bird
donderdag 13 juni | 18.18 uur

Bommelerwaard-derby is absolute topper: 'Twee keer winnen en we zijn er'

15-05-2024 10:17
uur
Door: Marry Bouman
150524_LoefBrands
Zowel Nils Loef (links) als Iain Brands waren in de vorige Bommelerwaard-derby trefzeker. Foto’s: Gerald van Zanten/Marco Oomen

AALST - De topper van het jaar, zo wordt het aanstaande treffen tussen Roda Boys en Nivo Sparta al genoemd. De derby die zaterdag op sportpark De Maaskant wordt uitgevochten, kan namelijk de climax worden van een zinderende titelstrijd in de tweede klasse G.

Bij het ingaan van de voorlaatste competitiewedstrijd is het verschil een puntje in het voordeel van de Zaltbommelaren. Geen onbelangrijk detail: op het vinkentouw zit nog wel het Tielse Theole.

Florissant
Een paar weken geleden zag de toekomst er voor Roda Boys nog heel florissant uit. Het leek onbetwist op de titel af te stevenen. Maar de verloren potjes bij achtereenvolgens SVW en Achilles ’29 gooiden alles in de war. Nivo Sparta - dat al een tijd lang lekker in de schaduw mee hobbelde - verzamelde ondertussen wel de puntjes en nam zodoende plotsklaps zaterdag de koppositie over van de buurman. Bij winst van Nivo Sparta in Aalst kunnen de Zaltbommelaren de titel eventueel pakken, al is het bij het schrijven van dit artikel nog afhankelijk van het resultaat van het duel GRC 14-Theole, dat op dinsdag wordt uitgespeeld.

“We hebben alles nog in eigen hand. Twee keer winnen en dan zijn we er”, sprak Roda Boys-trainer Piet de Kruif zaterdag direct na afloop van het verloren duel met Achilles ’29 in Groesbeek. Maar in dezelfde bewoordingen sprak nabij De Watertoren ook Nivo Sparta-trainer Niels Blom zich uit. “We hebben het in eigen hand”, aldus de Nivo-oefenmeester.

Strijd
Dat Roda Boys achterop raakte hoeft geen belemmering te zijn, vindt Nils Loef (26), de topscorer van de ploeg uit zijn eigen dorp. “We hebben een heel goede reeks gehad, maar wisten ook dat het in de laatste vier wedstrijden niet makkelijk zou worden. Tegen SVW hebben we misschien terecht verloren maar zaterdag tegen Achilles ’29 was dat onterecht”, kijkt Loef terug. “Maar ons plan blijft helder: gewoon nu twee keer winnen en dan zijn we er. Wij zullen er alles aan doen om Nivo te kloppen. Dan staan we op matchpoint voor volgende week tegen GRC 14.”

Iain Brands is bij Nivo Sparta de man met de meeste goals. De 23-jarige Zaltbommelaar verwacht een gelijkwaardige wedstrijd. “Ik verwacht wel een moeilijk potje met heel veel strijd aan beide kanten”, voorziet Brands. “In principe moet Roda Boys, maar ook wij willen de winst.” Terwijl Roda Boys een mooie reeks zag eindigen is dat bij het team van trainer Blom niet het geval. Het is juist al weken bezig aan een geweldige serie. “Na de 4-0 nederlaag tegen Achilles ’29 (op 17 februari, red.) zei onze trainer: als je nog tien keer wint, kan je nog meedoen voor het kampioenschap. Sinds die tijd hebben we al acht keer gewonnen. Dus nog twee te gaan.”

Eersteklasser
Het is zaterdag ook een beetje de strijd tussen die twee topscorers, qua doelpuntenproductie. Daarin neemt Nils Loef de pole-position in. Bij hem staat de teller momenteel op twintig competitiegoals, die van Iain Brands op zeventien goals. Drie goals minder dus. “Laat ons maar kampioen worden. Dan mag Nils de topscorerstitel hebben”, lacht Brands.

Als Nivo Sparta de titel in de wacht sleept, keert het na een jaar terug in de eerste klasse. Indien Roda Boys de schaal ontvangt, mag de club van Loef zich na acht seizoenen weer eersteklasser noemen. Voor beide clubs geldt bij het mislopen van het kampioenschap dat er nog een mogelijkheid is om via de play-offs het opstapje te maken. Roda Boys heeft al een periodetitel en Nivo Sparta leidt momenteel de dans in de derde periode.

Tags

Bommelerwaard-derby