bird
zaterdag 18 mei | 06.03 uur

Larven van langpootmug beschadigen velden van Roda Boys: 'Het gras sterft af'

05-10-2023 11:39
uur
Door: Marry Bouman
051023_ErnstvdWerken
Ernst van de Werken bij één van de vele kwetsbare plekken op het veld. Foto: Marry Bouman

AALST - Voetbalclub Roda Boys/Bommelerwaard uit Aalst is trots op haar voetbalvelden. Vrijwilligers zorgen ervoor dat alles er altijd piekfijn bijligt. Maar één ding krijgen ze niet voor elkaar: het verjagen van de langpootmug en de daarmee gepaard gaande larven, oftewel emelten.

Bestuurder Ernst (Jelle) van de Werken is bij de voetbalvereniging verantwoordelijk voor de velden. "Kom maar eens mee", gaat hij voor naar het hoofdveld dat - net als de andere velden op sportpark De Maaskant - geteisterd wordt door de emelten. "Kijk hier zie je het. Bruine vlekken. Het komt door de langpootmug. Die legt eitjes en dat worden larven (emelten). Zij richten de schade aan want ze vreten de wortel van het gras op. Het gras sterft vervolgens af."

Opgegeten
Vorig jaar streek de langpootmug (Tipulidae) ook al neer op De Maaskant. Dit jaar zijn de muggen op herhaling. Een langpootmug legt tussen de 250 en 400 eitjes met het gevolg dat er al snel een emeltenplaag ontstaat. "Je kunt het ’s morgens al zien. Dan stikt het hier van de kraaien. De larven zijn voor hen een delicatesse. Aan één kant goed, maar die kraaien graven met hun poten, met alle gevolgen van dien."

Van de Werken wijst naar de bruine losliggende stukken graszoden. "Als de wortels opgegeten worden, raakt het gras los. Als er dan op het veld gevoetbald wordt zie je al gelijk dat er hele stroken losraken. Niet goed, ook niet voor de spelers."

"Er wordt gezegd dat het een schimmel is, maar dat is het niet", onderstrepen Van de Werken en de aangeschoven secretaris Arend Grandia. Oplossingen om de velden vrij te houden van de langpootmug zijn niet voorhanden. "De universiteit van Wageningen doet er onderzoek naar. Er wordt gezocht naar een biologische oplossing. Spuiten met producten die vroeger werden gebruikt mag niet meer."

Ruïne
Afgelopen zaterdag speelde op het hoofdveld het eerste elftal van Roda Boys de wedstrijd tegen GJS. Duidelijk was te zien dat op de bruine plekken alles los ligt. Bij een schermutseling om de bal of een sliding bij een bruine plek ziet het er dan ook gelijk uit als een ruïne. Sommige spelers van de thuisclub pakken hun verantwoordelijkheid en duwen met hun schoen snel het spul weer in het gareel.

Een echte oplossing is er dus (nog) niet. De emelten zijn net als bedwantsen moeilijk uit te roeien. Langs de lijn werden zaterdag wel oplossingen aangedragen. ‘Een meter grond afgraven’, reageerde een supporter. ‘Of prikken’. Volgens Van de Werken en Grandia is dat niet de oplossingsweg.

Aaltjes
Grandia denkt wel een oplossing te weten. "We moeten het gaan proberen met zogeheten aaltjes en er moet een goed mestplan komen." De aaltjes (nematoden) zouden inderdaad weleens een goede optie kunnen zijn. Grandia maakt met zijn idee een grote kans. Op het internet wordt de methode met de aaltjes van diverse kanten toegejuicht. Het schijnt de meest effectieve en natuurvriendelijke manier voor het bestrijden van de emelten te zijn.

Voorlopig moeten ze in Aalst roeien met de riemen die ze hebben. Van de Werken hoopt op de hulp van een strenge winter. "Het moet gewoon een week lang vijftien graden vriezen”, grijnst hij. "Daar kunnen ze niet tegen.”

Tags

emelten,Roda Boys,Ernst van de Werken