bird
zondag 26 mei | 04.28 uur

Zoë (34) uit Kerkdriel rijdt na zeven jaar weer motor

22-09-2023 15:12
uur
Door: Marlou van Dijk
220923_ZoeRitzaleos
Zoë Ritzaléos rijdt op haar eigen motor met Jim in het zijspan. Foto: aangeleverd

KERKDRIEL - Zoë Ritzaléos (34) uit Kerkdriel liep zeven jaar geleden tijdens een motorongeluk een hoge dwarslaesie op. Haar doorzettingsvermogen en liefde voor het motorrijden zorgden ervoor dat ze afgelopen augustus zelfstandig op haar nieuwe motor met zijspan kon rijden. Nu wacht ze in spanning af totdat haar motor helemaal klaar is en ze samen met haar vriend Jim weer vele kilometers kan gaan maken.

Tijdens een motorvakantie met Jim in Duitsland in 2016, ging Zoë in een linkse bocht onderuit en kwam daarbij tegen een houten paal terecht. Het gevolg was een verlamming vanaf haar borst. Haar armen en handen kon ze nog wel bewegen. De chirurg die haar geopereerd had in Dortmund zei dat ze er slecht aan toe was en vreesde dat Zoë door de klap op haar longen altijd extra zuurstof nodig zou hebben in haar rolstoel. Zoë vroeg hem na een anderhalve week of ze ooit nog zou kunnen motorrijden. “Hij antwoordde: ‘Niet op de manier zoals je gewend was'."

Complimenten
Dat was voor haar een grote motivatie om het rijden toch weer op te kunnen pakken. Na ruim zeven maanden revalideren bezocht Zoë in 2017 de motorbeurs. “Ik was bang dat het confronterend zou zijn", vertelt ze. "Maar het was heel leuk. Ik ontdekte een stand waar ze rijlessen aanboden voor mensen met een handicap op aangepaste motoren.” Zoë was in de veronderstelling dat het haar niet zou lukken omdat ze een goede handfunctie had, maar een slechte rompbalans/stabiliteit.

De standhouder legde haar uit dat hij meer mensen met een dwarslaesie kende die motorreden. Zoë ging voor rijlessen naar Assen. Ze leerde rijden op een aangepaste motor met zijspan en slaagde met complimenten van de examinator. “Ondanks dat rijden op een zijspan anders is, geeft het me wel hetzelfde gevoel als voorheen. De vrijheid, de wind in mijn gezicht. Motorrijden is altijd mijn grootste hobby geweest”, legt Zoë gepassioneerd uit. 

Sparen
Jim en Zoë reden veel samen, maar sinds het ongeluk waren de ritjes van Jim op een hand te tellen. Zoë besloot om te gaan sparen voor een eigen motor met zijspan, zodat ze ook weer samen konden gaan rijden. Een belangrijke voorwaarde voor haar was dat ze veilig kon deelnemen aan het verkeer, maar zo'n motor was duur.

Via haar schoonvader kwam ze in aanraking met GL Parts in Oss die voor haar een motor ging bouwen met een zijspan. Nu drie jaar later is de motor bijna helemaal klaar. Schakelen doet Zoë op het stuur met haar rechterduim en koppelen met haar linker duim. Ze wilde geen automaat.

Applaus
In augustus werd ze verrast door Jim. Hij had met een bevriend stel en een nichtje motorrijders, vrienden en familie bij elkaar gebracht om Zoë in het zonnetje te zetten én haar te verrassen met de motor. Het bouwen van zo’n zijspan pakt in de regel altijd duurder uit dan verwacht. De bijeenkomst was daarom in de vorm van een sponsoractie gegoten. Ondanks de substantiële opbrengst is het budget nog niet helemaal rond. Bijdragen zijn nog altijd welkom.

"Toen ik me op de motor had gehesen kreeg ik van iedereen een groot applaus. Wat wel heel grappig was, was dat ik mezelf klemreed en niet kon draaien. Een motor heeft natuurlijk geen achteruit. Jim kwam mij helpen en ik zei, stap maar in het zijspan waar de rolstoel staat. Zo reden we samen terug." Doneren voor Zoë kan via M.T.C. de Stamrijders NL63INGB0002180707 O.V.V. Derde Wiel Rit.

Tags

Zoë Ritzaléos,dwarslaesie,motor met zijspan