bird
woensdag 22 mei | 12.35 uur

Bij Sanne van Heel zit schaatssport in het bloed: 'Op m'n zesde op schaatsen gezet'

09-02-2024 14:46
uur
Door: Marry Bouman
070224_SannevanHeel-LR-1
Sanne van Heel (midden, met blauw-witte helm) op de Weissensee op kop van het peloton. Foto: Neeke Smit

TECHENDORF/ZALTBOMMEL – Voor de fervente marathonschaatsliefhebbers stonden vorige week de traditionele natuurijswedstrijden op de Weissensee op het programma. Ook topdivisie-marathonschaatsster Sanne van Heel uit Zaltbommel liet zich gelden op het Oostenrijkse ijs.

Hoewel er nog wedstrijden op de baan en op natuurijs in Zweden op de agenda staan, heeft marathonschaatsster Sanne van Heel met de wedstrijden op de Weissensee het huidige schaatsseizoen al afgesloten. Voor haar klapschaatsen is de racefiets in de plaats gekomen. "Het wielrennen heb ik een jaar geleden op nummer één gezet. De combinatie met het schaatsen in de winter wil ik wel graag vol blijven houden”, legt de 21-jarige Zaltbommelse uit, twee dagen na haar thuiskomst uit het Oostenrijkse Techendorf. "Eind deze week ga ik zelfs met mijn fietsteam op trainingskamp in Spanje.”

Paplepel
Sanne van Heel komt uit een echte schaatsfamilie. Een soort ‘zo moeder zo dochter' verhaal. Moeder Claudia (52) was in haar tijd een gerenommeerd marathonschaatsster en reed op het hoogste niveau bij de dames. Ook vader Twan was in zijn tijd een fanatiekeling. Anno 2024 treden Sanne en ook haar drie jaar jongere zusje Lisa in de voetsporen. "Inderdaad is het schaatsen ons met de paplepel ingegoten. Ik geloof dat ikzelf zes jaar was toen ik op schaatsen werd gezet. Ik ben ook begonnen op kleine baantjes. Ze vinden trouwens dat ik qua schaatsen veel op mijn moeder lijk. Ik moet het niet hebben van het rappe maar ook meer van het duurwerk. Net als ma dus.”

Uiteindelijk brak voor Sanne van Heel in haar carrière het moment aan dat ze een plaatsje in het damespeloton veroverde en rijdt ze tegenwoordig met klasbakken als Irene Schouten, Marijke Groenewoud en niet te vergeten streekgenote Elsemieke van Maaren. De PABO-studente - ze hoopt volgend jaar af te studeren en loopt momenteel stage op een school in Zaltbommel - maakt momenteel deel uit van de schaatsformatie Skadi/P&G Safety/Mark Bouman Grondwerken onder leiding van Johnny Verbeek.

Supergoed
Vorige week stond ze voor het tweede jaar op het magische ijs van de Weissensee. Ze heeft er een goed gevoel aan overgehouden, zegt ze. "Het ging daar supergoed. Ik heb zelfs de 200 km-wedstrijd uitgereden. Vorig jaar kwam ik niet verder dan 170 km. Ik ben echt sterker geworden”, kijkt ze terug. Haar beste prestatie was tijdens de Aart Koopmans Memorial (AKM) waarin ze vijftiende werd. De 200 km-wedstrijd eindigde ze als 28e op slechts negen seconden van winnares Tessa Snoek.

Hoewel ze stamt uit een echte schaatsfamilie heeft ze dus de voorkeur gegeven aan het wielrennen. "Het fietsen staat op nummer één. Ik heb de keuze gemaakt, omdat ik vind dat je in het wielrennen verder kunt doorstromen. Ik hoop het komend seizoen goed te presteren. Ik wil me laten zien en dan proberen voor een mooie ploeg in aanmerking te komen. Dat is nu mijn hoofddoel.”

Podium
Momenteel koerst Van Heel in de ploeg van wielervereniging Schijndel. "Marianne Vos is ook met schaatsen begonnen”, vult ze glimlachend aan. Inderdaad bewandelde Vos ook zo'n traject en het is bekend hoe dat zich ontwikkelde. Sanne stond vorig wielerseizoen al een keer op het podium. In de wielerronde van Barendrecht finishte ze als derde.

De Bommelerwaard was op de Weissensee overigens goed vertegenwoordigd. Naast Sanne van Heel koersten daar ook Elsemieke van Maaren, Jordy Harink, Daniëlle van Zanten en zus Lisa van Heel. Van Maaren was het succesvolst (2e op het ONK en 2e AKM).

Tags

Sanne van Heel,marathonschaatsen