bird
maandag 29 april | 21.21 uur

Gemeentenieuws Maasdriel week 16 2024

17-04-2024 00:00
uur
Door: Gemeente Maasdriel
2024 04 17 - links onder - Groenonderhoud

Het is voorjaar: het groen groeit hard

Hebt u ook zo genoten van de mooie zonnige dagen? De tuinen en straten kleuren mooi groen. De planten en bloemen groeien, maar ook het onkruid en het gras. Onze collega’s van de buitendienst werken hard om alles netjes en volgens plan bij te houden.

Wanneer maaien wij?
Het kan soms wat langer duren dan u gewend bent voordat het onkruid en het hoge gras weg is. Door alle regen van afgelopen periode is het op sommige plekken te nat om te maaien. De stukken die te nat zijn geworden slaan we even over om te voorkomen dat we het gazon kapot rijden. We komen terug zodra de omstandigheden het toelaten.

Meld onveilige situaties
Een melding via de BuitenBeter app is alleen nodig als de situatie door het groeiende groen echt onveilig wordt. Meer weten over het groenonderhoud? Kijk dan op maasdriel.nl/onderhoud-groen.


 

Controle hondenbelasting 2024

Bent u eigenaar van één of meer honden? Dan moet u hondenbelasting betalen. Deze belasting zetten we in om hondenlosloopgebieden, uitlaatplaatsen en hondenpoepbakken te onderhouden. Zo hebben de honden in Maasdriel genoeg plekken om te spelen en hun behoefte te doen.

Huis-aan-huiscontroles
Van 22 april tot en met eind mei vindt de jaarlijkse hondenbelasting controle plaats. Medewerkers van Legitiem voeren de controle uit in opdracht van BSR (Belastingsamenwerking Rivierenland). De controleur kan zich op verzoek legitimeren.

Uw hond aanmelden
Hebt u uw hond nog niet aangemeld bij BSR? Doe dit dan zo snel mogelijk en voorkom een boete. Aanmelden kan met uw DigiD via bsr.nl. Hier vindt u ook meer informatie over de hondenbelasting.


 

Vertrek uit Nederland

Het college van burgemeester en wethouders maakt het volgende bekend:
Uit onderzoek blijkt dat onderstaande persoon niet meer woont op het adres waar hij/zij in de basisregistratie personen (BRP) staat ingeschreven. In de basisregistratie hebben wij daarom bij deze persoon gegevens opgenomen van vertrek naar het buitenland met verblijfplaats ‘onbekend’. Dit betekent dat hij/zij formeel niet meer in Nederland woont.

Naam en voorletters

Geboortedatum

Datum besluit

Lapoviţâ, C.L.

15-11-1984

03-04-2024

Olteanu, M.

13-03-1979

05-04-2024

Muscă, C.M.

03-12-1990

05-04-2024

Buhan, L.F.

15-03-1990

08-04-2024

Dragomir, I.

29-08-1969

08-04-2024

Lenczewski, K.S.

18-09-1978

08-04-2024

Párádá, V.

10-12-2003

08-04-2024

Bent u of kent u deze persoon? Neemt u dan contact op met team Publieke Dienstverlening van de gemeente Maasdriel via telefoonnummer 14 0418.

Bezwaarschrift
U kunt tegen dit besluit van uitschrijving binnen zes weken na publicatie een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift richt u aan het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel, Postbus 10.000, 5330 GA Kerkdriel. In het bezwaarschrift vermeldt u uw naam, uw adres, het onderwerp en de motivatie van uw bezwaar, de datum en uw handtekening.


 

Adviesplein Maasdriel

Vanaf mei ook informatiepunt in Hurwenen

Hebt u een vraag over uw welzijn, zorg, wonen, inkomen of wilt u gewoon een praatje maken? Kom eens langs bij het Adviesplein Maasdriel. Naast de adviespleinen in Kerkdriel en Hedel, is er nu ook een plek voor advies en informatie in Heerewaarden en Hurwenen. Medewerkers van het Adviesplein gaan graag met u in gesprek. Zij luisteren naar u en helpen u zo goed mogelijk verder. Kunnen zij geen antwoord geven op uw vraag? Dan zorgen zij ervoor dat iemand anders u wel verder kan helpen.

Waar vindt u de adviespleinen?

Kerkdriel
Bibliotheek Kerkdriel op dinsdag van 13:00 tot 17:00 uur en donderdag van 10:00 tot 13:00 uur.

Hedel
Dorpshuis Gelre’s End op woensdag van 13:00 tot 17:00 uur en donderdag van 09:00 tot 13:00 uur.

Heerewaarden
Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, elke eerste woensdag van de maand van 11:00 tot 12:00 uur.

Hurwenen
Dorpshuis De Kil op donderdag van 10:30 tot 11:30 uur op 30 mei, 27 juni, 25 juli, 22 augustus, 19 september, 31 oktober en 28 november.


 

Problemen met de buren?

Los het samen op!

De meeste mensen wonen prettig naast elkaar. Maar soms gaat er iets mis en hebben buren last van elkaar. Vaak beginnen de irritaties met een kleinigheid. Door niet of niet goed met elkaar te praten kan zo’n kleinigheidje uit de hand lopen en dit kan het woonplezier behoorlijk verpesten. De politie erbij halen levert niet altijd de oplossing op die buren zich wensen, maar wat dan?

Bij Buurtbemiddeling kunt u vrijblijvend terecht voor informatie, advies en bemiddeling. Buurtbemiddeling is gratis. Neem contact op met ElkWelzijn via 0345 22 50 00 of mail naar buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl. Meer informatie vindt u op elkwelzijn.nl/buurtbemiddeling.


 

Tip van de budgetcoach

Ook als u uw geldzaken online of via de app van uw bank doet, kunt u geld in een spaarpotje opzij zetten. Maakt u weleens (digitale) spaarpotjes? De tip van de budgetcoach is spaar met een doel en geef uw spaarpotje een label zoals ‘vakantie’ of ‘nieuwe bank’. Zo spaart u gericht en is het minder verleidelijk het geld ergens anders voor te gebruiken.

Maak een spaarplan
Bepaal een bedrag dat u bij elkaar wilt sparen en stel vast wanneer u dit doel gehaald wil hebben. U kunt dan uitrekenen hoeveel u per maand opzij moet zetten om het einddoel te halen. Stel vervolgens automatisch sparen in zodat u er geen omkijken meer naar heeft. Kijk voor spaartips en hoe u in uw budget spaarruimte kunt vinden op nibud.nl.

Meer informatie over budgetcoaching vindt u op maasdriel.nl/budgetcoach.


 

Twee jaar Oekraïne opvang in Kerkdriel

Maasdrielse missie medemenselijkheid

Begin 2022 brak de oorlog uit in Oekraïne. Miljoenen Oekraïense mensen ontvluchtten hun thuisland en lieten noodgedwongen huis en haard achter. Gemeenten in Nederland kregen de opdracht om opvang te regelen. Ook Maasdriel helpt Oekraïners op de vlucht. Sinds 30 maart 2022 worden ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen opgevangen op EuroParcs aan de Maas. Vanaf deze week wordt dit uitgebreid naar 360 plaatsen.

In de maand april delen we verhalen en interviews over hoe het nu gaat met de Maasdrielse Oekraïners en hoe de opvang georganiseerd is. Deze week lees je hoe de Oekraïense Anna haar thuisland ontvluchtte en hoe zij in de bus bij de Rossumse Ilse terechtkwam met eindbestemming Kerkdriel.


 

Anna en Ilse hielden elkaars handen vast, voortdurend

Naar Nederland? Nou, liever niet. Want dat is één grote wietplantage. Als tussenstop, vooruit dan, maar daarna liever door naar Spanje. Het zijn de gedachten die bij de Oekraïense Anna in maart 2022 door het hoofd spoken als ze besluit om de verwoestende Russische bommen in haar thuisland te ontvluchten. Samen met haar zoontje van acht en haar hoogzwangere vriendin met een dochtertje van zes. Ze stappen de bus in. Voorlopig enkele reis. 

Het idee dat Nederland nou niet bepaald de plek is waar je je veilig kunt voelen, blijft nog wel even hangen in het hoofd van Anna. Tot ze Ilse uit Rossum tegenkomt in een haastig opgetrokken opvangplek aan de grens met Polen. Ilse begeleidde de busreis die Oekraïense vluchtelingen naar Nederland zou brengen. Anna kreeg weinig tijd om lang na te denken over haar vertrek uit het slagveld. Bommen wachten niet tot je in de bus naar veiliger oorden zit. Ook bij Ilse zat er zacht gezegd enige druk op. De bus naar Polen stond al warm te draaien. Het doel van Ilse was helder: zorgen voor een goede begeleiding van de vluchtelingen, zorgen voor de medemens in nood.

Zo troffen Anna en Ilse elkaar in de crisisopvang aan de grens met Polen. Ze raakten vrijwel meteen aan de praat. Zowel Ilse als Anna waren uit hun comfortzone gerukt. De één op de vlucht voor de oorlog. De ander bijna van het ene op het andere moment van een medisch/wetenschappelijke onderzoeksdesk naar een hobbelige en met emoties gevulde bus. Tegen die achtergrond ontstond een vriendschap. Nog eens versterkt door de gezamenlijke zorg voor de hoogzwangere vriendin van Anna. Want die kon je toch niet in een min of meer geïmproviseerde opvang onderbrengen. De gesprekken gingen over van alles en nog wat. Dus ook over de manier waarop Nederland - en dan vooral Maasdriel - de opvang heeft geregeld en gaat regelen. Het vertrouwen bij Anna groeide en het beeld dat ze had van Nederland veranderde al snel. Vooral ook omdat ze in Ilse een betrouwbaar baken vond. Nederland was niet langer het ‘losgeslagen’ land uit de wilde verhalen, maar vooral ook een land met betrokken en behulpzame mensen.

Gekkenhuis in het opvangcentrum
Het was in die tijd een gekkenhuis in en bij de opvanglocaties in de grensregio met Oekraïne. Het krioelde van de ontheemden. Anna en Ilse hielden elkaars hand vast, bijna de hele tijd en soms letterlijk. De klik die beiden inmiddels hadden kreeg snel een extra impuls omdat Anna goed Engels sprak. Haar moeder was in haar thuisland lerares vreemde talen.  Anna kreeg daar van kleins af aan al een hoop van mee. Er ontstond zo al gauw op een natuurlijke manier een prettige en soepele communicatie.

Korte lijnen en hulp uit meerdere hoeken
Uiteraard waren er wel allerlei zorgen. Maar eenmaal in Nederland aangekomen waren er meer mensen die klaar stonden om Oekraïense ontheemden te helpen. Onder meer waren daar Mieke, Dieneke en haar man. Kennissen uit de buurt van Ilse. Zij wisten van een soort aanleunwoning in de Kerkdrielse Venuslaan die door omstandigheden even niet in gebruik was. De lijnen bleken kort in Kerkdriel. De hoogzwangere vriendin van Anna kon meteen in deze woning gaan wonen en zou daar een klein jaar blijven. In dat jaar kwamen Anna en Ilse regelmatig  langs en stelden vast dat het in de gegeven omstandigheden goed was.

Samen fietsen
De vriendschap tussen Anna en Ilse kreeg in deze maanden een steeds hechtere vorm. Ze zagen elkaar in het begin elke week. Ze gingen bijvoorbeeld samen fietsen. Als het nodig is weten ze elkaar nog steeds te vinden.

Moeder en dochter helpen nu zelf Oekraïners
De moeder van Anna kwam na een aantal weken ook naar Nederland. Samen met haar dochter vervult ook zij nu een belangrijke taak voor haar landgenoten in Kerkdriel. Niet alleen omdat ze beiden goed Engels spreken, maar ook omdat ze een onverwoestbare motivatie hebben om hun mede-vluchtelingen vooruit te helpen. Ondanks hun eigen zorgen – Anna’s broer woont nog in Oekraïne in het huis van hun moeder – zijn ze voor de medemens een steun en toeverlaat in oorlogstijd.

Anna gaf het eerste jaar les aan een groep Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd en daarna ook aan ‘gewone’ klassen. Daarna kreeg ze een baan binnen het project als contactpersoon tussen ouders en onderwijs. Daarin doet ze veel goed werk. Vier dagen in de week is ze te vinden in het kantoortje op het park.

‘Mooi War’
En Rossumse Ilse? Die zit weer aan de medisch-wetenschappelijke tafel. Maar anders dan voor de busreis. Haar werk vindt ze nog steeds belangrijk en boeiend. Maar haar gedachten gaan bijna elke dag uit naar die bijzondere busrit van maart 2022. De vriendschap die toen is ontstaan staat symbool voor de manier waarop mensen elkaar helpen in nood. De Maasdrielse gemeenschap heeft zich opengesteld en kijkt met een goed gemoed naar de ontwikkelingen. Om het op z’n Driels te zeggen: ‘Mooi War’!

Ilse (links) en Anna treffen elkaar nog regelmatig. (foto Gerrit Groeneveld)


 

Bekijk hier de PDF uit de krant 

 

 

 

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie