bird
zondag 16 juni | 08.34 uur

Grootmeester wint 25e editie Open Snelschaaktoernooi (met video)

05-06-2023 13:35
uur
Door: Martin van Hemert
050623_EricvdDoel-LR
Erik van den Doel (rechts vooraan) won het toernooi. Foto: aangeleverd

NIEUWAAL - Erik van den Doel heeft afgelopen weekend het Van Voorden Open Snelschaakkampioenschap van de Bommelerwaard op zijn naam geschreven. De grootmeester en voormalig Nederlands kampioen speelde in de finale alleen remise tegen de andere grootmeester, de Georgiër Alexandre Dgebuadze, die tegenwoordig in België woont.

Het 25e van Voorden Open Snelschaakkampioenschap van de Bommelerwaard - georganiseerd door Schaakvereniging Bommelerwaard - vond zaterdag plaats in Ons Trefpunt in Nieuwaal. Er was een recordaantal deelnemers van 48, terwijl er nog een tiental schakers moest worden teleurgesteld vanwege ruimtegebrek. Daarnaast was er ook een behoorlijke publieke belangstelling. Ook 'King Loek' - meervoudig Nederlands kampioen schaken Loek van Wely - was samen met zijn kinderen een groot deel van de dag aanwezig, mede om zijn deelnemende vrouw te supporten.

Reputatie
De spelers die op grond van hun rating bovenaan werden verwacht maakten hun reputatie volledig waar, met Van den Doel dus als winnaar. Elmer van Veenendaal uit Utrecht werd derde met 4,5 punten, net voor oud-winnaar Luuk Baselmans die 4 punten scoorde. De organiserende vereniging was met twee spelers in de finale zeer goed vertegenwoordigd. Ed Faber werd gedeeld vijfde met 2,5 punten. Wim van Oostrum - de enige schaker die alle 25 edities meespeelde - werd achtste.

(Tekst loopt door onder de video)


Groep 2 werd een prooi voor Bart Piet Mulder, ook al een oud-winnaar. Op basis van zijn rating werd hij in de hoogste finalegroep verwacht, maar hij liet in de voorrondes net iets te veel punten liggen. Hij scoorde 6,5 uit 7. Cees Koopmans werd op een half punt tweede en Matthijs Dijkstra werd derde met 5 punten.

Overtuigend
Groep 3 werd gewonnen door Carlos Preuter met 6 uit 7. Lorena Zepeda eindigde op een half punt als tweede. Weer een half punt daarachter eindigden Rudy Simons, alweer een oud-winnaar, en Nico van Brakel op een gedeelde derde plaats. Winnaar van groep 4 werd Rick Smit uit den Bosch met 6 uit 7, gevolgd door Jari Rijnen met 5 punten. Jeugdspeler van de sv Bommelerwaard Jarno Vlaar werd met een half punt minder derde.

Groep 5 werd overtuigend gewonnen door Remco van Brakel met 7 uit 7, Beyza Gencer werd met 6 punten tweede en Henk-Jan Bragt eindigde met 4 uit 7 op de derde plaats. Groep 6 leverde met 6 uit 7 een zege op voor Luke Steen uit Zaltbommel. Chris Puijker werd op een half punt tweede. Mert Caglar werd met 4 punten derde.
De beste jeugdspeler werd Loek Vissers uit den Bosch. Hij eindigde in de tweede finalegroep als zesde met 2,5 uit 7.

Het toernooi werd mogelijk gemaakt door de Van Voorden-stichting uit Zaltbommel, Teeuwen Bos-, park- en tuintechniek uit Zuilichem en eetcafe/cafetaria Ons Trefpunt uit Nieuwaal. De organisatie is dankbaar voor de niet aflatende inzet van Wim van Riessen die voor de sponsors zorgde en samen met de tooernooicommissie de organisatie van het toernooi verzorgde. Kees van den Nieuwenhof zorgde voor een vlekkeloze leiding van het toernooi.

Tags

Open Snelschaaktoernooi,Erik van den Doel,Schaakvereniging Bommelerwaard