bird
woensdag 22 mei | 13.25 uur

Zandzakken tegen talud langs spoor in Zaltbommel

17-04-2024 15:51
uur
170424_taludSpoor
De geplaatste zandzakken langs het spoor in Zaltbommel. Foto: Rein van Willigen

ZALTBOMMEL - Sinds kort staan er tientallen zandzakken langs het treinspoor in Zaltbommel. Veel mensen vragen zich af wat er aan de hand is en waarom deze zakken geplaatst zijn.

De big bags vol met zand zijn langs het spoor in Zaltbommel geplaatst in opdracht van ProRail. "Door inspecties is er 'afzakken' van het dijklichaam geconstateerd, na onderzoek hiervan is besloten deze tijdelijke maatregel te treffen”, vertelt Joke van der Cruysen, woordvoerder van ProRail Rivierenland. “Er moest gezocht worden naar een tijdelijke ondersteuning van het baanlichaam om tegendruk te creëren.” De zware zandzakken moeten het verzakken en afschuiven tegengaan. 

Langzamer rijden
Klimaatverandering en daardoor extremer weer in Nederland, zorgen voor de nodige problemen rondom het spoor. Zo ook op het drukke traject Den Bosch-Utrecht. “Verder zijn er een aantal locaties die wij monitoren, omdat daar bekend is dat er problemen zijn met de afwatering. Definitief herstel wordt ook hiervoor ingepland. Momenteel zijn er geen risico’s voor de veiligheid, doordat de treinen er langzamer overheen rijden”, vertelt Joke van der Cruysen.

De big bags langs het spoor in Zaltbommel blijven voorlopig nog wel even liggen. De definitieve maatregel om het talud aan beide kanten te versterken moet nog worden uitgevoerd.

Tags

zandzakken,talud,station Zaltbommel