bird
woensdag 22 mei | 13.51 uur

Zorgen over haalbaarheid Cultuurfestival Bommelerwaard

18-04-2024 14:57
uur
Door: Britta Alink
cultuurfestival_cultuur festival
In 2019 was er tijdens het Cultuurfestival ook van alles voor kinderen te doen. Als het aan de organisatie ligt, gebeurt dat ook in de nieuwe editie in 2025 weer. (foto: Cultuurfestival Bommelerwaard)

BOMMELERWAARD – Stichting Kunstmin maakt zich ernstige zorgen over de haalbaarheid van het Cultuurfestival in 2025. “De ondersteuning die momenteel geboden wordt is een lachertje”, schrijft voorzitter Arnoud Ringelberg in een brandbrief aan college en gemeenteraad.

Het bestuur is sinds 2022 bezig met de organisatie van het festival dat in september volgend jaar plaats moet vinden. De eerste editie ervan was in 2019. “Het festival werd in de evaluatie als een zeer goed middel beschouwd om cultuur in de regio vanuit breed perspectief te presenteren”, aldus Ringelberg.

Ondersteunen en omarmen
Cultuur Oost, de Gelderse adviesorganisatie voor kunst en cultuur, moedigde de gemeentes aan initiatieven als het Cultuurfestival royaal te ondersteunen en te omarmen. “Nu wij voor de organisatie van de volgende editie van het festival staan, zien wij van deze ondersteuning en omarming weinig terug”, schrijft Ringelberg. “Sterker nog: het concept van het voorgenomen cultuurfestival 2025 staat in geen van de culturele beleidsstukken van uw gemeente. Wij missen de actieve ondersteuning van het festival in zowel de Perspectiefnota als de Cultuurvisie van de gemeente.”

Financieel
Ook de financiële ondersteuning valt de stichting tegen. “In plaats van de toegezegde bijdrage van 15.000 euro over te maken, nodig voor de voorbereidingen, kunnen wij nu slechts 7500 euro aanvragen”, aldus Ringelberg. “Dit stelt ons voor acute problemen. Wij zullen projecten die momenteel ‘on hold’ moeten worden gezet, adviseren om op eigen initiatief contact met de gemeente te zoeken voor een ondersteunende bijdrage.”

Lachertje
Volgens Ringelberg heeft de stichting meerdere initiatieven genomen ‘om de culturele sector in Zaltbommel te betrekken bij het maken van een festivalplan’. “Maar ondanks de gesprekken die zijn gevoerd, vinden wij de ondersteuning die momenteel geboden wordt, een lachertje.”

Hij sluit zijn brief af met het verzoek op korte termijn met de gemeente in gesprek te gaan om te bespreken of het festival door kan gaan.

Tags

cultuurfestival bommelerwaard