bird
maandag 15 april | 20.58 uur

Spannende tijden voor voetbalclubs in de Bommelerwaard

27-03-2024 07:00
uur
Door: Marry Bouman
novo sparta_roda boys_foto marco oomen
Spelmoment uit een eerdere wedstrijd tussen Roda Boys en Nivo Sparta. (archief: Marco Oomen)

BOMMELERWAARD - Het zijn spannende tijden voor diverse clubs in de Bommelerwaard. Zo hebben Roda Boys/Bommelerwaard, Nivo Sparta, Jan van Arckel, BZC ’14 en Hedel zicht op een kampioenschap of promotie via nacompetitie. De verhalen bij GVV’63, Alem en Kerkwijk klinken daarentegen anders. Voor Well is het allemaal al voorbij. Die club degradeerde zaterdag al naar de vijfde klasse.

Tweede klasse G Zaterdag
In de tweede klasse G hebben Roda Boys/Bommelerwaard en Nivo Sparta nog steeds kans op de titel. Koploper Theole verloor zaterdag bij Parkzicht en omdat de twee ploegen uit de Bommelerwaard wel wonnen is het verschil met Roda Boys gereduceerd tot een puntje en met Nivo Sparta tot vier punten. Interessante wedstrijden komende tijd zijn Roda Boys-Theole (20 april), Theole- Nivo Sparta (4 mei) en de kraker Roda Boys-Nivo Sparta (18 mei).
Mocht de titel toch in Tiel terechtkomen dan kan Roda Boys zich nog opmaken voor de nacompetitie. De ploeg van trainer Piet de Kruif heeft immers al een periodetitel op zak. Voor Nivo Sparta liggen op dat gebied ook kansen om via dat toetje hogerop te komen. Nacompetitie betekent wel dat er dan vier ronden moet worden overleefd.

Derde klasse zaterdag
In 3D de klasse van GVV ’63 degraderen de twee laatste clubs en moeten de nummers 11, 10 en 9 voor behoud de nacompetitie in. GVV ’63 neemt momenteel de elfde plaats in en moet allereerst nog stevig aan de bak om niet direct te degraderen en vervolgens nog zien weg te komen op de nacompetitieplaatsen tegen degradatie. Best een opgave voor de ploeg uit Gameren.

Vierde klasse zaterdag
In 4G strijdt Jan van Arckel volop mee voor de titel. Het moet dan nog wel afrekenen met BES en SV De Braak. Maar de Jantjes hebben twee wedstrijden minder gespeeld en momenteel de minste verliespunten. Mocht de titel niet gevierd kunnen worden kan promotie eventueel ook nog via de nacompetitie. Het kan in Ammerzoden weleens een mooie zomer worden.

In 4H ligt BZC ’14 op koers voor het kampioenschap. Met nog vijf wedstrijden te gaan heeft het een wedstrijd minder gespeeld en drie punten meer dan Herovina. Mocht de fusieclub naast het kampioenschap grijpen, kan promotie ook nog via de nacompetitie. In 4H is er veel leed in de onderste regionen wat degradatie betreft. Vijf teams degraderen direct. Inmiddels is Well al het haasje. Afgelopen zaterdag werden de laatste kansen verpatst en is het gedegradeerd naar de nieuw te vormen vijfde klasse. Buurman Kerkwijk lijkt het ook niet te gaan redden. Een wonder moet er dan geschieden voor de club van trainer Nabil Bouchlal.

Derde, vierde, vijfde klasse zondag
In 3C de klasse van DSC en Alem degraderen twee teams en moeten de nummers 10,11 en 12 via de nacompetitie het derdeklasserschap zien te redden. Voor zowel DSC als Alem is directe degradatie geen issue maar aan die nare nacompetitie lijkt Alem niet te kunnen ontkomen. Het moet om te beginnen acht punten overbruggen dus lijkt het erop dat er voor de ploeg van trainer John Cornelissen niets anders opzit om zich daar op te focussen. DSC kan ruimer ademen maar moet nog wel op zijn tellen blijven passen.

In 4D moet HRC '14 nog alle zeilen bijzetten om (directe) degradatie te voorkomen. In 5C leek Hedel linea recta op de titel af te stevenen maar had zondag een verschrikkelijke baaldag door bij MEC '07 te verliezen en nu heeft BZS ineens de minste verliespunten. Het duel met de ploeg uit Beusichem (14 april uit) wordt cruciaal.

Marry Bouman

 

Tags

voetbalclubs bommelerwaard