bird
zondag 26 mei | 03.55 uur

Ammerzodens motorcrosstalent Davy Pootjes hoopvol over aankomend seizoen (met foto's)

10-11-2023 15:44
uur
Door: Martin van Hemert
031123_DavyPootjes-DannyRelouw2
Foto's: Danny Relouw

AMMERZODEN - Davy Pootjes (25) had een veelbelovende toekomst als motorcrosser voor zich liggen. Slepend blessureleed weerhield hem echter van het bereiken van de absolute top. 

Eén van de grootste Nederlandse motorcrosstalenten, dat zagen kenners al op vroege leeftijd in Davy Pootjes. Sinds hij op zijn derde (!!!) levensjaar door zijn vader voor het eerst op een crossmotortje werd gezet, blaakt de jonge Ammerzodenaar van het talent. En wanneer hij op zijn tiende Europees Kampioen wordt en dat kunstje vier jaar later herhaalt, weet vriend en vijand genoeg; voor deze jongen ligt een veelbelovende toekomst in het motorcross in het verschiet. “Mensen die verstand van de sport hebben zeiden dat er een wereldtitel of twee, drie wel in moest zitten”, vertelt Davy daarover.

Ziekenhuisserie
Aanvankelijk zijn de vooruitzichten goed. Hij tekent een contract voor maar liefst vijf jaar bij Team Red Bull-KTM, waar hij onder andere Jeffrey Herlings als teamgenoot krijgt. Maar waar Herlings doorstoot naar de absolute top en tweemaal wereldkampioen wordt in de MXGP (de Formule 1 in het motorcross, red.), breekt voor Davy een periode van ups, maar vooral veel downs aan. Hoe graag hij het ook anders zou willen; Davy’s blessureverleden is en blijft namelijk altijd een belangrijk punt wanneer het gaat over zijn topsportcarrière.

Wie de Facebook- of Instagram-tijdlijn van Davy doorscrollt, denkt soms dat hij in een aflevering van Medisch Centrum West, Grey’s Anatomy, New Amsterdam of een andere ziekenhuisserie is terecht gekomen. Maar in tegenstelling tot in die TV-programma’s is het slachtoffer steeds dezelfde persoon: de inmiddels 25-jarige Ammerzodense motorcrosser. “Iedereen weet natuurlijk wel dat motorcross niet supergezond is voor het lichaam”, aldus Davy, maar zijn waslijst aan blessures is wel de overtreffende trap.

Kantje boord
De zwaarste blessure liep hij op tijdens een training in Frankrijk. "Ik vloog in de lucht, viel van de motor en gleed op m'n kont van een bergje af. Niks aan de hand, totdat mijn motor bovenop mijn arm terecht kwam." In het ziekenhuis krijgt Davy de röntgenfoto's te zien. Na eerdere breuken kan hij die inmiddels goed 'lezen': "Ik zag dat m'n arm op vier plekken gebroken was, maar ik dacht ook dat het wel meeviel. ‘Twee plaatjes, en het komt binnen een paar maanden wel weer goed’."

Davy's diagnose blijkt veel te optimistisch. Zijn crossmotor blijkt Davy's armspieren en zenuwen compleet te hebben geplet. "Elke keer als ik naar het ziekenhuis ging kreeg ik slecht nieuws; het bot groeide niet vast, de zenuwen waren kapot, die operatie, compartimentsyndroom, die operatie. Het was kantje boord of ik mijn arm überhaupt kon houden en dan ga je wel denken ‘heeft het nog wel nut?’ Ik zat op een gegeven moment zo erg in de put dat ik niet meer weg kon. Ik kon geen mensen meer zien, ik had nergens fut voor. Het enige dat ik kon was met een vishengel langs het water zitten en thuis op bed liggen. En als je wint heb je vrienden, maar als je niet meer rijdt is het klaar. Het was een zware tijd, maar dankzij de hulp van verschillende mensen ben ik er gelukkig weer bovenop gekomen."

(Tekst loopt door onder de foto's)

Acht operaties en een fysiek én mentaal zware herstelperiode van twee jaar verder, kan Davy weer crossen. Hij wordt gevraagd om MXGP te gaan rijden in dienst van het JWR-Honda Racing Team. Het is voor hem een droom die uitkomt, al kampt hij wel regelmatig met 'opgepompte armen'; een blessure die wordt veroorzaakt door een beperking van de bloedvaten in de onderarmen. De opgepompte armen onderdompelen in een bak ijswater kan dan helpen om de zwellingen te laten slinken (zie foto van Esmxphotography), maar het is opnieuw een flinke belemmering op Davy's weg richting de motorcross-top.

Nooit opgegeven
Anno 2023 rijdt Davy niet meer in de koningsklasse MXGP of het niveau daaronder - MX2 - maar kiest hij zelf zijn wedstrijden uit. Dat is wennen voor de crosser die inmiddels de overstap heeft gemaakt naar het Hannamax KTM-team: "Ik reed op het hoogste niveau dat er was en verdiende geld met het crossen en nu doen we alles zelf en kost het juist geld. Dat is wel een hele verandering. En als het nou afgelopen jaar zo slecht was gegaan dat ik de baan niet meer rond kwam, was ik ook waarschijnlijk allang gestopt, maar het ging serieus goed en steeds beter."

Toch is het opnieuw een blessure die roet in het eten gooit; een dubbele rughernia. Daarvoor wordt hij behandeld in een gespecialiseerde kliniek in Duitsland. "Als de resultaten van die behandelingen goed zijn en ik een goede winter heb, kan 2024 een mooi jaar worden", denkt Davy, die naar eigen zeggen niet aan opgeven denkt. Hij heeft immers wel voor hetere vuren gestaan: "Ik weet bijna zeker dat de meesten in mijn situatie hadden gezegd; ik stop ermee, ik ga lekker feesten, werken en het is wel goed, maar ik heb nooit opgegeven en er alles voor gedaan en gelaten. Daardoor kan ik nooit zeggen dat ik iets niet bereikt heb, door wat ik wel of juist niet heb gedaan. Een wereldtitel moet ik uit m'n hoofd zetten - daarvoor is er teveel gebeurd - maar ik rij nog steeds op hoog niveau."

Tags

Davy Pootjes,motorcross