bird
woensdag 22 mei | 13.03 uur

IJsbaan nu officieel van SIJM: 'We moeten onze eigen boontjes doppen'

19-01-2024 15:53
uur
Door: Martin van Hemert
190124_ijsbaanSIJM
De ijsbaan heeft nu nog een allesbehalve egale ijsvloer, maar daar komt verandering in. Foto: Bommelerwaardgids

KERKDRIEL - Het zat er al geruime tijd aan te komen, maar op donderdag 11 januari heeft de gemeente Maasdriel de ijsbaan aan de Piekenwaardweg in Kerkdriel officieel overgedragen aan Stichting IJsbaan Maasdriel (SIJM). Daarmee is er een definitief eind gekomen aan een lang slepend hoofdpijndossier.

Aan maar liefst tien jaar juridisch getouwtrek over een sterk verouderd afdichtingsfolie kwam op 9 november 2022 plotseling een einde. Op die dag maakte de gemeente Maasdriel bekend de ijsbaan aan SIJM te verkopen.

Noodzakelijk
Eén jaar en twee maanden later is de overdracht een feit, tot blijdschap van verantwoordelijk wethouder Michiel de Raaf: "Niemand wordt gelukkig van zo'n lang slepend dossier, dus op een gegeven moment zijn we gaan kijken hoe we niet één van beide partijen konden laten winnen, maar hoe we niet allemaal zouden verliezen; geen ijsbaan en veel gedoe met elkaar. Dat is gelukt en daar zijn we heel blij mee."

En alsof het zo moest zijn vindt de overdracht precies plaats op de - tot dusver - ene dag van dit jaar dat er geschaatst kan worden op de ijsbaan. De staat van de ijsbaan - die allesbehalve een gladde egale ijsvloer kent - maakt wel meteen pijnlijk duidelijk hoe noodzakelijk een upgrade is, maar dankzij de overdracht kan SIJM-voorzitter Ko Hooijmans nu vooruit kijken: "De gemeente zat er eerst 'tussen' en dat is nu afgelopen. Nu moeten we zelf onze eigen boontjes doppen en dat begint met inkleuring en onderhoud van en aan de baan. En daar hebben we een hele taak aan", is Hooijmans zich bewust.

Nachtvorsten
De nieuwe baan wordt gemaakt volgens het concept-Winterswijk; uitgerekend de plaats waar de eerste natuurijsmarathon van deze winter werd verreden. De vooruitzichten zijn dus positief: "Bij twee nachtvorsten van tussen de vier en zes graden kunnen we dan al ijs presenteren. En buiten de winter om, kunnen er andere sporten worden beoefend op de baan."

Ondanks een aantal donaties, heeft SIJM nog tussen de 70.000 en 80.000 euro nodig om de opknapbeurt te bekostigen.

Tags

SIJM,Piekenwaardweg,De Griend