bird
woensdag 22 mei | 13.44 uur

Stoppende Mees Heijman draagt dansschool DDC voor altijd mee in haar hart

21-12-2023 13:31
uur
Door: Britta Alink
211223_DDC-MeesenSophie
Sophie van der Dussen (l) volgt Mees Heijman op als eigenaar van DDC. Foto: Koen Vandenput

ZALTBOMMEL - Als meisje van 6 jaar begon Mees Heijman met danslessen bij balletschool Simone Kleilooh. "Dat was nog in de binnenstad", herinnert de nu 38-jarige Mees zich. De afgelopen dertien jaar was ze zelf eigenaar van de dansschool, die al weer jaren DDC heet. Per 1 januari stopt ze ermee.

Haar opvolger is Sophie van der Dussen (22 jaar). "De geschiedenis herhaalt zich", zegt Mees. "Ik was zelf ook nog maar 25 toen ik, samen met Debby van Dongen, de dansschool van Simone overnam. Ik vind het heel erg leuk dat er nu weer een nieuwe generatie aan de leiding komt. Dans ontwikkelt zich voortdurend, daar moet je in mee gaan. Sophie is net afgestudeerd en heeft heel veel te bieden voor iedereen die bij ons de lessen volgt." 

Passie
De keuze om te stoppen met de dansschool komt ook voor uit Mees' persoonlijke ontwikkeling. Een paar jaar geleden volgde ze een Master Kunsteducatie bij Fontys Hogeschool en in de coronatijd studeerde ze af met een onderzoek naar de vraag hoe je vrijetijdsbesteding door kunt laten gaan tijdens een pandemie. Inmiddels is ze afgestudeerd en wil ze zich meer gaan richten op een baan gericht op cultuurbeleid, een adviserende rol bijvoorbeeld als cultuurcoach of cultuurmakelaar. "Dans is en blijft mijn passie", benadrukte ze. "Maar voor mijn werk wil ik het bredere aspect van educatie in alle vormen van kunst opzoeken."

Toen Mees en Debby DDC in 2010 overnamen waren ze gevestigd in de Gamerschestraat, boven Fitline. De twee vriendinnen startten met ongeveer honderdvijftig leerlingen, momenteel telt DDC driehonderd leerlingen. Na vijf jaar kon Debby het werk niet meer combineren met andere werkzaamheden en ging Mees in haar eentje door. Midden in de coronapandemie, in 2020 is de dansstudio verhuisd van de binnenstad naar de Hogeweg. Op de derde verdieping van het pand van Fitness Zaltbommel tussen de Rabobank en het Van der Valkhotel is de grote danszaal. Daar is een klein kantoortje en een gezellige ruimte waar de leerlingen elkaar kunnen ontmoeten.

Warm bad
Sophie is geboren en getogen in Berlicum en woont daar nog steeds. Toen ze de Vooropleiding Hedendaagse Dans volgde in Den Bosch, kreeg ze onder andere les van Mees. Daarna ging ze Danseducatie studeren aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Sophie kreeg allereerste dansles toen ze 4 jaar oud was. "In groep 7 wist ik al dat ik dansjuf wilde worden", vertelt ze. "Ik wilde altijd alleen maar dansen, mijn hele leven is er op ingericht." Sophie ging zelfs naar de Loot-school in Rosmalen, een Topsport Talentschool, waar de leerlingen alle faciliteiten aangeboden krijgen om school en sport zo goed mogelijk te combineren. Al een aantal jaren danst ze bij DDC en geeft ze er ook les. "Het voelt hier als een warm bad, ik voel me enorm thuis", vertelt ze.

Al van jongs af aan droomt Sophie ervan een eigen dansschool te beginnen. Haar ouders hebben een keukenbedrijf, dus ze heeft het ondernemen met de paplepel ingegoten gekregen. "Ik ben misschien een beetje jong met mijn 22 jaar", lacht ze. "Maar zo'n kans als deze komt niet iedere dag voorbij. Mees heeft me supergoed begeleid en blijft ook voorlopig lesgeven aan twee groepen voor volwassenen. Ik kan altijd bij haar terecht als ik vragen heb. De overname is organisch verlopen, daar ben ik heel blij mee."

Workshops
De naam Djazz Dance Center bestond al toen Mees en Debby de dansschool overnamen. Die naam blijft ook bestaan, al staan de drie letters tegenwoordig voor 'Dream Dance & Create'. "DDC is een begrip in de Bommelerwaard, dus de naam ga ik zeker niet veranderen", zegt Sophie.

Wel wil ze het interieur een beetje opfrissen en het bestaande lesaanbod uitbreiden. "De lessen die er nu zijn, gaan natuurlijk gewoon door", benadrukt ze. "Maar daarnaast wil ik het aanbod gaan uitbreiden, bijvoorbeeld met muziek en dans. En ik wil graag workshops gaan organiseren." Bovendien wil Sophie les gaan geven aan mensen met een beperking. "Er is steeds meer aandacht voor dans en muziek voor mensen met een beperking", zegt ze. "Ik hoop dat we daar ook snel mee kunnen gaan starten."

'Mijn kindje'
Wat Sophie zeker niet gaat veranderen, is de sfeer binnen DDC. "Dit is een commerciële dansschool, maar het voelt als een vereniging", zegt ze. "Samen met de leerlingen en dansdocenten maken we wat het is. En met heel veel vrijwilligers, die altijd klaar staan om te helpen bij bijvoorbeeld voorstellingen." Juist die fijne sfeer gaat Mees missen. "Het afscheid is 'bitter sweet'", zegt ze. "Het is toch een beetje mijn kindje. Ik draag het voor altijd mee in mijn hart. Een goede gepassioneerde en betrokken opvolgster vind je niet zomaar. Daarom ben ik zo blij dat juist Sophie het gaat voortzetten."

Inmiddels zijn alle leerlingen op de hoogte gebracht van de overname. Mees blijft tot 31 december eindverantwoordelijk, daarna is Sophie de eigenaar. Mees zal haar in de eerste maanden nog bijstaan met raad en daad.

Tags

DDC,Mees Heijman,Sophie van der Dussen