrum moet naar het Hurns Kerkje. Als het puntje bij paaltje komt blijven we jojoën.”

Waterschade
De huidige accommodatie uit 1972 is ondertussen alles behalve een visitekaartje voor de voetbalclub. Tegels vallen van de muren, douches zijn kapot en het dak houdt het niet langer meer vol. “Er was een lekkage in de bestuurskamer. De printers zijn verloren gegaan door de waterschade”, vertelt Vervoort. “Het onderhoud is zo slecht dat onze jongens het dak niet op durfden om het te repareren.”

Geen vertrouwen
Het is de bedoeling dat er vanaf september gevoetbald wordt op de nieuwe velden. Maar wat als er tot die tijd nog geen clubhuis staat? Het neerzetten van containers werd als een tijdelijke oplossing in de gemeenteraad genoemd. “Als er containers komen, kun je niet bouwen. Dat zijn weer extra kosten. We hebben er totaal geen vertrouwen in”, zegt Leerintveld.

Extra geld nodig
Het bestuur van de voetbalclub en de gemeente Maasdriel hebben met elkaar afgesproken dat HRC'14 eerst zelf gaat onderzoeken in hoeverre de club kan bezuinigen op de bouw van een nieuw gebouw. "We hebben de laatste offertes aangevraagd en een begroting opgesteld. Er komt naar voren dat we alsnog extra geld nodig hebben”, reageert HRC'14-voorzitter Anton van Doorn. Om wat voor bedrag het precies gaat wil Van Doorn nog niet zeggen. Het clubbestuur hoopt nog voor het einde van deze maand het rekenwerk aan de gemeente te presenteren. Dan zal het bedrag bekend worden gemaakt. Maasdriel gaat vervolgens onderzoeken in hoeverre de gemeente enige vorm van hulp voor de voetbalclub kan bieden.

Dominik Morawiak

 

Tags

johan leerintveld,hrc'14