bird
woensdag 22 mei | 13.38 uur

Profdarter Gian van Veen: 'Ik kijk nu al uit naar komend WK'

14-02-2024 14:23
uur
Door: Martin van Hemert
090224_GianvanVeen-Bommelerwaardgids
Profdarter Gian van Veen traint thuis in Poederoijen zo'n drie uur per dag. Foto: Bommelerwaardgids

POEDEROIJEN - Een seizoen dat bol stond van de sportieve hoogtepunten, ging voor Gian van Veen door de vroegtijdige uitschakeling op het WK als een nachtkaars uit. De 21-jarige profdarter uit Poederoijen kijkt nu weer vooruit.

Menig dartliefhebber fronste de wenkbrauwen toen de tegenstander van Gian van Veen voor de eerste ronde van het WK Darts bekend werd: Man Lok Leung uit Hongkong. Helaas voor Van Veen zal hij de naam van zijn opponent niet snel meer vergeten, want uitgerekend deze grote onbekende versloeg de inwoner van Poederoijen nog voor het toernooi überhaupt goed en wel was begonnen. "Tijdens de wedstrijd was ik in mijn hoofd steeds bezig met het feit dat ik onterecht op een 2-0 voorsprong stond en ik denk dat het daar een beetje mis is gegaan. Dat zijn dure, maar wijze lessen. Het is een hele mooie ervaring geweest - iets waar je als klein jongetje al van droomt - maar het was wel een deceptie."

Smetje
De uitschakeling kwam niet alleen voor Van Veen zelf, maar ook voor de kenners als een enorme verrassing. De verwachtingen waren immers hooggespannen: "Iedereen noemde me al een paar maanden ‘de nieuwe Van Gerwen’ en misschien heb ik teveel druk op mezelf gelegd of teveel druk van anderen op mezelf gelegd. Het scheelt dat je niet zoals bij voetbal maar één keer in de vier jaar een WK hebt, maar ieder jaar. Ik kijk nu al uit naar het aankomende WK; hopelijk kan ik daar meer laten zien."

De uitschakeling op het WK was een smetje op een seizoen waarin Van Veen bijzonder succesvol was. Eén prestatie steekt er voor hem bovenuit: "De overwinning op Michael van Gerwen tijdens het EK. Dat was misschien niet per se de beste wedstrijd, maar als je dan toch wint van de grote Michael van Gerwen is dat een mooie prestatie op zich. Na die wedstrijd merkte ik ook dat de belangstelling groter werd, bijvoorbeeld hier in Poederoijen. Ze wisten wel waar ik mee bezig was, maar dat besef kwam pas echt toen ik van Van Gerwen won."

Klasse apart
Een ander sportief hoogtepunt was het behalen van de finale van het jeugd-WK. Daarin nam Van Veen het op tegen ene Luke Littler. In een sensationele wedstrijd moest Van Veen uiteindelijk het hoofd buigen tegen het zestienjarige toptalent, wiens carrière sindsdien een enorme vlucht heeft genomen met onder meer een finaleplaats op het WK.

Van Veen kijkt met gemengde gevoelens naar de verrichtingen van Littler: "Aan de ene kant ben ik in de Development Tour (een dartcompetitie voor spelers onder de 24 jaar, red.) boven Littler geëindigd, dus ik speelde op die toernooien beter dan hij. Aan de andere kant vind ik het juist ook wel weer fijn dat Littler zo in het nieuws is, want dat leidt de aandacht wat van mij af. Hij is een klasse apart, maar hij komt wel nog pas kijken, dus ik ben benieuwd hoe lang hij dit volhoudt."

Doelstellingen
Genoeg over de concurrentie, Van Veen focust zich namelijk hoofdzakelijk op zichzelf. Na een periode van relatieve rust - hij is fulltime darter, traint zo'n drie uur per dag én gaat twee keer in de week naar de sportschool - neemt hij vanaf komende week namelijk weer deel aan de 'vloertoernooien', oftewel de toernooien waar geen tv-camera op de spelers gericht staat. Zijn doelstellingen voor dit jaar zijn helder: "Ik sta nu 43e van de wereld en ik wil de top 32 in. En ik wil op bijna alle televisie-toernooien meedoen. Ik sta er nu goed voor, dus als ik dat doorzet, wordt het een heel mooi jaar."

En het WK? "Ja, daar wil ik het ook wel wat beter doen", glimlacht hij. "Maar als ik in de top 32 sta, sla ik al een ronde over en begin ik in de tweede ronde. Als ik één wedstrijd win op het WK ben ik tevreden."

Tags

Gian van Veen