bird
donderdag 13 juni | 19.17 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 21 2024

22-05-2024 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
25jaarZB_Dierenopvang-17

Het zilveren verhaal van Carla Bouman

Gemeente Zaltbommel bestaat 25 jaar! Het hele jaar door vertellen we het ‘zilveren’ verhaal van iemand uit onze bruisende gemeenschap. Deze week staat het verhaal van Carla Bouman centraal. Zij is vrijwilligster bij dierenasiel De Bommelerwaard in Bruchem en vangt voor de 25e keer een nestje kittens op.

Al vier jaar vangt Carla thuis kittens op, met of zonder moederpoes, wanneer het asiel overspoeld wordt met nestjes en zwangere poezen. Hoe kwam zij tot deze keuze? Voor Carla is het antwoord simpel: “In deze tijd van het jaar worden ontelbaar veel kittens geboren. Asielen puilen uit. De kittens zijn nog zo kwetsbaar; sommige zijn zwak door ziekte of te jong om voor zichzelf te zorgen. De kans op een gezond leven en een goede start is veel groter wanneer ze liefdevol worden verzorgd in een gastgezin.”

Liefdevolle roeping
Met hulp van haar man en zoon ontfermt Carla zich over de jonge dieren. “Kittens verdienen het om thuis te socialiseren en te wennen aan het alledaagse,” legt Carla uit. “Het liefst in een gezinssituatie, zoals bij ons, waar ze kunnen opgroeien tussen kinderen, andere huisdieren en de alledaagse drukte. Ik voelde me geroepen om dat te kunnen bieden, hoe intensief het ook is.” Want hoewel gastgezin zijn voor kittens heel leuk klinkt, vraagt het ook veel zorg en aandacht. “Je bent constant bezig met ze. Naar de dierenarts voor vaccinaties, zorgen voor ze als ze ziek zijn. En als ze nog te jong zijn om voor zichzelf te zorgen en er geen moederpoes is, betekent dat elke twee uur voeden met een flesje.”

De juiste match
Het werk stopt niet bij het verzorgen van de kittens; een belangrijk onderdeel is ook het vinden van de juiste match tussen kitten en het toekomstige gezin. “Het is voor mij heel belangrijk om te weten waar ze terechtkomen,” deelt Carla. Dat verzekert haar dat de kittens een liefdevol thuis vinden, passend bij hun karakter. Als voorbeeld herinnert Carla zich één van de kittens die ze ooit opving. “Haar naam was Ushi en ze kwam samen met broertje, zusje en moeder bij ons. Ze was al die tijd een heel bang katje. Totdat haar broertje en zusje werden geadopteerd en ze alleen achterbleef. Ze veranderde langzaam in een katje die graag omringd werd door mensen. “En zo hebben we toch een warm thuis voor haar kunnen vinden.”

Meer gastgezinnen welkom
Op dit moment beschikt het dierenasiel De Bommelerwaard over ongeveer 11 gastgezinnen die zich inzetten voor de zorg van kittens. Maar extra gezinnen zijn zeker geen overbodige luxe en daarom doet Carla een oproep: “We zijn altijd op zoek naar gastgezinnen die ons willen helpen om kittens tijdelijk een warm thuis te bieden waar ze goed kunnen wennen aan mensen en andere dieren.” Dus mochten mensen geïnteresseerd zijn en meer informatie willen over de voorwaarden, dan kunnen zij zich melden bij dierenasiel De Bommelerwaard.”


 

Jonge mantelzorger? Je verdient een cadeaubon

In de Week van de Jonge Mantelzorger, 1 tot en met 7 juni, zetten we jonge helden in het zonnetje! Ben jij zo’n held? Vraag dan een cadeaubon aan bij Welzijn Bommelerwaard. Deze bon kan je besteden aan iets leuks voor jezelf. Een verwenmoment, dat verdien je! Ken jij een jonge mantelzorger? Vertel diegene over dit bericht.

Cadeaubon aanvragen
Meld je vóór 8 juni aan bij Welzijn Bommelerwaard. Mail je gegevens en een omschrijving voor wie je zorgt naar mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl.

Wanneer ben je een jonge mantelzorger
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 24 jaar die opgroeien in een gezin waar zorgtaken een rol spelen. Denk aan het helpen van een ouder met een chronische ziekte, het zorgen voor een broer of zus met een beperking of het ondersteunen van een grootouder. Deze jongeren hebben vaak minder tijd voor zichzelf, voelen zich eenzaam en maken zich vaak zorgen. Het kan ook zijn dat ze minder goed presteren op school door de zorgtaken die ze thuis hebben.


 

Energietoeslag aanvragen mogelijk tot 1 juni 2024

Mensen met een lager inkomen kunnen een eenmalige energietoeslag aanvragen. Met dit geld kunnen zij een deel van de energiekosten betalen. De eenmalige Energietoeslag 2023 kan tot en met 31 mei 2024 aangevraagd worden. Gemeente Maasdriel voert dit voor ons uit.  Kijk voor de voorwaarden en meer informatie op www.zaltbommel.nl/energietoeslag.


 

Koop uw fietshelm met korting

Fietsen is niet alleen leuk, maar het helpt u ook om langer gezond, sociaal actief en zelfredzaam te blijven. Vanaf nu ontvangt u 25 euro korting bij aanschaf van een goedgekeurde fietshelm bij één van de deelnemende fietsenwinkels. Kijk op www.ideate.nl/fietshelmgelderland welke fietsenwinkels er in onze gemeente meedoen.

De fietshelmkortingsactie is een initiatief van het programma Doortrappen, in opdracht van de provincie Gelderland. Met deze actie willen zij ervoor zorgen dat oudere fietsers zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen. De actie loopt tot en met 31 augustus 2024.


 


 

Raadsnieuws

Donderdagavond 30 mei is de carrouselvergadering van de gemeenteraad. Tijdens de carrouselvergadering bestaat de mogelijkheid tot meespreken. Dit houdt in dat u uw mening over de agendapunten kunt delen met de gemeenteraad.

Meer informatie
Op de website van de gemeenteraad leest u meer over het werk van de gemeenteraad. U vindt hier onder andere meer informatie over het meespreken en het laatste nieuws. Ga naar www.raadzaltbommel.nl.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

 

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie