bird
zondag 16 juni | 08.41 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 38 2023

20-09-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
inspectie-bomen

Controle en onderhoud aan bomen

Wij vinden het belangrijk dat bomen in onze gemeente gezond zijn. Bomen produceren zuurstof, voorkomen wateroverlast en zorgen voor verkoeling. Daarnaast bieden ze onderdak en voeding aan allerlei dieren. Ze zorgen daarmee voor een gezonde, mooie en prettige omgeving. Daarom controleren we bomen die in de openbare ruime staan en onderhouden we ze.

Controleren van bomen
Vanaf dit jaar controleren we elke drie jaar de bomen op hoe veilig en gezond ze zijn. De controle gebeurt door een onafhankelijke deskundige. Door dit te doen krijgen we de bomen in beeld die extra aandacht nodig hebben. Dan kunnen we deze extra zorg geven zodat de boom nog zo lang mogelijk en gezond blijft leven. We willen ook voorkomen dat er eventuele gevaarlijke situaties ontstaan, zoals takken die uit een boom vallen.

Bomen met speciale aandacht
Bijzondere bomen zijn bijvoorbeeld monumentale bomen. En ook bomen die op een bijzondere plek staan (bijvoorbeeld begraafplaats) of een bijzondere betekenis hebben gekregen. We laten deze bomen elk jaar controleren, met als doel deze bomen zo lang mogelijk te behouden.

Snoeien en kappen van bomen
Het is soms nodig om bomen te snoeien of kappen. Snoeien is nodig om de bomen veilig te houden en dood hout te verwijderen. Het kappen van een boom doen we alleen als wordt verwacht dat een boom niet langer dan 3 jaar meer zal leven. Op die manier voorkomen we eventuele gevaarlijke situaties en verspillen we geen geld aan onderhoud dat de boom niet gaat helpen.

Nieuwe bomen
Als we een boom toch moeten kappen, dan planten we een nieuwe boom. Dit gebeurt, als het kan, op de plek van de oude boom. Kan dit niet? Dan zoeken we een andere plek in onze gemeente.

Meer informatie
Wilt u meer informatie? Lees dan het nieuwsbericht op www.zaltbommel.nl.


 

Terugblik opening Bommelerwaardse Gezondsheidsmaand

Wethouder Karima Bouchtaoui opende vorige week officieel de Bommelerwaardse Gezondheidsmaand door samen met het acteertrio ‘Rondom Gelukkig’ het valpreventie parcours te lopen. Deze opening vond plaats in de bibliotheek en wijkhuis Spellewaard in Zaltbommel. Het was gezellig druk. Naast inwoners, kwamen er ook lokale partners kijken.

Gedurende de hele gezondheidsmaand worden er diverse activiteiten georganiseerd. Bent u nieuwsgierig? Wilt u mee doen?

Kijk voor meer informatie op:
www.bommelerwaardbeweegt.nl.


 

Tegeltaxi: tegels eruit, groen erin!

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Al die tegels verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of de kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Een leuke bijkomstigheid is dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. Vervang uw (tuin) tegels dus door groen!

Ervaring van een inwoonster
Als gemeente helpen we u graag een handje. Daarom sturen wij meerdere malen per jaar de Tegeltaxi op pad. Deze taxi haalt uw verwijderde tegels op. Nicole, inwoonster van Zaltbommel, deelt haar ervaring: “Mijn ervaring met de Tegeltaxi is hartstikke goed. Het was duidelijk hoe ik de stenen moest aanleveren en toen ik ‘s avonds thuis kwam, waren ze weg. Ik heb een kleine auto en had anders zeker drie keer op en neer naar de AVRI moeten rijden om alles weg te krijgen. Ik had vier vierkante meter kleine dikke stenen. Ik heb de stenen niet laten verwijderen maar zelf uit de grond gehaald en er toen allemaal biologische plantjes in gezet. Het is inmiddels een hele groene tuin. Ik heb met de foto’s zelfs een prijs gewonnen!”

Aanmelden Tegeltaxi
Wilt u ook uw tegels laten ophalen en uw tuin vergroenen? De tegeltaxi rijdt weer op maandag 25 september. Meld u aan via het formulier op onze website: www.zaltbommel.nl/tegelwippen.


 

Veilig de weg op? Check uw autobanden

Door regen en bladeren kan de weg glad worden. Zorg dat uw autobanden op de juiste spanning zijn. De auto is dan veiliger, verbruikt minder brandstof en de autobanden slijten minder snel. U kunt de bandenspanning gratis en eenvoudig controleren en oppompen bij de Slimme bandenpomp. Deze staat op de parkeerplaats aan de Hogeweg, tegenover Van der Valk in Zaltbommel. Op het scherm van de Slimme bandenpomp wordt stap voor stap uitgelegd wat u moet doen.


 

Raadsnieuws

Raadsvergadering 28 september
Donderdagavond 28 september om 20:00 uur is de raadsvergadering van de gemeenteraad.

De volgende voorstellen worden behandeld:

Bespreekstukken:

- Bestuursrapportage Zaltbommel 2023

- Financiële verordening 2023 Zaltbommel

 

Hamerstukken:

- Bestemmingsplan parapluherziening verkamering woningen integrale herziening

- Bestuursrapportage Werkzaak 2023 

- Vaststellen verordening en delegatiebesluit werkgeverscommissie Zaltbommel

Tijdens de carrouselvergadering van 14 september hebben de leden van de Carrousel besloten dat het voorstel over het MFA Brakel niet rijp is voor raadsbehandeling. Dit betekent dat het stuk niet zal worden besproken tijdens de raadsvergadering van 28 september.

Meeluisteren of aanwezig zijn?
De volledige agendastukken treft u op zaltbommel.raadsinformatie.nl. Hier kunt u de vergadering live volgen of terugluisteren. Ook bent u van harte welkom op de publieke tribune in het stadhuis.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie