bird
zaterdag 04 mei | 06.19 uur

Eerste Drielse Vertellingen overhandigd aan Cor Steenbekkers

23-11-2023 14:12
uur
Door: Britta Alink
231123_vvAlem-drielseVertellingen-LR
Het succesvolle eerste elftal van VV Alem in 1981. Foto: aangeleverd

KERKDRIEL - Het eerste exemplaar van de nieuwste editie van de Drielse Vertellingen is vrijdagavond overhandigd aan Cor Steenbekkers (87) uit Alem. Cor was decennialang betrokken bij het eerste elftal van VV Alem.

Het eerste exemplaar werd overhandigd door de redactie, Paul van den Bighelaar en Niels van Houten. Na ontvangst vertelde Cor Steenbekkers over zijn aanhoudende liefde voor de club. Al jong speelde hij zelf bij de Alemse voetbalvereniging. Het is met 93 jaar de oudste voetbalclub in de Bommelerwaard en is begonnen op een hobbelig weiland, met doelen van oude telefoonpalen en café van Ingen als clubhuis. Steenbekkers speelde jaren in de eerste elftallen en was daarna twintig jaar elftalleider.

Clubman
Het team promoveerde in die tijd naar de vierde en later de derde klasse KNVB, wat knap is voor een dorpje van toen amper vijfhonderd inwoners. "De naam Steenbekkers gaat altijd rond in de club", vertelde hij. "In de jaren vijftig stonden er maar liefst negen spelers met die zelfde achternaam in het eerste, en twee van Van Boxtel."

Tot op de dag van vandaag is de familienaam goed vertegenwoordigd op de velden. Zelf komt hij nog zeker een paar keer in de week bij de club. Ook bij de trainingen van zijn kleinkinderen komt hij kijken. Die hebben nu ook het hoogste team bereikt. Hij bekleedde verschillende bestuursfuncties en deed vele vrijwilligerstaken en is dus een clubman in hart en nieren. Vervuld met trots nam hij het eerste exemplaar van de Drielse Vertellingen in ontvangst. 

Onderwijsmethode
Naast het verhaal over VV Alem zijn er in deze editie ook artikelen over de Drielse Maasveren. Honderd jaar geleden staken op een stukje van maar zeven kilometer maar liefst vijf veerdiensten de Maas over vanuit Driel. Sommige niet meer dan een roeiboot, en sommige groot genoeg voor paard en wagen. Tot na de oorlog zijn enkele in de vaart gebleven, maar deze zijn nu allemaal verdwenen. Enkele nog bestaande panden dienden destijds als veerhuis en vaak ook als herberg, zoals Het Hart van Alem, het Drielse Veerhuis naast loswal Den Bol, en het deels ingestorte pand De Zwaan langs de Hoenzadrielsedijk.

En er staan verhalen in over de kluizenaressen die zich in hebben laten sluiten tegen de Drielse kerk en over frater Cassianus. Deze frater, Christiaan Versteeg, was onderwijzer en heeft begin twintigste eeuw veel kinderboeken maar ook lesboeken geschreven. In zijn onderwijsmethode om te leren lezen was hij zijn tijd ver vooruit. Vele lesboeken zijn decennialang gebruikt, vaak herdrukt en sommigen in meerdere talen uitgegeven. Hij streefde nooit naar eer en roem en is dus onbekend gebleven, zelfs in zijn eigen dorp. 

Drielse Coulissen
Van recenter datum zijn de artikelen over het lokale radioprogramma ‘Drielse Coulissen' en over de bibliotheek. Halverwege de jaren vijftig is in een kamertje boven café De Kroon begonnen met het uitlenen van boeken. Op zondagochtend, na de hoogmis, konden leden daar terecht in het kleine biebje. Omdat de ruimte maar beperkt was, en de vraag groeide, werd al snel verhuisd. Ook de gang van zaken bij het RTM-radioprogramma Drielse Coulissen wordt beschreven.

Lokale, maar ook landelijke publieke figuren werden in de jaren negentig door presentator Robert Goesten soms het vuur aan de schenen gelegd in spraakmakende interviews. Onder andere Toon v.d. Biggelaar, Pater Essing, Jan Poulisse, maar ook bisschop Anton Hurkmans en staatsecretaris De Vries, ze verschenen allen voor zijn microfoon. Het interview met Folkert Vrieswijk, zoon van de sekteleider die in een Velddriels klooster huisde, won bijna een landelijke prijs. Maar alleen al de nominatie was een mooie erkenning voor het vele werk.

De Drielse Vertellingen zijn verkrijgbaar bij de bekende verkoopadressen in Kerkdriel en Velddriel.

Tags

Drielse Vertellingen,Cor Steenbekkers,vv Alem