bird
zondag 26 mei | 05.44 uur

MFA in Brakel zet verhoudingen opnieuw op scherp

20-09-2023 09:59
uur
180923_MFABrakel
Een schets van hoe het MFA eruit zou kunnen gaan zien. Foto: aangeleverd

BRAKEL - De komst van de multifunctionele accommodatie (MFA) in Brakel-West staat op losse schroeven nu blijkt dat de geschatte kosten zo'n twee keer hoger lijken te gaan uitvallen dan het eerder door de gemeenteraad vastgestelde 'richtinggevend budget' van 10 miljoen euro. Een klap in het gezicht voor voetbalvereniging BZC'14 en twee basisscholen uit Brakel, waarvan beide afgevaardigden een vurig betoog afstaken tijdens de carrouselvergadering van vorige week donderdag.

"Al zeven jaar zijn we bezig en steeds is er weer wat anders; van geiten, tot woningen tot grond. Steeds veranderde het speelveld en werden nieuwe afhankelijkheden gecreëerd. We worden de dupe van fouten van de overheid."

Belabberde communicatie
Het stoom komt bij BZC'14-voorzitter Lars Pijlman hoorbaar uit de oren wanneer hij ten overstaan van de gemeenteraad én verantwoordelijk wethouder Kees Zondag zijn betoog doet. Pijlman heeft te horen gekregen dat er - opnieuw - een tegenslag is voor het burgerinitiatief rondom de MFA, waar 'zijn' BZC'14 haar nieuwe onderkomen in zou krijgen.

De voetbalverenigingen Brakel en Zuilichem fuseerden zelfs, omdat de gemeente Zaltbommel dat als randvoorwaarde had gesteld voor realisatie van de MFA. Maar sinds beide clubs in 2019 zijn samengesmolten tot BZC'14, is er nog altijd geen witte rook. Pijlman laakt de opstelling van de gemeente Zaltbommel: "Economische belangen prevaleren constant boven het maatschappelijk belang. Enige constante was de belabberde communicatie en reactieve houding van de gemeente", zo liet de voorzitter weinig aan de verbeelding over.

In de kou
Ook Robert-Jan Koevoets - die zijn betoog deed namens de D.W. van Dam van Brakelschool en de Willem van Oranjeschool - stak zijn frustratie niet onder stoelen of banken. "Eind juli spraken wij nog met de wethouder. Geen vuiltje aan de lucht. De MFA had nog altijd prioriteit in college en raad, geld was geen probleem, aan alle randvoorwaarden kon zo goed als worden voldaan."

(Tekst loopt door onder de afbeelding)
Hij vervolgt: "Nog geen twee maanden later moeten wij in een raadsvoorstel lezen dat realisatie niet haalbaar lijkt. Ik sta hier vandaag voor onze 250 kinderen die al bijna zeven jaar wachten op een nieuwe school. Zij dreigen straks in de kou te blijven staan", waarschuwde Koevoets.

Onbestaanbaar
Die boodschap was bij de gemeenteraadsleden - die toch al getergd waren omdat de bespreking over het MFA bijna werd uitgesteld tot begin 2024 - niet aan dovemansoren gericht. Een waar spervuur aan vragen kreeg wethouder Kees Zondag dan ook op zich afgevuurd.

Zo vroeg Frits van der Schans (GroenLinks) zich onder andere af wanneer bekend was dat het richtinggevend budget zo sterk afwijkt van de geschatte kosten en hoe de wethouder het vervolg van het project voor zich ziet. Joost Drijvers (D66) vond het 'onbestaanbaar dat voor de zomer alles halleluja is, om amper twee maanden later een ruime verdubbeling voor de kiezen te krijgen' en Gilco Grandia (Christenunie) sprak van een 'lange geschiedenis met voortdurende tegenslagen'.

Procesvoorstel
Wethouder Zondag nam daarop uitgebreid de tijd om de vragen te beantwoorden en stelde dat de gemeente Zaltbommel 'ongelooflijk graag de MFA wil realiseren, maar niet ten koste van alles'. Conclusie na een behoorlijk hete avond: over een maand komt Zondag terug met een procesvoorstel. "Maar ik garandeer niet dat er een plan komt waar we het allemaal over eens zijn."

Pijlman zegt te verwachten dat in dat in het voorstel wordt meegenomen dat BZC'14 en de twee scholen de sterke behoefte hebben aan een onafhankelijk projectleider die het traject nu gaat ondersteunen. 

Tags

MFA Brakel,BZC'14,D.W. van Dam van Brakelschool,Willem van Oranjeschool