bird
zondag 26 mei | 05.17 uur

Hoenzadrielse kart-broers Van Wijk tweemaal tweede

01-06-2023 15:50
uur
Door: Martin van Hemert
240523_BasKaligisYort van Wijk-LR
Yort van Wijk op het podium. Foto's: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

HOENZADRIEL/EINDHOVEN - Het lijkt wellicht onwaarschijnlijk dat twee broers in twee klassen allebei tweede in hetzelfde kart-kampioenschap worden, maar Yort en Ties van Wijk uit Hoenzadriel bewezen half mei het tegendeel.

De twee broers kwamen beiden op zondag 14 mei in actie in Eindhoven tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Yort (19) werd tweede in de Seniorenklasse, Ties (13) eindigde in de Junioren-klasse op de tweede plaats.

Ties liet tijdens de kwalificatie van de Junioren al zien hoe snel hij was door naar de tweede tijd te snellen. “Daarna lag ik na de start van de prefinale derde. Even later verloor ik nog een plekje tijdens de race en kwam ik als vierde over de finish. In de finale kwam ik als vierde de eerste bocht uit. Toen heb ik er stap voor stap twee ingehaald en ben ik als tweede geëindigd.”

“Ik wist dat ik de start aan de buitenkant van de baan moest overleven. Maar toen we het eerste rondje hadden gehad, wist ik dat ik de rijders voor me kon gaan inhalen. Inhalen was op deze baan wel lastig, want er is eigenlijk maar één ideale lijn. Als je daar buiten gaat, heb je heel weinig grip, maar uiteindelijk ging het allemaal goed.”

(Tekst loopt door onder de foto van Ties van Wijk in actie)
Bij Yort ging de kwalificatie bij de Senioren wat minder. “We hadden last van een beetje verkeer, dus uiteindelijk pakten we P9. Daar was ik echt niet blij mee. Aangezien we in de warming-up nog P3 hadden. Dan is een P9 een beetje frustrerend. Maar we wisten wel dat we de snelheid hadden, dus we bleven rustig.” 

Weggereden
Tijdens de prefinale had Yort een goede start. Hij ging in de eerste meters van negen naar zes. Even later lag hij al vijfde. “En toen raakten de nummers vier en drie elkaar, dus toen ben ik naar de derde plaats gereden. Ik reed ook de snelste race ronde. Dat bevestigde dat we een goede snelheid hadden. Vervolgens ben ik in de finale als derde gestart en ik kon al vrij snel door naar de tweede plek. Toen ben ik met de nummer één een klein beetje weggereden.”

Het leek kat in het bakkie voor Yort, totdat de rijders een zogeheten code slow kregen vanwege een incident op de baan. “Dus het werd weer heel spannend. En deze baan varieert mega in rondetijden. Die kan in één keer twee seconden omhooggaan. Dan worden alle rempunten anders. Dat was precies wat er nu gebeurde bij de code slow. De baan ging qua rondetijden anderhalve seconde omhoog. Ik had even stress, het was echt even spannend. Maar uiteindelijk ben ik toch nog tweede geworden. Daar was ik heel blij mee.”

Prestigieus
“Het was een super weekend”, concludeerde een tevreden Yort dan ook. “We zaten er het hele weekend al goed vooraan bij. Het gevoel was heel goed.” Ties: “Ik had het hele weekend heel veel snelheid. Het ging echt lekker.” Dat leidde dus tot de tweede plek voor beide broers. Het was voor Yort en Ties niet eens de eerste keer. Ze stonden namelijk al eens in hetzelfde raceweekeinde op het podium in het NK viertakt. Dat was in de ID Senior- en ID Junior-klasse. Ook toen werden ze allebei tweede.

Hun podiumplaatsen van afgelopen weekeinde vonden ze het mooist omdat ze die hadden gepakt in het meer prestigieuze NK tweetakt. En dat was maar goed ook, want nu hadden de gebroeders Van Wijk alsnog een moederdagcadeau voor hun moeder. Yort: “We waren ons moederdagcadeau vergeten. Dus onze moeder maakte een grap: ‘Als jullie nu allebei op het podium komen, is het goed.’ Dat hebben we dus ingelost.” Nu rest de broers nog één voorname taak: de volgende keer allebei op één. “Ja, dat hopen we.”

Meer informatie over de twee broers uit Hoenzadriel is te vinden op: www.vanwijkracing.nl.

Tags

karting,Ties van Wijk,Yort van Wijk,Hoenzadriel