bird
woensdag 22 mei | 14.10 uur

Derde editie 'Nacht van Zaltbommel' levert ruimt 3000 euro op (met video)

31-01-2024 14:41
uur
Door: Martin van Hemert
290124_NachtvanZaltbommel
V.l.n.r.: Krista van Soldt, Ronald Veuger en Frank Kolthof reiken de cheque uit aan Spel&. Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL - De twaalf uur durende zwemmarathon 'Nacht van Zaltbommel' heeft ruim 3000 euro opgeleverd. Het geld wordt besteed aan het stimuleren van sporten voor mensen met een beperking in de Bommelerwaard.

De spanning is vrijdagavond rond 18:45 uur goed voelbaar rond het zwembad in 'De Sportwaard' in Zaltbommel. Een kwartiertje later start immers voor de derde keer de zwemmarathon 'Nacht van Zaltbommel' en dus controleren alle deelnemers nog even of alles in orde is.

Rust
Eén van hen is Ronald Veuger. Met Frank Kolthof en Krista van Soldt - de initiatiefnemers van het eerste uur - maakt hij voor de eerste keer deel uit van het vaste team dat van vrijdagavond 19:00 uur tot zaterdagochtend 7:00 uur in estafettevorm twaalf uur lang gaat zwemmen.

De debutant gaat niet helemaal onvoorbereid te werk, hij heeft namelijk tips ontvangen van ervaringsdeskundigen Frank en Krista: "Zij hebben gezegd dat het belangrijk is om je rust te pakken en te zorgen dat je goede voeding neemt. Voor de rest gaan we het zien."

Beperking
Wanneer om 19:00 uur burgemeester Pieter van Maaren met een toeter een signaal laat klinken, begint de zwemmarathon. Naast Frank, Krista en Ronald, zijn er ook teams én individuele 'mee-zwemmers' ingeschreven. In totaal doen er - verspreid over de twaalf uur - ruim tweehonderd deelnemers mee. Het is dan ook gedurende de hele avond een komen en gaan van mensen die hun taak er al op hebben zitten en mensen die staan te popelen om te beginnen.

Daartoe behoren ook Max, Christiaan, Binyam en Marjolein. Zij zijn cliënten van 's Heeren Loo - een organisatie die mensen met een beperking helpt om hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen - en dragen graag zwemmend hun steentje bij aan de actie waar ze zelf de vruchten hopen te plukken. Ze merken namelijk dat het sportaanbod voor mensen met een beperking in de Bommelerwaard nog wel een impuls kan gebruiken: "We willen dat er uiteindelijk meer G-teams hier in de Bommelerwaard komen. Er zijn vrij weinig teams, dus we hopen dat we zo meer teams krijgen die dat graag willen", aldus Christiaan.

Stimuleren
Trainer en ZV Zaltbommel-voorzitter Joost Claassens onderschrijft het belang van sport voor mensen met een beperking: "Als je met die mensen in gesprek gaat kom je erachter dat ze heel enthousiast zijn en het geweldig vinden, maar het jammer vinden dat zwemmen het enige is dat er voor hen te doen is."

Hij vervolgt: "We zijn daarom met de buurtsportcoaches in gesprek gegaan en zij hebben een plan opgesteld om het sporten voor mensen met een beperking te stimuleren. Om dat plan uit te voeren is geld nodig en we hopen daarom met deze actie zoveel mogelijk op te halen."

Het team van BWG TV maakte een videoreportage over de derde editie van de 'Nacht van Zaltbommel'. Deze is hieronder te vinden:

Tags

Nacht van Zaltbommel,goed doel,ZV Zaltbommel,De Sportwaard,BWG TV