bird
maandag 15 april | 20.42 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 08 2024

21-02-2024 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
Rein van Willigen 25 jaar ZB-08

Het zilveren verhaal van Rein van Willigen

Gemeente Zaltbommel bestaat 25 jaar! Iedere week vertellen we het ‘zilveren’ verhaal van iemand uit onze bruisende gemeenschap. Deze week vertellen we het verhaal van Rein van Willigen. Zijn zilveren verhaal is nauw verweven met de geschiedenis van Disney en de warme gemeenschap van Zaltbommel.

25 jaar geleden kwam Reins boek, “Mou$e Entertainment”, uit. Het was het eerste Nederlandstalige boek over de geschiedenis van Disney, een mijlpaal die Rein met trots koestert. Het boek werpt een veelzijdige blik op het Disney-bedrijf. Het focust op de man Walt Disney, maar ook op de periode na zijn overlijden tot 1999. En hoe het bedrijf  transformeerde tot een keihard dollar-imperium. Het huidige Disney is voor Rein niet interessant. “Star Wars en Marvel is voor mij geen Disney. Disney is voor mij Sneeuwwitje, Pinokkio en uiteraard Fantasia.”

Levenslange passie voor Disney
Reins passie voor Disney begon als kind met het Donald Duck weekblad. Met zijn moeder ging hij regelmatig mee naar Amsterdam om zijn verzameling uit te breiden. “Op de markt kocht ik Donald Duckjes voor vijf cent per stuk en zes voor een kwartje.” Zijn onschuldige liefde voor strips groeide uit tot een grote passie voor Disney. En nog steeds kleurt Disney zijn leven. Is het niet vreemd dat iemand van zijn leeftijd nog met Disney bezig is? Rein zegt gevat. “Weet je wat vreemd is? Dat mensen van SBS6 met een camera op de stoep staan en vragen of ze binnen mogen komen.”

Bijzondere ontmoetingen
Tijdens zijn carrière als journalist had Rein persoonlijke ontmoetingen met iconen zoals Roy Disney en tekenaars die aan de grote tekenfilms hadden gewerkt. Zijn betrokkenheid ging verder dan alleen woorden op papier; hij dook in de studio’s en sprak met de mensen die het magische rijk tot leven brachten.

Feestelijke herinneringen aan boeklancering
Terug naar de lancering van “Mou$e Entertainment” 25 jaar geleden. Het was een groots feest in de Brabanthallen. Albert Verlinde nam het eerste exemplaar in ontvangst. Het waren drukke dagen met signeersessies en interviews. “In twee dagen tijd heb ik 200 boeken zitten signeren. Je krijgt de echte liefhebber aan je kraam. Ik weet niet hoeveel aandacht via radio, tv, kranten en tijdschriften. Ja, wie kwam er niet.” Als journalist was het voor Rein een bijzondere ervaring om het hele mediacircus van de andere kant mee te maken. Nu was hij zelf het middelpunt.

Stad met een dorps karakter
En ook in Zaltbommel is Rein geen onbekende. Als trotse inwoner beschrijft hij de stad als een groot gezellig dorp. ”Je hoort altijd wel iemand roepen vanaf het terras of de burgemeester die voorbij fietst met zijn vrouw. Ze zeggen altijd tegen mij: jij kent iedereen. Maar het is andersom. Iedereen kent mij!” merkt Rein grappend op.

Wat betekent het getal 25 voor u? Laat het ons weten via 25jaar@zaltbommel.nl en wie weet verschijnt uw verhaal binnenkort op deze pagina.


 

Moeite met lezen en schrijven?

Wij willen graag dat alle inwoners in de Bommelerwaard kunnen meedoen aan de samenleving. Basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en goed kunnen omgaan met de computer zijn dan heel belangrijk. Sommige mensen in de Bommelerwaard hebben moeite met lezen en schrijven. Zij kunnen zich daardoor niet goed redden in hun dagelijkse leven. Om hen te helpen bij het (beter) ontwikkelen van hun basisvaardigheden, zoals lezen en schrijven zijn het Taalhuis Maasdriel en Leerhuis Zaltbommel een belangrijke leerplek.

Wat doet het Leerhuis?
Hebt u zelf moeite met lezen en/of schrijven? Of kent u iemand die daar moeite mee heeft? Weet dan dat u niet de enige bent. Het Taalhuis Maasdriel en Leerhuis Zaltbommel organiseren cursussen, helpen bij vragen over taal en geven advies en informatie. Zij hebben korte lijntjes met de Bibliotheek, organisaties en scholen.

Wethouder Karima Bouchtaoui: ‘Ik vind het van belang dat iedereen in onze gemeente goed mee kan doen in de samenleving. Lezen, schrijven en digitale vaardigheden zijn daarbij heel belangrijk. Ik ben blij met initiatieven zoals het Taalhuis Maasdriel en Leerhuis Zaltbommel, die onze inwoners helpen om deze vaardigheden te leren.’


 

Aanslag WOZ-waarde verstuurd

Deze maand ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen. Hierin staat ook de WOZ-waarde van uw woning vermeld. Dit is de waarde van uw woning waarover belastingen en heffingen wordt betaald. Wij doen ons best deze waarde zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Wij hebben er geen belang bij om dit te hoog of te laag vast te stellen.

WOZ-waarde te hoog?
Bent u het niet eens met de WOZ-waarde van uw woning? Neem dan contact met ons op. Wij werken samen met een taxatiebureau die gecertificeerde taxateurs in dienst heeft. Voor u zijn er geen kosten aan verbonden. En het is makkelijker, sneller en persoonlijker. Neem contact met ons op via 14 0418 of belastingen@zaltbommel.nl en vermeld uw aanslagnummer in het bericht.

Let op met ‘gratis’ rechtsbijstand
Diverse bureaus proberen u met ‘gratis’ rechtsbijstand te verleiden. Hoe werkt dit eigenlijk? Als ze bezwaar voor u maken en de WOZ-waarde wordt inderdaad verlaagd, dan ontvangt het bureau een onkostenvergoeding van ons. Dit kost de gemeente veel geld. Geld dat anders besteed wordt aan voorzieningen in de gemeente.

Meer informatie
Meer weten over hoe u het beste bezwaar kunt maken? Dat leest u op: www.zaltbommel.nl.


 

Raadsnieuws

Donderdag 22 februari start de raadsvergadering om 20:00 uur in het stadhuis aan de Markt in Zaltbommel. Er worden drie burgerleden benoemd en de raad vergadert over de volgende punten:

Besluitvorming/stemming

  • Dekkingsplan 2024-2027 VRGZ
  • Parkeergarage Bossche Poort
  • Vaststelling herstelbesluit bestemmingsplan Buitenstad
  • Accommodatiebeleid
  • Advies aanvraag zendtijdmachtiging lokale omroep

Debat

  • Diverse kaderbrieven van gemeenschappelijke regelingen
  • Verordening materiële en financiële gelijkstelling onderwijs
  • Wijziging Wgr en plan van aanpak
  • Kadernota 2025 en strategisch koersplan Avri

De vergadering volgen?
Dat kan live vanaf de publieke tribune in het gemeentehuis of via zaltbommel.raadsinformatie.nl. Hier kunt ook de vergadering terugkijken.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie