bird
donderdag 13 juni | 20.10 uur

Bommelerwaard Runners halen 40.000 euro op voor Stichting Roparun

21-05-2024 13:59
uur
210524_Roparun-BommelerwaardRunners
Alle teams - en met name Team Brandwijk Bommelerwaard Runners - konden in Zaltbommel rekenen op een warm onthaal. Foto: Koen Vandenput

BOMMELERWAARD - Team Brandwijk Bommelerwaard Runners heeft zo'n 40.000 euro opgehaald voor Stichting Roparun. Afgelopen maandag voerde de route van de beroemde non-stopestafetteloop voor het goede doel door diverse kernen in de Bommelerwaard.

De Roparun is een jaarlijks evenement waarbij teams in drie dagen tijd een non-stopestafetteloop van ruim 500 kilometer volbrengen. Het evenement ontstond in 1991 als uit de hand gelopen weddenschap om om van Rotterdam naar Parijs te lopen (Ro-Pa-Run). Aan de eerste ‘echte' editie in 1992 deden slechts enkele teams mee. Tegenwoordig zijn dit honderden teams met duizenden deelnemers, die miljoenen euro's ophalen voor structurele hulp aan mensen met kanker.

Thuiswedstrijd
Eén van de teams die inmiddels tot een belangrijke vaste waarde voor het evenement kan worden gerekend, is Team Brandwijk Bommelerwaard Runners. Dit team nam afgelopen Pinksterweekend alweer voor de 24e keer deel aan de Roparun. Dit jaar waren er twee verschillende routes te lopen; een Frankrijk-route en een Nederland-route. De 'Bommelerwaard Runners' kozen voor de Nederland-route, die startte in Twente en via een grote lus door Noord-Oost Nederland uiteindelijk finishte in Rotterdam.

Dit jaar liep Team Brandwijk Bommelerwaard Runners een gedeeltelijke thuiswedstrijd, want voor het eerst voerde de route door de Bommelerwaard. Zo passeerden 41 teams in de vroege ochtend van Tweede Pinksterdag de sfeervolle binnenstad van Zaltbommel, waar een heus welkomstcomité was opgetuigd en waar vele familieleden, vrienden en fans de renners ontvingen.

Gedenkboom
Ook liepen regionale hardlopers een stukje met de teams mee. Speciaal voor deze unieke gelegenheid waren ook diverse horecagelegenheden in alle vroegte open gegaan voor een hapje en een drankje. Er was muziek, een presentator en burgemeester Pieter van Maaren overhandigde een medaille namens Zaltbommel.

Na dat feestelijke onthaal volgde bij Hospice De Samaritaan een moment van stilte en bezinning. In de gedenkboom aldaar kon een hartje worden opgehangen met daarop een naam of gedachte geschreven. Al met al kijkt het team - dat eerste van de Nederland-route werd - met een voldaan gevoel terug: "Wij zijn enorm trots en blij dat we dit mooie evenement nu door onze eigen streek hebben mogen laten gaan. Wordt hopelijk vervolgd!"

Tags

Roparun,Brandwijk Bommelerwaard Runners