bird
zaterdag 02 maart | 13.44 uur

Anne (32) strijdt in december om ticket naar bodybuild-walhalla Amerika

18-10-2023 10:00
uur
Door: Martin van Hemert
161023-annemerksgoed-lr.2244x1536x1
Anne won bij haar eerste bodybuilding-wedstrijd meteen alle prijzen. Foto's: eigen collectie

VELDDRIEL/ROSSUM – Anne Merks verraste in maart van dit jaar vriend en vijand door direct alle prijzen te winnen bij haar eerste deelname aan een bodybuild-wedstrijd. Inmiddels is de 32-jarige geboren Velddrielse zich volop aan het voorbereiden op een prestigieuze wedstrijd in december. 

'Een soort missverkiezing, maar dan met spieren', zo omschrijft Anne Merks haar sport bodybuilding meestal voor mensen die de sport niet (goed) kennen. Het is inmiddels alweer een jaar of zeven geleden dat de nu in Rossum woonachtige Anne met bodybuilding begint. Voorafgaand aan die periode heeft ze tot haar 21e op hoog niveau aan kunstrolschaatswedstrijden deelgenomen als lid van De Ker-Rolls uit Kerkdriel.

Van jongs af aan staat haar leven in het teken van sporten op het hoogste niveau en de daarmee gepaard gaande opofferingen: "Ik kon naar weinig kinderfeestjes, amper sociale dingen; ik wist niet beter. Aan de andere kant heeft het me wel dingen gebracht die de meesten niet hebben meegekregen; wedstrijden in het buitenland, een band opbouwen met de begeleiding, echt van alles. Ik heb er ontzettend veel van geleerd."

Darmontsteking
Wanneer ze stopt met kunstrolschaatsen, breekt voor haar een nare periode aan. Ze valt alleen maar af, is volledig aan huis gebonden en over de oorzaak tasten artsen bijna twee jaar lang volledig in het duister. Uiteindelijk wordt de diagnose gesteld: chronische darmontsteking.

"Ik was op dat moment blij dat we wisten wat het was, maar ik dacht wel 'en nu?' Toen zei de arts letterlijk dat ik er maar mee moest leren leven én dat ik niet meer mocht sporten. Dat wil je als 25-jarige vrouw natuurlijk echt niet horen", verzucht Anne, die in die tijd nog maar 48 kilo weegt, altijd moe is en in een sociaal isolement leeft.

Voedingsschema
"Ik ging psychisch kapot en ben teruggegaan naar de huisarts die me eerder naar het ziekenhuis had doorverwezen. Ik vertelde wat er in het ziekenhuis was gezegd, waarop de huisarts me aanmoedigde om toch te gaan proberen te sporten." Dat advies neemt Anne maar wat graag ter harte.

Dankzij de hulp van een voormalig bodybuilder krijgt ze daarnaast een voedingsschema waarmee ze uit de voeten kan. Het blijkt een schot in de roos: "Mijn lichaam reageerde daar het beste op en in het eerste jaar kwam ik weer zes kilo aan. De combinatie van sport en goede voeding gaf me weer een zetje de goede kant op. Zo is het met de jaren steeds beter gegaan."

Spotlights
Het gaat zelfs zo goed, dat Anne een nieuwe sport vindt: bodybuilding. Door te sporten en gezond en gebalanceerd te eten, 'bouwt' ze aan haar lichaam. Van die ontwikkeling worden haar ouders en haar vriendin Christa niet meteen wild enthousiast, tótdat ze in maart van dit jaar voor het eerst een wedstrijd van Anne bijwonen voor Bodybuilding BeNeLux.

Het is tevens Anne's eerste wedstrijd en dat brengt de nodige zenuwen met zich mee: "Als je in de sportschool staat te oefenen is het leuk, maar in zo’n kleine bikini vol in de spotlights in een theater gaan staan is wel iets heel anders. Ik heb altijd faalangst gehad, dat heb ik onbewust meegenomen vanuit het kunstrolschaatsen. Het was voor mij mentaal een grotere strijd dan fysiek, maar uiteindelijk heb ik toch de stap gezet om van de angst af te komen."

(Tekst loopt door onder de foto's)
De jury is meteen zodanig onder de indruk van Anne, dat ze prompt bij haar wedstrijddebuut alle prijzen wint die ze kan winnen. Daarmee verbaast ze niet alleen haar vrienden, kennissen en concurrenten, maar ook zichzelf: 'Ik dacht 'wat is dit nou weer?'", herinnert ze zich lachend. "Ik had het écht niet verwacht. Als je er tien wedstrijden op hebt zitten, heb je ervaring en routine, maar bij mij was het meteen de eerste wedstrijd al raak." Anne's bodybuild-carrière komt - tegen wil en dank - meteen in een stroomversnelling terecht. Langzaam maar zeker beseft ze dat ze een bijzondere prestatie heeft geleverd en dat smaakt voor haar en haar Franse coach naar meer.

Regime
Samen richten ze zich op 3 december: de dag dat er in Schouwburg De Meerse in Amsterdam een nieuwe, prestigieuze wedstrijd gepland staat met als inzet een overstap naar hét bodybuild-walhalla: Amerika. "Als ik tijdens die wedstrijd in december het 'overall-klassement' weet te winnen - en die kans acht ik nihil - ben ik echt professioneel bodybuilder. Dan mag je naar Amerika en daar ook in de top van het bodybuilding meedoen. Het voelt dan alsof je van de amateurs ineens naar de Champions League gaat." 

Het zou een droom zijn voor Anne, die in Amsterdam naar verwachting ook buitenlandse concurrentie treft, al wordt er op de ochtend van de wedstrijd pas bekend wie er deelnemen. Ze heeft nu dan ook nog geen idee of ze tot de kanshebbers behoort. Het enige wat ze in de maanden in aanloop naar de wedstrijd kan doen is zich keihard en gedisciplineerd voorbereiden.

En dat doet ze dan ook. Ze traint steevast 's ochtends in een sportschool in Kerkdriel en op haar strenge voedingsschema staan vooral afgewogen porties rijstepap, eiwitten, rijst, kip en rundvlees. Datzelfde loodzware regime duurt nog zeven weken. "Het is mentaal heel zwaar, maar ik vink iedere dag af. Ik raad het ook niemand aan om dit te gaan doen - zéker niet zonder een coach of hulp - maar voor mij hebben deze sport en levensstijl mijn leven verrijkt. En misschien ook wel gered", besluit Anne.

Om haar sport te kunnen bekostigen wordt Anne geholpen door de nodige sponsoren, waaronder horecaslagerij Albert van den Heuvel, AVN Kerkdriel en C-Line Beauty. Wie interesse heeft om Anne te sponsoren kan contact met haar opnemen via: annemerks90@hotmail.com.

Tags

bodybuilding,Anne Merks