bird
maandag 15 april | 20.18 uur

Rolstoeltennisster Jinte Bos: van hobby naar topsport

07-03-2024 15:52
uur
Door: Quinty van Gijn
image00002-1
Jinte afgelopen december in actie op de indoorbanen van Wimbledon. Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL - Jinte Bos reist de hele wereld over voor haar sport. Zij tennist op een nét andere manier dan de meeste mensen het kennen. 'Ik hoop aan de Paralympische Spelen te mogen deelnemen dit jaar.'

De 21-jarige Jinte Bos behoort tot één van de beste vrouwelijke rolstoeltennissers. Dat zij tennist in een rolstoel is niet zonder reden. Zo heeft Jinte een heupdysplasie. Dit betekent dat haar heup iets boven de kom zit. Zo heeft zij eigenlijk geen kommetje meer. Hierdoor heeft Jinte een beenlengteverschil van acht centimeter en loopt zij met een beenprothese.

Wereldkampioen
Daarnaast heeft zij scoliose wat er voor zorgt dat haar rug in een S-vorm groeit. Hier is zij in 2015 aan geopereerd. "Tijdens deze operatie hebben zij een grote stalen pin in mijn rug gezet. Die pin houdt mij goed omhoog." Rolstoeltennis is een dure sport. Dit moet Jinte dan ook zelf bekostigen. "Zo heb je inschrijfgeld, hotels en vluchten en materialen. Ik moet wel sponsoren hebben om dit allemaal te kunnen betalen." 

Geen enkele sport die Jinte heeft geprobeerd, viel zo goed in de smaak als rolstoeltennis. "Ik sta daar lekker op mijn eigen helft. Laat mij maar lekker mijn eigen ding doen. Dat vind ik het leukste." Haar enthousiasme is dan ook zeker te merken aan haar spel. Zo kwam Jinte na vier maanden in het talententeam van Nederland terecht. Veel titels staan op haar naam. "Bij de junioren ben ik wereldkampioen geworden in het dubbelspel. Ook heb ik mijn eerste volwassentitel mogen halen. Daarnaast heb ik vorig jaar samen met mijn teamgenoot vijf dubbeltitels behaald." 

Op weg
Het is niet altijd vanzelfsprekend gegaan voor Jinte. "Ik heb best een lange weg moeten afleggen om te staan waar ik nu sta, maar ergens ging het ook weer snel voor mij. Zo begon ik in een revalidatiecentrum. Daar begon ik mij te vervelen. Ik begon met sporten dus in eerste instantie als hobby." Wat begon met één uur tennissen per week groeide uit tot meer en meer uren. Oefening baart dan ook zeker kunst. Door al het trainen kwam Jinte hogerop en begon zij op grote toernooien te spelen. "Wat begon als een hobby werd na twee jaar; 'ik kan dit wel'."

(Tekst loopt door onder de foto's)


Ze is mega trots op waar ze nu staat als persoon. "Ik ben in mijn spel gegroeid en ook lichamelijk ben ik enorm vooruitgegaan." Maar ook mentaal is Jinte sterker geworden. "Ik ben beter leren omgaan met mijn handicap. Daar heb ik in het verleden best veel moeite mee gehad. In het stukje zelfacceptatie heeft het mij daarom veel opgeleverd."

Toernooien
Vorige maand heeft Jinte meegedaan aan twee toernooien in Engeland. Dit voor zowel enkelspel als dubbelspel. Dit zijn toernooien waar je punten kan verdienen om zo hoger te komen op de wereldranglijst. Zo is ze in het enkelspel tot de kwartfinale gekomen en in het dubbelspel tot de halve finale.

Er staan de komende maanden nog twee toernooien op de planning in Turkije en Zweden. Om voor deze wedstrijden te trainen, gaat Jinte zo'n vier keer per week naar sportcomplex NTC Amstelveen. Daar zit het Nationale Trainingscentrum van de tennis bond. "Ik hoop aan de Paralympische Spelen te mogen deelnemen dit jaar. Maar dat is nog een kwestie van toernooien spelen en afwachten of ik hoog genoeg ga komen op de wereldranglijst."

Tags

Jinte Bos,rolstoeltennis