bird
zondag 26 mei | 05.01 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 49

07-12-2022 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
gedekte feestelijke tafel

Een brandveilige feestmaand

December is een maand vol gezelligheid. Maar ook een periode van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij gourmetten en feestkleding die vlam vat.

Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning en melden bijna 10.000 mensen zich met (ernstige) brandwonden bij de spoedeisende hulp. Sta daarom ook even stil bij de risico’s op brand.

Tips voor een veilige decembermaand

  • Zorg voor moeilijk brandbare versiering (dit staat vermeld op de verpakking met NEN 6064 of NEN-EN 13501-1). En dat de versiering niet in aanraking komt met verlichting en warme apparaten;
  • Gebruik alleen goedgekeurde verlichting met KEMA-keurmerk;
  • Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer en leg dat zo neer zodat niemand erover kan struikelen;
  • Plaats kaarsen in een stevige houder en plaats ze niet bij een warmtebron waardoor ze week kunnen worden;
  • Schakel de kerstverlichting altijd uit als je weggaat of gaat slapen.

Voorkom brand en brandwonden bij kinderen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar heeft soms grote gevolgen. Kinderen vormen een grote risicogroep voor het oplopen van brandwonden. Ze zijn speels en hun gedrag is onvoorspelbaar. Ze kunnen zich plotseling aan van alles vastgrijpen en optrekken waardoor een kaars of hete kop thee kan omvallen. Wilt u weten wat u moet doen als het toch een keer misgaat? Doe dan de test van de Brandwondenstichting op www.brandwondenstichting.nl en bereid uzelf voor.

Meer brandveiligheidstips
Voor meer tips over brandveiligheid gaat u naar www.brandweer.nl. Bij ‘onderwerpen’ vindt u het artikel ‘December brandveilige feestmaand’.


 

Oproep aan Bommelerwaardse kunstenaars

Gemeente Maasdriel is van plan een kunstwerk te plaatsen in de openbare ruimte in het Wellse Veld. Bent u een amateur- of professionele kunstenaar uit de Bommelerwaard? Stuur dan voor 31 januari 2023 uw idee of ontwerp in. Meer informatie? Lees het nieuwsbericht op de website van Gemeente Maasdriel www.maasdriel.nl.


 

Vuurwerkoverlast? Meld het!

Het eind van het jaar komt in zicht. En daarmee helaas ook het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Ervaart u al vuurwerkoverlast? Meld het dan!

Hoe meld ik vuurwerkoverlast?
Ga naar www.zaltbommel.nl. Kies hier voor de knop ‘melding doen’ en klik daarna op de knop ‘direct melden’. Vink ‘Overlast en kleine ergernissen’ aan en dan ‘Vuurwerk’. Vul vervolgens de gevraagde gegevens in. Heeft u geen internet? Bel dan (tijdens kantooruren) met ons via: 14 0418.

Wat gebeurt er met mijn melding?
Onze handhavers gaan binnen hun werktijden zo snel mogelijk op de meldingen af. Ook houden zij de locatie de dagen erna extra in de gaten. De handhavers zijn niet altijd in uniform en in een dienstauto. Het is dus voor u niet altijd zichtbaar of uw melding wordt opgevolgd. Vanaf 1 december lopen de handhavers extra rond, ook in de avonduren.

Spoedsituatie of verdenking opslag illegaal vuurwerk?

  • Bij spoed en gevaarlijke situaties belt u naar 112.
  • Bij verdenking illegale opslag vuurwerk belt u de politie op 0900 – 88 44.

Wilt u anoniem blijven? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl, onder de knop ‘meld anoniem’.


 


 

Carbidschieten met de jaarwisseling

Carbidschieten is in onze gemeente (alleen) op oudejaarsdag tussen 10.00 en 17.30 uur en onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Als u gaat carbidschieten bent u bovendien verplicht hiervan uiterlijk 20 december 2022 een melding te doen bij ons. De regels, voorwaarden en hoe u melding doet leest u op de website. Dit vindt u via de zoekterm ‘carbid’. 

Alle informatie over de jaarwisseling vindt u op de themapagina Oud en Nieuw op www.zaltbommel.nl.


 

Bureau Halt geeft voorlichting over jaarwisseling op scholen

Bureau Halt geeft in november en december voorlichting over de jaarwisseling op alle basisscholen en middelbare scholen in onze gemeente. Tijdens de voorlichting informeert Bureau Halt jongeren hoe zij bewuste keuzes kunnen maken waarmee zij bijdragen aan een veilige jaarwisseling. Zo komen onder andere de vuurwerkregels aan bod, verschillende overlastsituaties en de gevolgen van hun gedrag voor henzelf en anderen. De gemeente heeft Bureau Halt gevraagd om deze voorlichtingslessen te geven vanwege de terugkerende onrust in onze gemeente tijdens de jaarwisseling.

Basisschool De Wegwijzer in Nederhemert was op 1 december aan de beurt. Dit was een heel bijzondere les want burgemeester Pieter van Maaren schoof hier aan en ging met de jongeren in gesprek. Van Maaren: “Ik had een leuk gesprek met de kinderen. Ik vond dat de kinderen zich goed bewust waren van de gevaren van vuurwerk. Het viel me wel op dat kinderen vuurwerk kopen met hun ouders. Ik wil ouders daarom graag nogmaals op het hart drukken: ben bewust van uw invloed en laat het goede voorbeeld zien aan uw kinderen. Enkel samen kunnen wij zorgen voor een fijne en veilige jaarwisseling”.


 

Raadsnieuws

Carrouselvergadering 1 december 2022
Op donderdagavond 1 december was de Carrouselvergadering van de gemeenteraad van Zaltbommel.

Bespreekstukken:
Als bespreekstukken zijn de volgende onderwerpen doorgeschoven naar de raadsvergadering van 15 december:

  1. Bestemmingsplan Waluwe III
  2. Beleidsplan en beleidsregels schuldhulpverlening

Meer informatie?
U kunt de vergadering terug kijken via internet: zaltbommel.notubiz.nl/bijeenkomst/906868


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie