bird
maandag 15 april | 20.00 uur

Negende editie Two Rivers Marathon

13-03-2024 10:55
uur
Door: Marjo van Andel
130324-michelschoonedkooijman.1579x1111x1
Michel Schoon (l) en Ed Kooijman (r) hebben zin in de marathon. Foto: Fotolux

ZALTBOMMEL - Op de Markt in Zaltbommel gaat op zondag 17 maart om 10:00 uur de negende editie van de Two Rivers Marathon van start. Met 800 deelnemers en 170 vrijwilligers het grootste sportevenement van de Bommelerwaard. 

Michel Schoon, de race director, vertelt: "Omdat we al jaren deze marathon organiseren, hebben we een goede naam opgebouwd, tot ver buiten Nederland. We hebben een prachtig parcours en de start en finish in de binnenstad van Zaltbommel maakt deze marathon uniek.”

Voorzitter Ed Kooijman vult aan: "Ook bijzonder is dat op zaterdag de eerste Two Rivers Skeeler Marathon wordt georganiseerd door River Skate Team uit Zuilichem."

Skate Marathon
Deze zogeheten 'Two Rivers Skate Marathon', die ruim zestig deelnemers telt, belooft een mooie tocht te worden. Begeleid door een aantal fietsers gaan de deelnemers 42 kilometer door de Bommelerwaard rollen. Langs de imposante rivieren Maas en Waal, start en finish in de Vestingstad Zaltbommel en zoveel mogelijk kilometers over de dijken.

(Tekst loopt door onder de aangeleverde foto)
River Skate Team en de organisatie van de Two Rivers Marathon hebben samengewerkt om een evenement te creëren dat inclusief is en een bijdrage levert aan de veelzijdigheid van sporten binnen de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel. De marathon is niet alleen een test van uithoudingsvermogen, maar ook een viering van een mooie sport in deze omgeving.

Sfeer
De binnenstad van Zaltbommel kleurt nu al groen en geel, de kleuren van de Two Rivers Marathon. Kooijman: "De eerste keer organiseerden we de Two Rivers Marathon als voorbereiding op de Two Oceans Marathon in Kaapstad, Zuid-Afrika. Die roots dragen we met ons mee: Zuid-Afrikaanse kleuren, muziek en de geweldige sfeer. Die sfeer is ook de reden dat we ieder jaar zoveel vrijwilligers op de been krijgen. Zonder hen zouden we dit niet kunnen organiseren."

Schoon is er als race director verantwoordelijk voor dat de marathon veilig en eerlijk verloopt. Hij is erg enthousiast over het startveld. "We hebben 800 deelnemers uit negen verschillende landen. Deze worden begeleid door 170 vrijwilligers. Één van de favorieten is Jacco Langerak, hij valt het parkoersrecord aan. Mitchell Hamelijnck uit Zaltbommel zal ook weer voor een snelle tijd gaan.”

Kinderen
Buurtsportcoaches van Welzijn Bommelerwaard Mark Cooijmans en Bas van der Sluijs lopen dit jaar ook de marathon. Dat doen ze niet alleen, maar met de jeugd van 10 tot 12 jaar, die in hun eigen dorp onder begeleiding een kilometer met hun coach meelopen. "In totaal hebben zich 35 enthousiaste kinderen ingeschreven. De kinderen lopen in Zaltbommel gezamenlijk over de finish waar ze een officiële Two Rivers-medaille krijgen”, aldus Kooijman.

De opbrengst van de marathon gaat ook dit jaar naar het team Brandwijk Bommelerwaard Runners die lopen voor Stichting Roparun en naar Run4Schools, dat vier scholen ondersteunt in de omgeving van Kaapstad.

Het team van BWG TV - de video-afdeling van de Bommelerwaardgids - plaatst volgende week een sfeerreportage over de marathon op: www.bwgtv.nl Een video over de editie van vorig jaar is hieronder te vinden:

Tags

Two Rivers Marathon