bird
zondag 26 mei | 05.33 uur

‘Ome Tankie’ Francois Scheij: 'Hedel hoort niet in de vijfde klasse thuis'

21-09-2023 11:00
uur
Door: Marry Bouman
180923_FrancosScheij-LR
Foto: Marco Oomen

HEDEL - Voor de aanvang van een nieuw voetbalseizoen stellen voetbalclubs met hun spelers een doel. Bij vijfdeklasser Hedel is het niet anders. Maar doelman Francois Scheij, in Hedel beter bekend als 'de Tank', heeft een dubbele doelstelling.

Hij wil allereerst met zijn club Hedel promoveren naar de vierde klasse en wil zelf onder de lat een magische grens gaan passeren. “Ik hoop komend seizoen mijn driehonderdste wedstrijd in Hedel 1 te spelen”, grinnikt hij.

'De Tank'
Francois Scheij is een jongen van de club. “Ik ben vanaf mijn zevende of achtste jaar, precies weet ik het niet meer, lid van Hedel. Ik ben begonnen als spits maar toen ik tweedejaars D was ben ik in de goal beland.” De 33-jarige pakketbezorger bij DHL is zijn club altijd trouw gebleven. Verkaste nooit. “Ik heb genoeg aanbiedingen gehad. Als ik dan vroeg wat het opleverde was dat nooit niet veel of niets. Het was me niet waard om het elders drie keer in de week te gaan zoeken.”

De voetbalomgeving kent Francois Scheij als ‘de Tank’. Een koosnaam die hij koestert. “Mijn toenmalig trainer Frank Hermes heeft me die naam gegeven toen ik in de C-tjes speelde. Ik vind het wel leuk. Mijn broer heeft pas een kleine en ik word al ome Tankie genoemd in plaats van ome Francois.”

Verrassing
Francois versleet in zijn voetbalcarrière natuurlijk veel trainers. Wie de beste was? “Voor mijzelf was dat Theo van Geffen. Over onze huidige trainer kan ik natuurlijk nog geen oordeel geven”, zegt hij over Fatah Hadouir, die bij Hedel aan zijn eerste seizoen is begonnen, hoewel de Bosschenaar al een mooi CV heeft opgebouwd. Francois was altijd een betrouwbare sluitpost bij zijn club.

Dit seizoen moet dus een bijzonder seizoen voor hem worden. “Dan speel ik mijn driehonderdste wedstrijd. Ik weet niet precies hoe ver ik er van af ben. Ik heb het zelf niet bijgehouden. Het blijft een soort verrassing. Ik hoor het wel. Al was het bij de honderdste en tweehonderdste ook al vroegtijdig uitgelekt.”

Een dubbele doelstelling dus voor Francois, die naast het voetbal ook een fervent darter is. Als hij zijn mijlpaal heeft bereikt kan het trouwens weleens zijn laatste seizoen in Hedel 1 worden. “Dan wil ik bij een aantal maten in een zaterdagteam van Hedel gaan spelen. Althans dat is de bedoeling.” Ook wil hij zich dan weer gaan bemoeien met de organisatie van de 'Pupil van de Week'. “Ik ben dat zelf vroeger ook geweest. Ik heb de bal met de handtekeningen van toen nog.”

'Lelijk eendje'
Het is niet denigrerend bedoeld maar Hedel is in de Bommelerwaard momenteel wel ‘het lelijke eendje’. Waren vorig seizoen HRC ’14 en RKVSC nog maatjes in de vijfde klasse, dit seizoen heeft Hedel de eer de laagst spelende club in de streek te zijn. “Dat kan gewoon niet. We horen niet in de vijfde klasse thuis. We horen een stabiele vierdeklasser te zijn.”

Vorig seizoen had Hedel de kans maar helaas gingen wel twee buurtclubs (HRC '14 en RKVSC) er met de buit van door. "Op de juiste momenten ging het mis. Helaas. Het moet dit seizoen echt gebeuren. Met het huidige elftal moet het kunnen. We zijn sterker geworden; vooral voorin.” De doelman doelt op de met trainer Fatah Hadouir meegekomen Younes Hadouir en Jaoud Chraou die voor meer goals kunnen gaan zorgen.

Francois Scheij zal overigens zelf de eerste competitiewedstrijd (en) moeten missen. Een scheurtje in een ringvinger houdt hem aan de kant. "Ik hoop over twee weken daarvan genezen te zijn.”

Tags

Francois Scheij,Ome Tankie,vv Hedel