bird
zaterdag 02 maart | 13.49 uur

'Bijna iedereen in Bommel heeft een band met de jaarlijkse motorcross'

30-08-2023 09:48
uur
Door: Britta Alink
3008023_Motorcross
V.l.n.r.: Hans en Eric Sterrenburg, Ton en Roy van der Voorn, Herman en Menno van Beurden, Rick en Richard van Ballegooijen en Boyd en Bas van der Voorn. Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL - De uiterwaarden achter de Albert Heijn in Zaltbommel vormen zaterdag 2 september alweer voor de vierde keer het decor voor de jaarlijkse motorcross van motorsportvereniging De Waal. De wedstrijd is net als voorgaande jaren georganiseerd samen met MCC Neerijnen.

"Het is elk jaar weer heel mooi om de cross te zien, met de Waal op de achtergrond", zegt Herman van Beurden. Herman vormt samen met Hans Sterrenburg, Ton van der Voorn, Rick van Ballegooijen, Bas van der Voorn en Henk de Vries het bestuur van MSV De Waal, die al sinds 1950 bestaat. "Bijna iedereen in Bommel heeft een band met de cross", zegt Herman. "Iedereen heeft wel een broer, of een opa, of een neef, die er aan mee heeft gedaan of meedoet. Het sentiment leeft nog steeds."

Zelf rijdt Herman ook nog graag een wedstrijdje mee, in de veteranenklasse. Net als Rick en Ton, die ook dit jaar weer zelf zullen rijden op het parcours in de Bommelse uiterwaarden. Vijf van de zes bestuursleden hebben de liefde voor de sport doorgegeven aan hun zonen (zie tekst 'Meer over de zonen van bestuursleden MSV De Waal' onder dit verhaal).

Rotzooi
Tot het jaar 2000 werd de motorcross altijd gehouden in de uiterwaarden bij de Waalkade. Daarna lag het evenement maar liefst zestien jaar stil en had de vereniging een slapend bestaan. Toen voetbalverenging Nivo Sparta verhuisd was naar het nieuwe sportpark De Watertoren, kon MSV De Waal in 2016 en 2017 terecht op de braakliggende sportvelden aan de Oude Bosscheweg.

Daarna kwam de toestemming van gemeente, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer om de motorcross weer als vanouds te organiseren in de uiterwaarden. "Voorwaarde is dat we het terrein netjes achterlaten", vertellen de bestuursleden. "We vinden er elk jaar weer enorm veel rotzooi. Van accu's tot kampeermiddelen, mensen laten het hele jaar door van alles achter in de uiterwaarden."

Gezelligheid
Tijdens de motorcross is de dijk vanaf Zaltbommel richting Gameren afgesloten voor doorgaand verkeer, auto's mogen er wel parkeren. Via de dijk kunnen toeschouwers het terrein bereiken. Op het terrein is van alles te doen. "Spektakel, geluid en snelheid zijn belangrijk, maar gezelligheid is dat ook", benadrukt het bestuur. "Het is een dagje uit voor de hele familie."

De trainingen starten om 9:00 uur, de wedstrijden zijn tussen 12:00 en 17:00 uur. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen, er zijn poffertjes en wafels te koop, er is een horecatent en muziek. De toegang is gratis.

Meer over de zonen van de bestuursleden MSV De Waal

ZALTBOMMEL - Vijf van de zes bestuursleden hebben een zoon, die ook het motorcrossvirus te pakken heeft. De deelnemers aan de Bommelse Motorcross rijden in verschillende klasses: 65cc en 85cc, MX2 (liefhebbers en junioren tot 250cc), MX1 (liefhebbers en junioren, tot 500cc), Veteranen, Startbewijshouders en de altijd spectaculaire Classic Zijspannen. Hieronder meer over de zonen van de bestuursleden:

Vader Hans en zoon Eric
Zaltbommel - Vader Hans Sterrenburg is voorzitter van MSV de Waal. Zijn zoon Erik (49) woont in Schijndel en rijdt op een KTM 350SXF bij de MON Veteranen en Open junioren klasse. Zijn motto is: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’.

Vader Ton en zoon Roy
Zaltbommel - Ton van der Voorn is bestuurslid terreinzaken. Zijn zoon Roy (27) woont in Zaltbommel en rijdt hobbymatig op de KTM 350XF. Zijn hoogtepunt was in 2018 toen hij meedeed aan de Redbull Knock Out Strandrace in Schevingen.

Vader Herman en zoon Menno
Zaltbommel - Herman van Beurden is algemeen bestuurslid. Zijn zoon Menno (22) woont in Zaltbommel. Hij rijd op een KTM 250XF in de KNMV 250 Cup Klasse. Vanaf zijn zesde jaar rijdt hij bij de MON en de KNMV.

Vader Rick en zoon Richard
Aalst - Rick van Ballegooijen is penningmeester van MSV de Waal. Zijn zoon Richard (27) woont in Aalst en rijdt hobbymatig op een Honda CRF 250. Hij deed net als Roy van der Voorn in 2018 mee aan de Redbull Knock Out Strandrace in Scheveningen.

Vader Bas en zoon Boyd
Kerkdriel - Bas van der Voorn is secretaris van MSV de Waal. Zijn zoon Boyd is 22 jaar en woont in Kerkdriel. Hij rijdt op een Gasgas MC 250F ONK (Open Nederlands Kampioenschap). Boyd rijdt vanaf zijn zesde jaar bij de MON en KNMV, hij is meervoudig kampioen MON jeugd en IMBA Europees kampioen 125 jeugd.

Tags

motorcross,uiterwaarden Zaltbommel